Zwolle – Sinds 2007 is er onder de auspiciën van het ministerie voor Jeugd en Gezin hard gewerkt aan de professionalisering van de jeugdzorg. Dit heeft onder meer geleid tot een landelijk vastgesteld hbo-uitstroomprofiel Jeugdzorgwerker. De Windesheimopleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bieden vanaf september 2011 dit uitstrooomprofiel aan.
Na hun afstuderen krijgen de studenten die het uitstroomprofiel hebben gevolgd een diplomasupplement, dat van grote waarde is voor hun toekomstige werk in de jeugdhulpverlening. Zoals het er nu naar uitziet wordt over enkele jaren beroepsregistratie verplicht voor jeugdzorgwerkers. Het bezit van een diplomasupplement Jeugdzorgwerker is dan een voorwaarde om ingeschreven te kunnen worden in het beroepsregister (en dus om te kunnen werken in de jeugdzorg).
In de jeugdzorg werken meer dan 34 duizend professionals in verschillende voorzieningen. In tal van functies met een eigen karakter en focus. Sommige jeugdzorgwerkers bieden vooral opvoedingsondersteuning aan gezinnen. Zij richten zich daarbij op het voorkomen van problemen. Andere jeugdzorgwerkers houden zich vooral bezig met het verhelderen van hulpvragen en het vaststellen van passende hulpverlening. Nog weer andere jeugdzorgwerkers begeleiden of behandelen jongeren in hun dagelijkse woon- of leefsituatie om samen met hen op zoek te gaan naar een zinvolle, maatschappelijk aanvaarde invulling van hun leven. Om als allround professional in de jeugdzorg aan de slag te kunnen, beschikken studenten na het volgen van het uitstroomprofiel Jeugdzorgwerker over alle competenties die van een startbekwame jeugdzorgwerker mag worden verwacht.
Op de open dag van 15 april geven we meer informatie over het uitstroomprofiel Jeugdzorgwerker van de voltijdopleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Voor diegene die het uitstroomprofiel wil volgen aan de deeltijd- of duale opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening is er een open avond op 8 juni. Of kijk op www.windesheim.nl
34000 werkers die zo’n diploma moeten hebben om hun werk te kunnen blijven doen? De opleidngskosten moeten betaald worden door de instellingen a minimaal 1000 euro per jaar. dus 34 miljoen voor een uitstroomprofiel om je verplicht te laten registreren voor werk wat je al (goed)doet?