Zwolle – In de week voor de meivakantie, van 26 t/m 29 april organiseert het regionale project Minder Drank Meer Scoren (MDMS) samen met de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) activiteiten rond het thema alcohol, opvoeden en opgroeien. Om daarmee ouders en jongeren te informeren over de risico’s van te vaak, te vroeg en te veel alcohol op jonge leeftijd.
Veel ouders vinden het lastig om het alcoholgebruik van hun kinderen bespreekbaar te maken. Bovendien is niet bij iedere ouder bekend dat alcoholgebruik op jonge leeftijd tot onherstelbare gezondheidsschade kan leiden. Bij het CJG kunnen ouders, kinderen en jongeren met allerlei opvoed- en opgroeivragen terecht, ook om te praten over alcoholgebruik en tips te krijgen hoe hier mee om te gaan in de opvoeding. Nu elke gemeente inmiddels een CJG heeft, hebben het project MDMS en de CJG de handen in één geslagen en een breed programma samengesteld om ouders en jongeren te bereiken.
Erik Dannenberg, wethouder centrumgemeente Zwolle: “De meivakantie komt er aan met allerlei feesten in de stad. Alcohol lijkt vaak makkelijker te vloeien in de vakantie. Maar als kinderen jong beginnen met het drinken van alcohol heeft dat gevolgen voor hun gezondheid. Alcoholgebruik komt dan ook vroeg of laat in de opvoeding aan de orde. Het advies aan ouders is: wees duidelijk en blijf de regel stellen: geen alcohol tot tenminste 16 jaar. Ook tijdens de vakantie.”
Tijdens de campagneweek besteden de CJG’s tijdens de spreekuren extra aandacht aan alcohol en opvoeding en is er informatiemateriaal beschikbaar. Op de lokale website van het CJG zijn de adressen en de spreekuurtijden te vinden. Op de website www.minderdrankmeerscoren.nl is het programma te vinden van meer activiteiten in de regio. Daar zijn ook de scholen, jongerencentra, Tactus Verslavingszorg en gemeenten bij betrokken.
In aanloop van de campagneweek heeft de ouderavond op het Agnietencollege in Nieuwleusen in het teken gestaan van alcohol in de opvoeding en het onderwijs. In Kampen krijgen ouders een brief van de gemeente. "Als gemeente maken we ons zorgen over het toenemende alcoholgebruik van de jeugd. Hoe strenger de ouders zijn, des te minder er wordt gedronken”, aldus wethouder Kievit. Ook de jongeren kunnen er niet om heen. Stichting Jongerenwerk Kampen organiseert diverse activiteiten tijdens de campagneweek zoals een Tour de Bière Bicyclette (bierfiets race) en een 8-kamp ‘Minder drank, Meer scoren!’ Op dinsdagavond 26 april is wethouder Roger de Groot van de gemeente Raalte aanwezig bij de theatervoorstelling “Keten”. Aansluitend kunnen ouders en jongeren onder leiding van Tactus Verslavingszorg met elkaar “Speed Daten”. De week wordt afgesloten met een Frisdrankavond in jongerencentrum TRAXX in Raalte en het Olde Postkantoor in Olst.
In het Jongerencentrum level Z in Zwolle gaan jongeren met elkaar in discussie bij de alcoholinformatiewand ‘Alcohol, de nuchtere feiten’. In Deventer geeft voetbalspeler Timon van Leeuwen van Go Ahead Eagels op 28 april het startsein voor het lesprogramma voor basisscholen van Tactus Verslavingszorg ‘Op tijd voorbereid’. In een workshop in Wijkwinkel Colmschate op 27 april krijgen ouders tips hoe zij het alcoholgebruik van hun kinderen kunnen beperken. Theatercollectief DNL zet ouders aan het denken over hoe zij het beste kunnen reageren.
GGD IJsselland gebruikt de campagneweek MDMS om extra aandacht te vragen voor de invloed alcohol op de hersenontwikkeling bij jongeren. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling in de pubertijd. Van kinderen die jong beginnen met drinken blijven de hersenen achter met groeien en zij lopen de kans op latere leeftijd problemen te krijgen met het geheugen, de concentratie en het leren, maar ook met de ontwikkeling van hun persoonlijkheid.
Het projectteam MDMS heeft met financiële steun van de provincie Overijssel een regionaal alcoholmatigingsprogramma jeugd opgesteld. De partijen die zich inzetten voor dit programma met maatregelen, interventies en activiteiten zijn de gemeenten Zwolle, Kampen, Deventer, Hardenberg, Olst-Wijhe, Raalte, Ommen, Dalfsen, Staphorst, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Hattem, Tactus Verslavingszorg, GGD IJsselland, politie IJsselland en het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad.