Open sollicitatie voor Stadsdichter in Zwolle

Zwolle – Nu de gemeente Zwolle twijfelt over de subsidie en selectie van een nieuwe stadsdichter dient hij zich vanzelf al aan; Bouke Vlierhuis. Donderdag 16 juni is de uitreiking van het eerste exemplaar van zijn debuutbundel "Zingt" bij boekhandel Waanders. Om 19.30 uur. Uitgegeven door uitgeverij Lipari b.v. uit Vleuten. Met deze bundel solliciteert Vlierhuis nadrukkelijk naar het stadsdichterschap. Een stadsdichter in Zwolle ontvangt 5.000 euro subsidie. Zijn uitgeverij geeft aan mede-financier te willen zijn voor zijn benoeming. Zwolle krijgt haar stadsdichter dus in de schoot geworpen.

Bouke Vlierhuis (1976) studeerde luchtvaarttechnologie en werkte enige jaren als IT-consultant tot hij besloot zich op de literatuur te storten. Hij was recensent voor Meander en Club Propaganda en hij publiceerde non-fictie, verhalen en gedichten in Op Ruwe Planken, Meander, OpSpraak, De Brakke Hond, De Groene Amsterdammer en Trouw. In 2008 won hij de essaywedstrijd van het tijdschrift Streven. In 2009 werd hem de Vermeulen Brauckman Poëzieprijs toegekend. Hij was samensteller van de bundel ‘Nog een lente. Dertig dichters gekozen door Meander’ (Uitgeverij P, 2010). Tegenwoordig recenseert hij poëzie, non-fictie en vertaalde fictie voor Vrij Nederland en is hij hoofdredacteur van online literair magazine Hanta. ‘Zingt’ is zijn poëziedebuut.

Recensie: "Bouke Vlierhuis zingt. En nee, dat klinkt niet altijd even fraai, maar het komt aan. Het is een onvervalste poldervariant van Americana, een bundel voor op de veranda. Lees ‘m bij het licht van de volle maan". Dennis Gaens.

Uitgeverij Lipari uit Vleuten geeft sinds 2006 poëzie uit. Plezier in het schrijven en in het uitgeven is een van de belangrijkste voorwaarden voor dit fonds. Voor de omslag van elke bundel krijgt een (jonge) talentvolle kunstenaar een opdracht van Lipari. Een aantal bundels heeft daardoor de weg naar het museum al gevonden. Voor ‘Zingt’ is de opdracht gegaan naar Yin-Ju Chen, residentieel kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij heeft zich duidelijk laten inspireren door de inhoud van de dichtbundel.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Open sollicitatie voor Stadsdichter in Zwolle”

  1. Bouke Vlierhuis,

    Als je dan stadsdichter wilt worden kun je bij weblog Zwolle een open sollicitatie schrijven. Laat maar eens zien wat er uit jouw pen vloeit. 😀

  2. EEN DICHTER

    De woorden van een dichter
    zijn geen stenen, geen stoep, geen asfalt.
    De woorden van een dichter
    zijn geen theater, geen school, geen opvanghuis.
    De woorden van een dichter
    halen bommen noch bagger uit de gracht.
    De woorden van een dichter
    maaien geen gras,
    halen geen huisvuil op.

    Maar in de woorden van een dichter
    kun je een glazen engel de hand schudden.
    In de woorden van een dichter
    is een feest waar je niet was ook feest.
    In de woorden van een dichter
    zie je je stad met andere ogen.
    In de woorden van een dichter
    vind je elkaar,
    vind je jezelf.

    Dat het wat minder gaat,
    dat het met minder moet,
    dat snapt zelfs,
    al zijn de redenen prozaïsch,
    een dichter.

    Doe het met minder dus.
    Doe wat u doen moet.
    Maar smoor geen prille traditie
    en gun onze stad
    een dichter

Reacties zijn gesloten.