Gematigd positief over nieuw Zwols leegstandsbeleid

Zwolle – GroenLinks Zwolle is gematigd positief over de voorstellen voor leegstandsbeleid van de gemeente die vandaag naar buiten kwamen. De fractie van GroenLinks ziet nog wel mogelijkheden om het beleid nog effectiever te maken. De fractie heeft de discussie over beleid voor aanpak van leegstand 3 jaar geleden aangezwengeld, met een eigen notitie. Zij zijn het met het college eens dat overleg en ruimte scheppen voor alternatieve aanwending voor leegstaande panden, bijv tbv creatieve doeleinden zoals ook atelierruimte, een goede stap is. Al eerder waren zij blij met het monitoren van leegstand dat Zwolle sinds kort doet, via de vastgoedmonitor.

groenlinks.jpg

Aanvullend vinden zij wel dat er als overleg met bezitters van leegstaande panden niet werkt, een scherpere benadering nodig is. In Amsterdam is bijvoorbeeld op 1 juli de nieuwe leegstandsverordening ingegaan. De eigenaar moet actief meewerken en zich inspannen de leegstand te beëindigen. Is dit niet het geval, dan kan de gemeente zelf een gebruiker voor het pand aandragen. De gemeente kan in uiterste gevallen bestuursdwang zoals een last onder dwangsom en een bestuurlijke boete opleggen aan eigenaren die structureel weigeren leegstand te melden en die weigeren samen met de gemeente te zoeken naar een oplossing voor hun pand. Het zijn voorbeelden van instrumenten waarvan GroenLinks het goed vindt als de gemeente die, naast ruimtelijk faciliteren van en overleg over alternatieve bestemmingen, voor heel lastige gevallen als pressiemiddel achter de hand heeft. Belangrijk punt is verder dat leegstand ook een relatie heeft met nieuwbouw van kantoren. Het gemeentelijk leegstandsbeleid wordt helemaal geloofwaardig als er meer dan tot nu toe ook terughoudendheid is in nieuwbouwplannen voor kantoren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Gematigd positief over nieuw Zwols leegstandsbeleid”

  1. Ik meende een artikel van dit jaar te kunnen herinneren dat Zwolle meer geld wil stoppen in het bouwen van kantoren, juist omdat de Zwolse economie in de top 3 van Nederland staat.

    Helaas kan ik het artikel niet vinden hier op de weblog. Staat natuurlijk haaks op dit verhaal. Meer willen bouwen terwijl er (steeds meer) leegloop is.

    🙂

  2. Als je het artikel over leegstandsbeleid had gelezen dan had je gezien dat de leegstand zich concentreert in verouderde kantoorpanden en/of op slechte locaties. In beide gevallen is sloop en nieuwbouw een manier om er wat aan te doen.

    Daarbij komt ook nog dat op de kantorenmarkt de klant echt koning is. Die wil gewoon niet meer in die oude troep zitten op slecht bereikbare plekken. Vergeet niet dat het hier niet gaat om ‘bedrijf x en y’, maar juist om de werkende medemens die er de helft van zijn dag doorbrengt en elke dag heen en weer moet reizen. Als je thuis in fijn huis woont in een prettige woonwijk dan is dat niet gek dat je ook een kwalitatief goede werkplek wil.

Reacties zijn gesloten.