Zwolle – Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) is jarig! Al 50 jaar is KCO dè instelling die de provincie Overijssel op het gebied van kunst en cultuur ondersteunt. KCO bevordert en ondersteunt kunst en cultuur in Overijssel met advies, informatie en deskundigheidsbevordering voor overheid, kunstmakers en culturele instellingen. “Ons doel is iedere inwoner van Overijssel de mogelijkheid te bieden in aanraking te komen met kunst en cultuur”, aldus directeur Henk Moes.
KCO was niet altijd KCO. Het begon in 1961 met de Culturele Raad voor Overijssel die alle subsidieaanvragen op het gebied van kunst en cultuur voor de provincie beoordeelde. Ruim twintig jaar later stelde de provincie zelf inhoudelijk beleidsmedewerkers aan en de richtte de advisering van de Raad zich steeds meer op het brede culturele veld. Anno 2011 doet KCO dat nog steeds. Naast het geven van advies realiseert KCO projecten op provinciaal niveau, over gemeentegrenzen heen, bijvoorbeeld voor talentontwikkeling zoals Amateurkunst in de Lift, De Doorbraak en producties met jong talent uit heel Overijssel.
Voor een goede culturele infrastructuur is KCO onmisbaar, niet alleen vanwege haar expertise op het gebied van kunst en cultuur, maar ook van de regio. Deze kennis en opgebouwde netwerken zet KCO in ten behoeve van alle culturele instellingen en gemeenten. Zo bevordert KCO de onderlinge samenwerking en de professionaliteit.
KCO heeft vele stappen gezet in de afgelopen vijf decennia. Een aantal daarvan zijn gebundeld in een speciale jubileumuitgave ‘Sporen van KCO’. Daarin zijn onder andere opgenomen Kunstwegen, documentaire Oorlog in Overijssel, expositiereeks FOCUS en het Bert Haanstra Festival. Het is een klein deel van de sporen die KCO heeft nagelaten. De ambitie van KCO is om het spoor voort te zetten, opdat de kwaliteit van kunst en cultuur groeit en nog beter bereikbaar wordt voor iedereen in Overijssel.