Sieradenexpositie van Zita Jansen bij Kunstuitleen

Zwolle – ‘Florilegium’, sieradenexpositie van Zita Jansen bij Kunstuitleen Zwolle vanaf 16 juli 2011 Zita Jansen over haar expositie: ‘Een florilegium is een boek waarin verschillende soorten bloemen en planten zijn gerangschikt en afgebeeld.

zita_jansen_oorsieraad.jpg

In de 16e en 17e eeuw waren florilegia heel populair. Een oud florilegium dat via omzwervingen in de familie bij mij terecht is gekomen, is de inspiratie voor deze expositie en voor de sieraden die ik hier laat zien. Mijn inspiratie haal ik meestal uit de natuur. Ik kijk naar de wereld om me heen door een vergrootglas. Ik zoem in op details en verwonder me over wat ik zie. Ik kan erg gegrepen zijn door kleine dingen: hoe ingenieus het hart van een bloem in elkaar zit, of hoe prachtig het nervenpatroon van een blad kan zijn. Ik probeer deze beelden na te bootsen, maar niet exact te kopiëren.

Ik geef er mijn eigen handschrift aan door het materiaalgebruik, samenvoegingen en vereenvoudiging. Ik smeed metaal zo dun uit dat het fragiel lijkt. Door het vervolgens mat en ruw af te werken krijgt het een natuurlijke uitstraling. De textuur suggereert dat het plantaardig is. Het sieraad ziet er teer en sprookjesachtig uit. Je ziet overzichtelijkheid, orde en lieflijkheid in mijn werk terug. Ik kan in een ring heel veel verschillende kleine elementen verwerken terwijl er uiteindelijk wel een evenwichtig geheel ontstaat. Het gaat om het vinden van een balans, een orde. Als je iets weghaalt klopt het niet meer, voeg je iets toe is de harmonie ook verdwenen.

De sfeer van het oude florilegium komt niet alleen terug in mijn sieraden maar ook in de presentatie. Het is alsof je terug gaat in de tijd en de werkkamer van een botanicus bent binnengelopen… Temidden van een prachtig prentenboek staat een glazen kolf met een gouden takjesbroche, liggen reageerbuisjes met zilveren oorhangers in de vorm van klokjes, staan petrischaaltjes met elegante ringen met bloemvormen en parels, en eromheen liggen gesmede bladeren van koper en goud.’

De verkoopexpositie is gratis te bezoeken bij Kunstuitleen Zwolle, Voorstraat 31. Openingstijden: dinsdag tm zaterdag van 11 tot 17 uur, donderdagavond koopavond tot 21 uur. Meer info: (038) 421 6118 en www.kunstuitleenzwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)