Zorgen over veiligheid bij DMI Europe in Zwolle

Zwolle – Freddy Eikelboom, de fractievoorzitter van Swollwacht, is erg verbaasd over het bericht in de media dat bij het Zwolse bedrijf DMI Europe de veiligheidssituatie ver onder de maat is. Eikelboom werd na bekendmaking van het bericht door tv-zender SBS6 benaderd voor een reactie.

 

Eikelboom: Zoals nu is gebleken beschikt DMI Europe niet over een actueel noodplan en heeft dit bedrijf de risico’s onvoldoende in beeld. Er ontbreekt daarnaast waarschijnlijk ook een procedure voor analyse van ongevallen en bijna ongevallen. Dit alles los van waarschijnlijk overige tekortkoming in het kader van de veiligheid voor het bedrijf zelf en de omgeving van de Botterweg waar het bedrijf haar werkzaamheden verricht. Swollwacht is dan ook verbaasd en zeer geschrokken dat ook een Zwols chemiebedrijf op deze lijst voortkomt. Eikelboom wil dat het college zo spoedig mogelijk gaat handhaven op de tekortkomingen bij dit bedrijf en DMI Europe met spoed aanspoort om te voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften die zijn voorgeschreven in de gebruiksvergunning voor bedrijven met gevaarlijke stoffen.

Tevens wil de fractievoorzitter een overzicht waar in de stand van zaken wordt vermeld qua veiligheid van alle gevaarlijke Zwolse bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. "Het kan immers niet zo zijn, dat wij als lokale overheid geen of onvoldoende actie ondernemen en hiermee laten zien onvoldoende leer te hebben getrokken uit rampen die elders hebben plaatsgevonden".

Naar aanleiding van bovenstaande heeft Swollwacht de volgende vragen:

  1. Bent u al geïnformeerd over de onveilige veiligheidsituatie van DMI Europe?
  2. Zo ja, wanneer bent u geïnformeerd en wat is de reden dat de raad hierover niet in kennis is gesteld?
  3. Wat hebt u ondernomen nadat u hierover bent geïnformeerd?
  4. Indien u nog niets heeft ondernemen, wat bent u voornemens te doen qua handhaving en overige noodzakelijke maatregelen?
  5. In hoeverre speelt deze onveilige situatie van DMI Europe ook bij andere Zwolse bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen?
  6. Kunt u ons hiervan een overzicht geven met daarin de stand van zaken qua veiligheid?
  7. Bent u met ons van mening dat bovengenoemde situatie zeer ongewenst is en gezien de berichtgeving er sprake is van nalatigheid?
  8. In hoeverre is de veiligheid van de omwonenden van dit bedrijf op dit moment in gevaar?

Eikelboom wil graag snel reactie op zijn vragen, omdat er sprake is van een zeer ongewenst en onveilige situatie.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Zorgen over veiligheid bij DMI Europe in Zwolle”

  1. @edwin, er is nog een vestiging aan de grootte voort en heeft technochroom alles overgenomen of alleen de galvaniseer divisie. Volgens mij waren deze problemen waarover gesproken was op de botterweg (welke nu afgebroken is/wordt) en niet op de grootte voort, maar ik kan mij vergissen.

  2. Freddy, jou reactie is typisch swollwacht, hoog van de toren blazen zonder enige relevante dossier kennis.
    Navraag bij de betreffende instanties zou je geleerd hebben dat DMI Marine aan alle benodigde eisen voldoet.
    Volgende keer eerst nadenken, hoor en wederhoor plegen en dan gepast reageren s.v.p.

  3. P.S. ‘PETJE AF” voor de gemeente Zwolle en haar ambtenaren; zij kennen wel hun verantwoordelijkheden en reageren adequaat.

  4. P.S. 2: Enige kennis ontbreekt aan jouw zijde, Freddy, DMI Europe is verkocht zoals reeds eerder vermeld, en DMI Marine is gevestigd aan de Grote Voort. :'(
    Heb je de nodige rectificaties al gelezen (mag je wel verwachten van een raadlid met een grote mond)? Het wordt nu wel stil met reacties van jouw zijde

Reacties zijn gesloten.