SP krijgt tientallen klachten over eigen bijdrage WMO

Zwolle – Sinds maart 2011 heeft de SP een meldpunt geopend over de invoering van de eigen bijdrage voor gebruikers van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit meldpunt is bedoeld om in kaart brengen wat de invoering van de eigen bijdragen betekent voor mensen die een beroep moeten doen op de WMO. Ondertussen heeft de partij al tientallen klachten ontvangen.

De voornaamste klachten gaan over onduidelijkheid over de hoogte van de eigen bijdragen, het moeten opzeggen van hulp en een forse aanslag op het huishoudbudget. SP fractievoorzitter Tjitske Siderius vindt de klachten zorgelijk: ‘Een aantal mensen moet per maand fors extra gaan betalen voor de eerste zorgbehoefte. Soms tot wel honderden euro’s extra per maand. Hierdoor komen gezinnen in forse financiële problemen. Een aantal heeft de zorg al opgezegd bij de gemeente. De SP vindt dat een onwenselijke ontwikkeling. De gemeente heeft een zorgplicht, maar laat zorgbehoevenden het nu zelf maar uitzoeken. Dat kan alleen maar grote problemen opleveren in de toekomst.’ De SP heeft besloten het meldpunt voorlopig in stand te houden om de invoering van de eigen bijdragen te kunnen volgen. De collectieve ziektekostenverzekering wordt straks namelijk ook nog fors beperkt. Konden eerst mensen met een inkomen van 115% van het sociaal minimum hiervan gebruik maken. Straks krijgen alleen arme gezinnen met een inkomen van 110% van het sociaal minimum de eigen bijdragen volledig vergoed. ‘Dat is een flinke aanslag op de portemonnee van de armsten in onze stad’, aldus Siderius.

Het meldpunt is te vinden op de website van de SP in Zwolle: www.zwolle.sp.nl. De resultaten van deze enquête worden voorgelegd aan de gemeenteraad in Zwolle. Op deze manier brengt de SP de praktijk in de politiek. Uit de resultaten zullen ook conclusies kunnen worden getrokken hoe het beter en anders moet. Mensen zonder internet kunnen contact opnemen met 038-4605875 (Marina) of een brief sturen naar SP Zwolle, Borneostraat 30, 8022 PD in Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “SP krijgt tientallen klachten over eigen bijdrage WMO”

  1. Heel goed dat men eerst de zorg zelf moet uitzoeken. Dat moet ieder mens, met of zonder handicap.

    5% minder lijkt mij nou niet forse financiële problemen. Iedereen moet bezuinigen dus ook deze doelgroep.

    Wanneer ik in het ziekenhuis terecht kom, moet ik ook de eerste eigen bijdrage betalen.

    Meestal is er wel een oplossing die men niet ziet: geen duur TV abonnement, internet, roken of toch de drie katten naar het asiel.

  2. Bert038 gelooft denk ik dat mensen voor hun lol een handicap hebben en het leuk vinden om afhankelijk te zijn van anderen…

  3. OK, dan de drie katten naar buiten schoppen. Kan het vogeltjes eten, karpers uit de vijver vissen van de buurman en een vers gedraaide drol in de groentetuin van mevrouw Schutte neer leggen.

    Wist je dat er per jaar 3 miljoen vogels in Nederland worden opgegeten door katten?

    @Jo: er zijn zat mensen die de handicap gebruiken om zo zorg te krijgen. Terwijl je vrouw ook de sokken aan kan doen voor je. Dan hoeft de Thuiszorg miep dit niet te doen.

    Dus heel goed dat men en zijn of haar omgeving zelf verantwoordelijk is voor de zorg van de gehandicapte en niet de belastingbetaler. Iedereen bezuinigen, ook de gehandicapten.

  4. Triest, dat mensen zo reageren. Net of mensen met een handicap staan te juichen. Jaarlijks je eigen risico kwijt zijn, orthopaedische schoenen, waarvan je een deel moet betalen en dus niet bij de schoenenreus of zo goedkoop een paar kan halen, bril dragen, vastzitten aan je scootmobiel en afhankelijk zijn van hulp, waarvoor je eigen bijdrage ook al betaalt.
    En dan zijn wij dus profiteurs. Ik vind het triest. Mensen, die geen handicap hebben en zo oordelen, vreselijk. En gelukkig ben ik positief, heb een hele lieve familie, die af en toe bijspringt en red ik het dus iedere maand net. Wat ben ik blij, dat ik niet zo’n familie heb als de schrijvers hiervoor. Ik heb gelukkig een gezellig leven hierdoor.

  5. Bericht door Bert038, op 22 juli 2011 om 12:10
    Meestal is er wel een oplossing die men niet ziet: geen duur TV abonnement, internet, roken of toch de drie katten naar het asiel.

    Wat bedoel je Bert, hoop niet voor jou dat je in zo’n positie terecht komt.
    Maar mensen als jou weten het wel. Wens je veel wijsheid, maar dat zit er niet in.:o

  6. Ach Summie, je moet maar denken ‘hij is niet wijzer’. Het slaat bergens op wat hij zegt. Er zijn maar weinig mensen die blij zijn dat ze afhankelijk zijn van hulp, die het prettig vinden dat ze dankbaar moeten zijn voor sokken aantrekken terwijl ze dat ook veel liever zelf nog hadden gekund. Dat de liefde die ze van hun huisdieren ondervinden, of de afleiding die internet en TV ze biedt, ze wordt misgund. Dat ze worden neergezet als figuren die teren op de belastingcenten van anderen. Bert038 is kennelijk een persoon die zich niet kan inleven in de omstandigheden van een ander en die snel het gevoel heeft dat hij tekort komt door de zorg en hulp die anderen krijgen. Misselijk, kortzichtig en dom.

  7. Heb net een bril van 900 euro gekocht. Op zo’n moment denk ik even aan de minima. Stel dat ik dat niet kon wat dan? Alleen het glas kost 600 euro. Dat kan een iemand met minima niet betalen dus wat doe je dan? Aankloppen bij Bert038?

    Als ‘geluksvogel’ kan ik me nog wel wat veroorloven, maar denk dan ook altijd aan de minima en vraag dan af hoe doen zij dat. Is het leuk altijd in de kringloop rond te hangen? Ja de kringloop is leuk ik kom er zelf ook vaak, maar ik hoef niet dat is een groot verschil.

  8. Dus heel goed dat men en zijn of haar omgeving zelf verantwoordelijk is voor de zorg van de gehandicapte en niet de belastingbetaler.

    @Bert
    Heb jij een fulltime baan?
    Waarschijnlijk wel. Dus stel dat een naast familielid of twee door een ernstig ongeluk gehandicapt worden. Dan ga jij dus voor hen zorgen ten koste van je eigen baan?

  9. [quote@Jo: er zijn zat mensen die de handicap gebruiken om zo zorg te krijgen. Terwijl je vrouw ook de sokken aan kan doen voor je. Dan hoeft de Thuiszorg miep dit niet te doen.

    ][/quote]
    Bert spreekt uit ervaring, hoop ik. Anders moet hij zich aanmelden als vrijwilliger en kan hij zien hoe de vlag er voor hangt.

Reacties zijn gesloten.