GL wil verkoop kerncentrale Borssele heroverwegen

Zwolle – RWE en Gazprom hebben aangekondigd te gaan samenwerken. Mogelijk worden de centrales die voorheen eigendom van Essent waren geplaatst in een gezamenlijke organisatie van RWE/Gazprom. De verkoop van de kerncentrale in Borssele aan RWE moet volgens GroenLinks (GL) worden heroverwogen.

De financiële crisis en het sluiten van de kerncentrales in Duitsland zet het financiële resultaat van RWE onder druk. Door de samenwerking tussen Gazprom en RWE vergroot Gazprom haar invloed op de Europese energiemarkt en voorziet het RWE van extra kapitaal. GroenLinks: “Gazprom heeft aangetoond nogal eens de levering van energie op te schorten wanneer landen niet deden wat Gazprom wilde. De gemeenten Deventer, Kampen, Enschede en Zwolle zijn nog steeds mede-aandeelhouder van de kerncentrale. Wij roepen deze gemeenten op hun invloed aan te wenden om te voorkomen dat de kerncentrale in Borssele aan RWE verkocht wordt en dat deze zo buiten de invloedssfeer van Gazprom blijft.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “GL wil verkoop kerncentrale Borssele heroverwegen”

  1. Goed plan Rana en companen!

    Youtube-filmpje: Filmpje[/url]

    Verhagen onder vuur vanwege onveilig Borssele
    GroenLinks vindt dat de kerncentrale gesloten moet worden totdat de veiligheid op orde is

    Minister Maxime Verhagen heeft maandag Kamervragen binnen gekregen van GroenLinks. De veiligheid van de kerncentrale Borssele is niet op orde terwijl Verhagen altijd heeft gezegd dat Borssele veilig is. Het gaat met name om beveiligingsmaatregelen van het koelsysteem die er in het Japanse Fukushima I voor zorgden dat de reactoren niet meer onder controle gebracht konden worden.

    Exploitant van de centrale Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid Nederland (EPZ) maakte zondag bekend dat Borssele vijftien verbeterpunten heeft die voor het eind van dit jaar op orde moeten zijn. GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren eiste daarop dat de kerncentrale gesloten wordt totdat de veiligheid op orde is, schrijft De Pers.

    De noodstroomvoorziening bleek na onderzoek kwetsbaar. Bovendien waren de elektrische aansluitingen onvoldoende bestand tegen water bij overstroming. Ook is volgens Van Tongeren onduidelijk of de noodpompen werken die bij een calamiteit koelwater in de reactor moeten pompen.

    De meeste verbeterpunten die EPZ aantrof zijn procedureel, zoals het beter of duidelijker vastleggen van instructies. ⤽Daarnaast zijn er enkele verbeteringen aan de installatie mogelijk, zoals het verbeteren van een elektrische aansluiting op een van de reservekoelmiddelsystemen⤝, aldus EPZ. Aan het eind van dit jaar wordt de kerncentrale ook nog onderworpen aan een Europese stresstest van het Internationaal Atoom Agentschap.

    De Pers: Kamervragen over veiligheid centrale Borssele zie http://www.depers.nl/binnenland/584508/Vragen-over-veiligheid-Borssele.html

Reacties zijn gesloten.