GroenLinks Zwolle pleit voor stadslandbouw

Zwolle – Sinds kort is het fenomeen ‘stadslandbouw’ in Nederland in opkomst. Stadslandbouw is de productie van groente en fruit in moestuinen, parken en achtertuintjes in en rond de stad voor consumptie door bewoners. Stadslandbouw kan bestaan uit bijvoorbeeld eetbaar groen in de stad, plukfruit in parken en bij scholen, tuinen aanleggen op braakliggende grond, stadsinwoners in contact brengen met boeren etc. GroenLinks Zwolle is hier een voorstander van en vraagt het college om onderzoek.

Stadslandbouw is een manier om burgers in de stad dichter bij de oorsprong van hun voedsel te brengen. Maar ook is het een middel om de opwarming in steden door klimaatverandering te temperen, aldus GL. "Het zorgt voor gezelligheid en sociale contacten. En het past ook in de ambitie van Zwolle om bewoners meer bij het groenonderhoud te betrekken, en in het beleid rond tijdelijk gebruik ontwikkellocaties, waar momenteel aan wordt gewerkt. In verschillende gemeentes in Nederland staat het begrip stadslandbouw al stevig op de kaart." Een greep hieruit: in Almere wordt landbouw bedreven op gronden waar volgens de plannen uiteindelijk op gebouwd zal worden, in Culemborg is de stadsboerderij Caetshage aangelegd, in Eindhoven zijn drie stadspoorten aangebracht als verbinding tussen platteland en stad, in Meppel is veel aandacht voor beleefboerderijen ook in de aanleg van wijken, in Amsterdam vinden onder de paraplu van Farming the City veel initiatieven plaats. "Kortom, stadslandbouw leeft in Nederland. Helaas ontbreekt Zwolle nog in het rijtje van gemeentes die actief bezig zijn met stadslandbouw."

GroenLinks heeft de volgende vragen:

1. Hoe staat u tegenover stadslandbouw?

2. Zijn bij u initiatieven in de stad bekend die zich richten op stadslandbouw, zoals de activiteiten van Transition Town Zwolle? Zo ja, in hoeverre ondersteunt u deze initiatieven?

3. Bent u bereid om binnen uw organisatie na te denken over wat de rol van de gemeente kan zijn bij stadslandbouw, bijv. door samenwerking te zoeken, en het een concrete plaats te geven in het groenbeleid?

4. Ziet u op korte termijn mogelijkheden om het begrip stadslandbouw in Zwolle vanuit de gemeente inhoud te geven? Bijvoorbeeld door het planten van plukfruit.

Rana Berends en Michiel van Harten 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “GroenLinks Zwolle pleit voor stadslandbouw”

  1. Ik weet niet of dit wel zo’n gezond plan is.
    Vele onbebouwde en braakliggende terreinen en parkjes zijn juist onbebouwd omdat de grond ter plekke vervuild is verklaard.
    Daarnaast eet ik liever geen fruit waar stadsverkeer (uitlaatgassen) in de nabijheid is.
    En bespuiten zal er natuurlijk niet bij zijn??
    Nou, dan heb ik het nog niet eens over hondenpoep/pies, Processierupsen, teken, wormen en andere ziekmakende insecten

  2. Ppppfff, wat een reactie weer zeg, daar zat mn broek van af.
    Ten eerste is echt niet al het braakliggend terrein in Zwolle vervuild hoor. Er is zat plek voor een iniatief als deze. Eindelijk dat er een positieve manier word verzonnen om met die braakliggende terreinen om te gaan. Super. In andere steden lopen deze iniatieven als een trein.
    En tja, een tuin naast de snelweg, lijkt mij ook niet altijd even fris, maar het eten wat je in de supermarkt is bespoten en dat is zeker wel gezond???? En daarnaast, zegt IEMAND in dit artikel dat die stadstuin perse naast de snelweg moet staan?????

    En om je nog even te quoten:
    En bespuiten zal er natuurlijk niet bij zijn?? Nou, dan heb ik het nog niet eens over hondenpoep/pies, Processierupsen, teken, wormen en andere ziekmakende insecten

    Deze opmerking is duidelijk gestoelt op onkunde. De biologische landbouw heeft al tijden geleden bewezen prima met plagen enzovoorts om te gaan. Verdiep je er eens in je komt er vanzelf achter. Tuinier al jaren zonder gif en dat gaat prima! Dus als ze dit onbespoten willen doen, dan zeg ik: Graag! Trouwens, misschien lees ik er over heen, maar ik zie nergens dat die stadstuinen gif-vrij zullen zijn..
    En ten tweede zijn poep in pies prima mest/compost voor je tuin, zorgen de wormen voor een goede grond en zijn insekten nodig voor het bestuiven van de bloemen. Serieus, als je dan toch zo nodig wat moeten zeggen, onderbouw het dan fatsoenlijk, bezeer je menig op feiten.

    Ik vind het een super iniatief!

  3. Goed idee. Ik zou graag zo’n initiatief opzetten, maar zie bij voorbaat al op tegen de bureacratiemachine die gemeente heet. Voordat je een keer wat op poten hebt gezet ben je zo 5 jaar verder.

  4. En Observer. Ik snap niet waarom je geen eten eet waar uitlaatgassen ‘overheen’ gegaan zijn, maar tegelijkertijd geen groentes wil eten die onbespoten zijn………

  5. @Bart, ja dat is inderdaad een beetje tegenstrijdig, maar als ons nu al aanbevolen wordt om geen bosbessen, frambozen of bramen uit de vrije natuur te plukken blijf ik toch een beetje huiverig hoor.
    Daarnaast, als ik zie dat de Notenboom bij ons in de buurt voor de oogsttijd al gemold wordt door de takken eraf te rukken om bij de (nog onrijpe) vruchten te komen ven ik bang dat we de politie weer met een extra toezichttaak opzadelen.

  6. Ja, de hebberigheid van de mensen gaat wel ver. Toch denk ik dat dit soort projecten ook kunnen bijdragen om het verantwoordelijkheidsgevoel bij mensen terug te krijgen. Als je het met elkaar doet, zorg je er ook voor dat er genoeg is voor iedereen. Mensen die hier niet mee om kunnen gaan zullen dan op hun asociale gedrag aangesproken moeten worden door andere deelnemers.

    Zelf eet ik wel gewoon bramen uit de vrije natuur en ook wel van langs de weg. Ik heb ook niet de illusie dat er geen ongezonde stoffen op biologisch geteelde groentes zitten. Ik kan bijvoorbeeld niet zien wat er in regenwater zit. Maar in mijn beleving is het nog altijd beter dan bewust gif spuiten en dat vervolgens opeten.

  7. @Bart1, ben bij het opzetten van iets dergelijks ook altijd bang dat zoiets “verzuipt”in de regelgeving van de gemeente, en dat weerhoud je inderdaad.

    Ik vind het argument van observer dat zoiets weer veel toezicht nodig heeft ook een ding, je ziet vele dingen die door buurtbewoners worden opgezet vernield worden door kwaadwilligen, jammer ik denk dat dit de belangrijkste reden zal zijn dat het niet goed gaat.

  8. Ja het is zeker een ding om rekening mee te houden en op te anticiperen, maar initiatieven als dit kunnen meerdere doelen hebben. Het sociale aspect is misschien wel het belangrijkste. De buurt bij elkaar brengen en gezamelijk nuttig bezig zijn. Het kan een goed middel zijn om geïsoleerde mensen onder de mensen te krijgen. Als het dan ook nog kinderen achter hun nintendo’s vandaan krijgt zou ik er helemaal voor tekenen.

  9. Ik weet een prachtig perceel aan de Grote Voort, waar vroeger J.E. Stork Ventilatoren stond, jawel in de bocht tegenover de winkel waar je paardespullen kunt kopen (Epplejeck), direct naast DMI.
    Het is aan de andere kant gelegen aan de Blaloweg, tegenover de oprit van de brug over het Zwolle-IJsselkanaal naar Westenholte.
    Dat landje is de laatste jaren met goedkeuring van de gemeente behoorlijk natuurlijk bemest door clandestiene (?) paarden. Zou heel goed zijn daar een stadstuin van te maken, voorlopig wordt daar m.i. toch niet gebouwd!
    Vr gr
    hlb

  10. @chaotik,
    Heb je je broek ondertussen al weer opgetrokken?:):)
    Dank voor je pittige reactie.
    Maar weet jij dan ook toevallig ook dat veel volkstuinhouders op dit moment hun hobby beeindigen omdat ze ontmoedigd raken door diefstal, vandalisme en vernieling van hun groentetuintjes? zelfs afgesloten gereedschapschuurtjes worden open gebroken.
    Ook hier zullen er meer “maaiers dan zaaiers” zijn.
    Ik heb er dus nog heel veel vragen bij, zoals:

    Wie betaalt het plant- en zaaigoed?
    Wie zorgt voor het spitten, planten, zaaien, wieden, onkruidbestrijding etc, etc?
    Wie houdt toezicht op vernieling, vandalisme diefstal en vogelvraat?
    Wie mogen de vruchten plukken?
    Op zichzelf heb ik helemaal geen bezwaar tegen het idee als iemand het leuk vindt om het op te zetten en te bekostigen maar als aan bovengenoemde voorwaarden niet voldaan wordt ben ik bang dat het een grote bron van teleurstelling en ergernis wordt.
    Voor de rest wens ik je smakelijk eten

  11. @bart1, “samenwerken” een leuke kreet hoor, maar ik denk dat de vruchten eerder rijp zijn dan dat een straat of stadswijk rijp is voor samenwerking in de zin van het runnen van stadslandbouw. Weet je dat de meeste scholen gestopt zijn met het runnen van schooltuintjes? raad eens waarom???? omdat er geen kinderen meer voor te porren waren. Maar ben ik nu een pessimist?.. nee eerder een realist

Reacties zijn gesloten.