Het kleinste huisje van Zwolle staat aan de Krommejak

Zwolle – Het kleinste huisje van Zwolle staat aan de Krommejak. In dit smalle Zwolse straatje is onlangs een verwaarloosd pandje opgeknapt en verbouwd tot een mini-woning. Het pandje deed vroeger dienst als pakhuisje maar stond al jaren leeg. Hierdoor raakte het steeds verder in verval, totdat vorig jaar het plan werd opgevat om het pandje te gaan restaureren.

08-08-2011_kleinste_huisje_krommejak_14_2.jpg

Het Zwolse architectenbureau Morphique tekende voor het ontwerp waarbij een passende mix werd toegepast van eigentijdse vormgeving met historisch karakter. Over het eindresultaat is architect Jacco Baars dan ook zeer te spreken: "Het is een schitterend huisje geworden, en een prachtige aanvulling voor het toch al zo leuke straatje in de Zwolse binnenstad." Het heeft vier lagen. Er is een hellend dak aan het pandje toegevoegd om ruimte te bieden aan een slaapkamer met badkamer. Een dakkapel was nodig om voldoende hoogte te creëren voor de trap. Aan de achterzijde is een dakterrasje. Het woonhuisje is inmiddels bewoond maar heeft slechts een oppervlakte van 3 bij 5 meter. Het kan dan ook met recht het kleinste huisje van Zwolle genoemd worden.

08-08-2011_kleinste_huisje_krommejak_14_1.jpg

08-08-2011_kleinste_huisje_krommejak_14_3.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “Het kleinste huisje van Zwolle staat aan de Krommejak”

  1. Hier ben ik niet echt mee eens. Achter het pant van de landstede aan de grote kerkplein staat ook een smel huisje en die is nog smaller

  2. hoe zit het met een huisje in een bocht van de julianastraat,gezien vanaf de willemsvaartkant ingereden aan de linkerkant in de veerrallee? is ook een klein pandje.

  3. Er is toch werkelijk niemand die die onderpui mooi vindt?

    Als je dan toch de combi tussen eigentijdse vormgeving en historisch karakter wilt maken, zorg er dan voor dat het uiterlijk historisch karakter uitstraald en het iterieur eigentijds is.

  4. Mooie kleur die pui, typische kleur zoals je in de Amsterdamse binnenstad veel ziet maar ook steeds meer in den lande. Met gevoel voor stijl is dit geheel aangepakt.

  5. `”Er is toch werkelijk niemand die die onderpui mooi vindt? ”
    Denk jij altijd voor een ander Jaspert?

    Als ik de brede rollaag bekijk boven deze pui dan zel er wel iets van een garagedeur o.i.d. gezeten hebben. Dan is dit toch wel een hele verbetering. Leuk pandje geworden op een prachtlokatie.

  6. 3x5meter en dat drie bouwlagen…. is 45m2. Dan is ons huis met 37m2 kleiner. Vast ook wel een stuk goedkoper. Maar nieuwbouw zal wel niet tellen.

  7. @ Gé en zusenzo
    Ik denk voor helemaal niemand dan voor mezelf, ik vroeg het me gewoon af. Smaken verschillen, evenzo als meningen. Geen probleem.
    Naar mijn mening getuigd een moderne onderpui onder een autentiek gebouw van wansmaak en disrespect naar de architect van het oorspronkelijke gebouw. Wil je modern, maak er dan een geheel nieuwe gevel van.

  8. Je mist een L aan het einde van je link
    Nog een keer de link

    Maar als ik kijk naar wat het was op deze site, dan vind ik qua stijl toch het oude beter. Jammer dat ze de ‘oude’ foto’s grauw gemaakt hebben en de nieuwe foto’s helder qua kleuren want dat geeft nogal een vertekend beeld met de nieuwe situatie in het voordeel.

  9. Ik vind het een aanwinst! De oude gevel was erg samengeraapt. Die rollaag was ooit wellicht de afscheiding van iets, maar de vorige gevel ging daaronder gewoon door met metselwerk. De onderste helft was daarna weer in witte stenen en de bovenste helft in stenen die niet passen bij de eerste verdieping. Bovendien was het geheel nogal slordig afgewerkt. Ik vind dat ze terecht iets in contrast hebben gemaakt voor de begane grond, want als je iets maakt wat op de eerste verdieping lijkt maar het net niet is (nieuwe versus oude stenen), dan ziet het er helemaal niet uit. Maar goed, ik hou dan ook wel van de combinatie van nieuw met oud, niet alles moet altijd blijven zoals het was :-). Ook leuk, een grote deur die optisch nog groter wordt door de naastliggende ramen, en dat voor een klein smal huisje.

Reacties zijn gesloten.