Techniek ontmoet techniek

Foto van auteur

Zwolle –  Binnenkort komt het mobiele FabLab twee weken naar Zwolle! Op 11 oktober organiseert KIZ daarom in samenwerking met Compello een lezing en demonstratie van de mogelijkheden die het FabLab te bieden heeft.

schermafbeelding_2011-10-03_om_15.13.26.png

Het FabLab is een relatief nieuw fenomeen, bedacht door Neil Gershenfeld, verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het FabLab is een werkplaats die is ingericht met digitaal gestuurde apparatuur, waarmee men eenvoudig een prototype, maquette of een kunstobject van verschillende materialen kan maken. De gereedschappen die men in een FabLab meestal aantreft, zijn apparaten als een laser-snijder, een CNC, een 3D-printer, een portaalfrees en een vinyl-snijder.

De laatste jaren is het bedieningsgemak van dit soort machines enorm toegenomen, terwijl tegelijkertijd de prijs van de machines is gaan dalen. Daarmee is de drempel voor het MKB en creatieve professionals om zelf producten te ontwikkelen en te maken steeds lager aan het worden. Tegelijkertijd maakt het internet het delen van ontwerpen steeds eenvoudiger. Copyright op een ontwerp wordt steeds moeilijker te handhaven, net zoals dat geldt voor copyright op muziek en films.

Het FabLab speelt hierop in door juist het Open Design te promoten. Door ontwerpen die in het Fab Lab zijn gemaakt expliciet via internet te delen, stimuleer je de ontwikkeling van kunst en techniek op een manier die past bij de huidige genetwerkte wereld. Essentieel in dit concept is dat het lab vrij en open toegankelijk is voor iedereen en dat er geen geheimen in het lab zijn. Opgedane vaardigheden en kennis worden gerecyled in het publieke (internet) domein. Hiermee stimuleert het FabLab innovatie voor en door de gebruikers. (van: fablabtruck.nl)

Op dit moment zijn er al acht permanente FabLabs in Nederland en kunnen regio’s waar nog geen FabLab is gevestigd, via het mobiele FabLab kennis maken met de mogelijkheden. De creatieve opleidingen in de regio Zwolle en KIZ willen het MKB, creatieve professionals en studenten graag laten kennismaken met de mogelijkheden van een FabLab. In de periode van 11 november tot en met 22 november is het mobiele FabLab daarom in Zwolle aanwezig.

Techniek ontmoet techniek: wil jij je laten inspireren door de mogelijkheden? In samenwerking met Compello (IT strategie) organiseert KIZ op 11 oktober een lezing en demonstratie. Deze wordt verzorgd door Siert Wijnia van ProtoSpace Utrecht. Siert Wijnia is projectleider FabLab Utrecht en van meet af aan betrokken bij de ontwikkeling van FabLabs in Nederland. Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen en kunnen bezoekers informeel met elkaar van gedachten wisselen.

Praktische informatie Dinsdag 11 oktober, aanvang 19.30 uur Locatie: Compello, Lippestraat 3 in Zwolle Gastspreker: Siert Wijnia van ProtoSpace Utrecht Inschrijving: maximaal 60 personen

Voor meer informatie en aanmelding, ga naar de site van KIZ: www.kiz-zwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Techniek ontmoet techniek”

Reacties zijn gesloten.