Basketballers winnen van Weert

Foto van auteur

Het was teambasketball tegenover individualisten in de ZBC Hal. De homogene groep van Landstede won zaterdagavond verdiend van een ééndimensionaal Upstairs Weert. Zes Zwolse spelers halen de dubbele cijfers, met als uitschieter Nikki Hulzebos. Die laat de beste cijfers uit zijn carrière aantekenen: 21 punten en 10 rebounds. Coach Mark van Schutterhoef: “Nitzan Hadash en Bjorn Kamphuis zijn al boven zichzelf uitgestegen, nu deed Nikki het. Who’s next?”. De uitslag werd 89-80.

Nikki Hulzebos

Beide teams beginnen met een complete selectie aan de wedstrijd. Bij Landstede konden de Amerikanen Travis Parker en Danny Lee Jones weer worden ingepast na familieperikelen in de States.

De eerste actie is meteen spectaculair als John Williams een splijtende assist op Arno Bunnig heeft die afrondt met een slam-dunk. Als Williams er even later een driepunter aan toevoegt lijkt de toon gezet, maar één man van Upstairs denkt daar anders over: Chaz McCrommon. De forward, die wel wat weg heeft van Teddy Gipson die vorig jaar in Amsterdam te zien was, neemt zijn team bij de hand. In de eerste helft maakt hij 18 punten en dat is bijna de helft van alle Limburgse punten.

pic McCrommon (foto rechts) kan het natuurlijk niet alleen, waardoor Upstairs vrijwel de hele eerste helft aan de verkeerde kant van de score blijft. Hij krijgt weinig hulp van zijn teamgenoten, die vooral veel zeuren op de leiding en op elkaar. Door afwisselend te verdedigen zorgen de Zwollenaren ervoor dat de productie van McCrommon stokt. Hij is minder dreigend en Landstede profiteert. Als Hulzebos vlak voor de rust met een score plus bonus 47-37 aantekent gaan de kopjes hangen bij Upstairs.

De rust kwam op een goed moment voor coach Ollie van Kempen. Hij kan de neuzen weer voor even dezelfde kant op krijgen. Na vijf minuten in het derde kwart tekent de flets spelende Taron Downey zijn eerste driepunter aan, waardoor de stand gelijk wordt: 53-53. Dan komt het onvermijdelijke moment dat ook McCrommon rust nodig heeft. Het team mist nu zijn leider en Landstede profiteert.

Het definitieve gat is geslagen als Nikki Hulzebos met een driepunter 68-58 aantekent. Landstede wint uiteindelijk de wedstrijd omdat het zowel aanvallend als verdedigend meer kan variëren. Veelzeggend hierbij is dat geen enkele bankspeler van Weert een score achter zijn naam krijgt. Bij de Zwollenaren kwamen 36 punten van de reserves. De basisvijf van Weert kan aardig ballen, maar als iemand uit vorm is of in foutenlast komt levert dat problemen op. James Mathis liep aan het eind van het derde kwart tegen zijn vierde fout aan, waardoor de tot dan toe onzichtbare Travis Parker ineens een bedreiging werd onder de borden.

Van Schutterhoef sprak van een echte teamprestatie. “Ons doel is vier mensen in de dubbele cijfers krijgen, maar vandaag waren het er zes. En dat terwijl we de Amerikanen moesten inpassen.” Over Travis Parker: “Hij had in het begin moeite, maar het team steunde hem en hij werd steeds beter.”

Zijn collega Van Kempen was duidelijk in zijn commentaar. “We hebben zonder zelfvertrouwen gespeeld. Kijk naar Taron Downey: die maakt in de eerste drie wedstrijden gemiddeld 20 punten, maar is nu helemaal weg. Er wordt niet als een team gespeeld, waardoor we in één-tegen-één situaties belanden. Ook worden verantwoordelijkheden uit de weg gegaan.” Zijn smalle basis vindt hij (nog) niet doorslaggevend. “Natuurlijk is het ook een probleem dat onze bank niet scoort, maar zo hebben we ook wedstrijden gewonnen.”

pic Hulzebos (foto links), door Van Schutterhoef bestempeld als ‘toekomstige topper’, loopt na afloop breed lachend met een grote bos bloemen door de ZBC Hal. “Het is mijn eerste double-double. Landstede biedt me de kans om elk jaar een stapje vooruit te maken. Zij geven me vertrouwen door me te laten spelen.” En de bloemen? “Ja, ik ben ook voor het eerst Man of the Match.”

Bron: http://www.debasketballsitevannederland.nl/

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)