Scoutinggroep demonteert zonnepanelen spookgarage

Foto van auteur

Zwolle – De Scoutinggroep Vaandrig Lengton Groep uit Zwolle heeft de afgelopen week kennis genomen van de sloop van de ‘spookgarage’ aan de Assendorperdijk. Met name het vernietigen van vele zonnepanelen was de scoutinggroep een doorn in het oog. Om deze panelen voor de toekomst nog te kunnen gebruiken is de groep zaterdag zelf in actie gekomen om de panelen van de garage te halen.

spookgarage_4.jpg
Foto’s: S. Svajgr

Afgelopen vrijdag hebben leden van de Zwolse scoutingroep Vaandrig Lengton Groep contact gehad met sloopbedrijf Scheffer die de afgelopen week bezig is de parkeergarage af te breken. Na wat overleg en regelwerk kreeg de scoutinggroep toestemming om de zonnepanelen te demonteren. Zaterdag heeft de oudste scoutinggroep van Nederland, met leiding, jeugdleden, bestuur en ouders, bijna alle nog goede zonnepanelen kunnen redden. De scoutinggroep heeft met deze bijzondere actie de helft van de destijds geplande zonnepanelen kunnen redden van vernietiging. De scoutinggroep is van 07.00 tot 17.00 uur met de demontage bezig geweest. De kraan kon op korte termijn worden gehuurd. Auto’s en aanhangers waren van ouders en leden die (kostenloos) meegeholpen hebben. Alle veiligheids materialen (bergsport touwen, helmen enz) zijn van de scoutinggroep en van de leden zelf. Deze worden ook gebruikt bij klimmen en abseilen. De zonnepanelen worden geplaatst op het scoutinggebouw van de Vaandrig Lengton Groep aan het Almelose Kanaal. De panelen zijn nu tijdelijk opgeslagen bij een bedrijf waar één van de leden werkt. Vaandrig Lengton probeert zo snel mogelijk de eerste panelen te gaan plaatsen. De aanvraag voor een nieuwe electriciteitsmeter gaat maandag gebeuren. De scoutinggroep heeft een meter nodig die het terugleveren van stroom mogelijk maakt.

spookgarage_6.jpg

spookgarage_2.jpg

spookgarage_7.jpg

spookgarage_1.jpg

spookgarage_3.jpg

spookgarage_5.jpg

spookgarage_8.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Scoutinggroep demonteert zonnepanelen spookgarage”

 1. Ja, inderdaad: goed bezig Vaandrig Lengton Groep!
  En wat een sukkels bij de organisatie van de sloop…
  De helft dus maar gered? (niet tegen de scoutinggroep bedoeld)
  Wat een idioterie hier weer!
  Petje af nogmaals voor de scouting!
  Kapitalen worden er dus door gejaagd. Wat zonde!

 2. Wat een ontzettend coole actie!! Goed en slim doordacht en snel gehandeld. Dat niemand anders (de gemeente Zwolle….) op dat idee kwam.

 3. Heel goed scouting groep:D. Als jullie er een paar over hebben mooi verkopen om op deze manier geld voor je eigen vereniging op te halen, want dat zal ook geen vet pot zijn.

 4. Welke idioot had er bedacht dat die ongebruikte zonnepanelen gesloopt moesten worden? Deze persoon zou eigenlijk ter verantwoording geroepen moeten worden.

  Goede aktie dus van de scouting groep en hopelijk hebben jullie er nog vele jaren plezier van.

 5. dus als ik het goed begrijp is die hele garage eigenlijk al die jaren een potentiele energiecentrale geweest waar de gemeente gratis van zou kunnen tappen, voor bijv. straatverlichting in de buurt. en is dit nooit gebeurd. tjongejonge, wat ogelooflijk stom
  of noodstroom voor bijv. het ziekenhuis

 6. De gemeente Zwolle is toch wel de grote verliezer. Zeker, nadat Serge Westerdiep namens de gemeente aan GeenStijl laat weten dat er geen subsidie voor de garage is geweest, maar dat toch wel zo blijkt te zijn. #fail.

 7. Gelukkig wordt het weer opnieuw gebruikt. Kun je maar weer zien hoe de gemeente met ons geld gooit. Eerst de garage een grote flop en dan ook alles zomaar weggooien.

  Scouting een goede actie en veel plezier ermee. Hopen dat jullie er nog jaren plezier van hebben..

 8. Ik ben nog wel nieuwsgierig of er nog raadsvragen gaan komen na dit debacle met de spookgarage. Ik had al wel een persbericht op WLZ verwacht 😉 Maar misschien komt dat nog.

 9. Hartelijk dank voor de welkome aanvulling op mijn uitgebreide reportage van 19 november, met bespreking van de nodige essentiële details van het hele project.

  In ieder geval hier met scherpere en veel betere foto’s, ziet er puik uit.

  Ik ben wel benieuwd hoeveel dakruimte de scouts hebben, want het zijn heel erg veel modules die ze daar hebben weggehaald… Wordt problematisch om van een klein dak voldoende stroom te halen, want het gaat om zeer laag vermogen hebbende dunnelaag amorf silicium modules (32 Wp, gangbaar is tegenwoordig minimaal 200 Wp).

  @Henri
  Gemeente Zwolle heeft – bij mijn weten – geen financiële inbreng in de bouw van de parkeergarage gehad, dat was de projectontwikkelaar. Die heeft wel zeer vet subsidies weten te scoren. Bij NOVEM (zeg maar: ons oude Ministerie van Economische Zaken), bij de Europese Unie. En niet te vergeten: bij het aan de Duitse moloch RWE verpatste “nationale trots” Essent.

  Maar daar had de gemeente dus niets mee te maken. Creatief ondernemerschap van de ontwikkelaar…

  Alle details hier te vinden:

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV83.htm#19nov2011_zonnepanelen_hosanna_Zwolle

Reacties zijn gesloten.