Zwolle – De winter heeft zijn charmes, maar ook zijn lasten. De gemeente Zwolle zorgt ervoor dat het normale leven zo goed mogelijk door kan gaan, onder meer door zout te strooien om doorgaande routes begaanbaar te houden. U kunt ook zelf helpen.
Bij kans op gladheid en bij sneeuwval zorgt de gemeente ervoor dat de hoofdroutes en de fietsroutes zo veel mogelijk begaanbaar blijven. Daardoor kan iedereen binnen redelijke afstand een gestrooide weg bereiken. (Oudere) wandelaars stellen het op prijs, als u de stoep voor uw huis sneeuw- en ijsvrij wilt houden. Ook dieren kunnen last hebben van de winter. Dieren in het wild kunnen beschutting zoeken. Bovendien hebben ze in de winter een dikkere vacht en een grotere vetvoorraad. Ze zijn daardoor goed bestand tegen het koude weer. Ook de hobbydieren die het gehele jaar buiten zijn, hebben een dikkere vacht. Het is voor deze dieren wel prettig als ze dankzij beschutting of een afdak uit de wind kunnen staan. Zorg er ook altijd voor dat de dieren toegang hebben tot drinkwater.
Vogels
Kleinere vogels verliezen in koude nachten veel gewicht. Door in de winter tuinvogels bij te voeren, helpt u hun overlevingskansen te vergroten. De gemeente maakt wakken in het ijs voor de watervogels. U kunt de hobbydieren en vogels in het park gerust voeren. Als het nodig is, voert de gemeente bij.
Stoken in de winter
Voor mensen geeft het koude weer aanleiding om de kachel flink op te stoken. Bij slechte ventilatie kan door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas of hout koolmonoxide ontstaan. CO is een sluipmoordenaar: je ruikt en proeft het niet en voor je het weet ben je bewusteloos of erger.
Afval in de winter
Bij sneeuw en gladheid moeten de medewerkers van Rova extra hun best doen om het afval op inzameldag op te halen. Voorkom het vastvriezen van gft-afval in de afvalcontainer, want anders komen de vuilnismannen alsnog voor niets langs.
Schaatsen
Gelukkig heeft de winter ook zijn charmes. De stad en zijn omgeving nodigen uit om erop uit te trekken. Maak eens een lekkere winterwandeling door de vele parken die Zwolle rijk is. Of langs de uiterwaarden, door het buitengebied of over landgoederen zoals Soeslo. Ligt er sneeuw, dan kunnen kinderen met hun slee van de dijk af glijden.
Als er een dik laag ijs op het water ligt, dan kan Zwolle de schaatsen uit het vet halen om baantjes te trekken op de ijsbanen van Herfte en Westenholte. En als het dan wat harder doorvriest, dan is ook het ijs op weteringen, plassen en vijvers zoals Wijde Aa, Milligerplas en het Engelse Werk sterk genoeg.
De gemeente meet op deze en andere wateroppervlakten de ijsdikte. Als het ijs betrouwbaar is, meldt de gemeente dat via deze website en de media. Op de vijvers van Park De Wezenlanden, De Dobbe en de ‘Wavin’-vijver in Holtenbroek zorgt de gemeente bovendien voor verlichting van de ijsbaan.
ben van mening dat ieder seizoen z’n eigen charme heeft. de vraag is alleen hoe wij er als mensen op reageren….
welke winter? deze horrorwinter bedoel je:P;D
Hahaha Blaagje idd maar de winter duurt nog lang, wie weet wat ons misschien nog te wachten staat;)
Is dit stukje soms geschreven door zo’n onvoldoende opgeleide journalist van Windesheim?
Ik citeer: De gemeente maakt wakken in het ijs .
Een door mensen gemaakte gat in het ijs heet “bijt”. Een wak is een niet dichtgevroren gat.
Oudere wandelaars stellen het op prijs als u de stoep voor uw huis sneeuw en ijs vrij houdt.
Nou aan de Oude Deventerstraatweg kan je normaal niet eens op de stoep lopen,laat staan als er ijs of sneeuw ligt. Dus het heeft geen zin om deze schoon te houden.
Bovendien mag je hier blijkbaar op de stoep parkeren!
Ik ben het eens met MarKel:)
tevepe