Zwolle – Het kan niemand in het stadion zijn ontgaan: het megadoek dat vrijdag door de sfeergroep van FC Zwolle, de FCZ Tifosi, werd opgehesen. De afmetingen van het doek waren ongekend: 60 meter breed en 14 meter hoog!Op het doek stonden voornamelijk de beeltenissen van opmerkelijke, inspirerende, ontroerende vertegenwoordigers van het Zwolse voetbal, in het verleden en het heden.
De slogan: ZWOLLE… Where legends live on and new ones are born. In tegenstelling tot wat vaak geroepen wordt, heeft het Zwolse voetbal heel wat legendes en grote verhalen voortgebracht. Zwolle is wel degelijk een voetbalstad, vinden de fans! FCZ Tifosi vond het de hoogste tijd om dat statement luid en duidelijk te laten zien, op de avond dat FC Zwolle het kampioenschap van de Jupiler League 2012 kon binnenhalen. Ook de supporters van FC Zwolle zijn klaar voor de eredivisie!
Deze beeltenissen vormen letterlijk de gezichten van de voetballegendes die in onze mooie stad zijn ontstaan. Onderaan de pagina staat een lijst met namen van de afgebeelde personen, met daarbij een korte biografie.
Wie hebben het doek gerealiseerd?
Het ontwerp is gemaakt en gesponsord door communicatie- en ontwerpbureau WyZyn Communicatie in Amersfoort. De productiekosten van het doek zijn bijeengebracht door de volgende sponsoren: Huisman Bouw BV, Porte Schildersbedrijf, SITA Nederland, De Haan Caravans, Supportersclub FC Zwolle, JFPT Foodlife, ConsultanSee, Stichting 2.S, De SPAARPOT van FCZ Tifosi en de opbrengst verkoop merchandising. De vrijwilligers van FCZ Tifosi hebben achter de schermen gedurende twaalf weken gewerkt aan de realisatie van het doek.
Feiten & cijfers
– Het doek meet 60 x 14 meter – De stof is geïmpregneerd en kan dus niet zomaar in brand vliegen – Het doek bestaat uit 60 banen stof van 1 meter breed, aan elkaar gestikt – Het megadoek weegt in totaal ruim 100 kilo – Het groen-wit staat voor PEC Zwolle, het blauw-wit voor FC Zwolle
Wie en wat zijn erprecies op het doek te zien?
Z
– Rene IJzerman. Technische verdediger die tussen 1972 en 1985 uitkwam voor PEC Zwolle. IJzerman kreeg aanbiedingen van topclubs uit binnen- en buitenland, maar speelde nooit betaald voetbal voor een andere club dan PEC Zwolle.
– Fritz Korbach. Trainerslegende en markante persoonlijkheid. Onder meer succesvol bij PEC Zwolle van 1977 tot 1982. Promoveerde in 1978 met PEC Zwolle naar de eredivisie. Overleden in 2011.
– Fred Patrick. Oud-speler. Goede aanvallende middenvelder, geliefde persoonlijkheid. Slachtoffer van de SLM-vliegramp in 1989. Hij kwam hierbij om het leven, samen met nog 14 profvoetballers van Surinaamse afkomst. De Oostelijke tribune van het stadion van FC Zwolle is naar hem vernoemd.
– Het legendarische Dr. Schupp-shirt. Dr. Schupp was shirtsponsor van PEC Zwolle aan het begin van en halverwege de jaren ’80. Dr. Schupp was een zeep- en deodorantmerk dat inmiddels niet meer bestaat.
W
– Bep Bakhuys. Weliswaar geen PEC-speler maar speler van ZAC in Zwolle. Is echter wel Zwollenaar en een van de beste Nederlandse aanvallers ooit, dus zeker deel uitmakend van de Zwolse (voetbal)legendes.
– Marten Eibrink. Oud-voorzitter van PEC Zwolle. Vermogende bouwondernemer die miljoenen guldens in de club stak. Stond, ondanks zijn status en rijkdom, altijd tussen de fanatieke supporters tijdens de thuiswedstrijden, naar verluidt met een PEC-sjaaltje om zijn nek. De Noordelijke tribune van het stadion van FC Zwolle is naar hem vernoemd, op aandringen van een grote groep fanatieke supporters.
– Klaas Drost. Legendarische verdediger van PEC Zwolle, de club waar hij tussen 1970 en 1986 onafgebroken speelde. Net als Rene IJzerman speelde Klaas Drost nooit voor een andere club dan PEC Zwolle. De Zuidtribune van het stadion van FC Zwolle is naar hem vernoemd.
– Het oude logo van PEC uit 1910.
O
– Jaap Stam. Begon zijn loopbaan als professioneel voetballer bij FC Zwolle in 1992. Speelde daarna bij topclubs als PSV, Manchester United, AC Milan, Lazio Roma en Ajax en speelde 97 wedstrijden voor Oranje. Keerde in 2010 terug bij FC Zwolle als assistent-trainer.
– Huidige logo FC Zwolle. Het huidige logo van FC Zwolle. Naar verluidt getekend door een van de kantoormedewerkers op een verloren middag. – Henk Timmer. Doelman die zijn carrière begon in Zwolle. Hij kwam elf seizoenen uitvoor PEC en FC Zwolle (1989 – 2000) en speelde daarna voor Feyenoord, AZ en Heerenveen. Tussen 2005 en 2009 speelde hij zeven interlands voor Oranje.
– Bert Konterman. Speelde van 1989 tot 1993 bij FC Zwolle, waar hij zijn profloopbaan begon. Speelde daarna onder andere voor Willem II, Vitesse, Feyenoord en Glasgow Rangers. Konterman kwam twaalf keer uit voor Oranje. In 2010 keert hij terug bij FC Zwolle als technisch manager, met goede sportieve resultaten voor de club tot gevolg.
L
– Gaston Sporre. Oud-voorzitter van FC Zwolle en belangrijke redder van het Zwolse betaald voetbal. Verzette na het faillissement van PEC Zwolle bergen werk om een doorstart in het betaald voetbal te kunnen maken. Sporre wordt gezien als één van de grondleggers van de visie van het ‘moderne’ FC Zwolle; een degelijke club met brede achterban in de wijde regio.
– Art Langeler. Relatief onervaren succestrainer van FC Zwolle die een jonge, onervaren ploegen laat presteren met verzorgd voetbal. Trainde de jeugd van FC Zwolle en nam het hoofdtrainersstokje in 2010 succesvol over van Jan Everse.
– Claus Boekweg. Was als verdediger actief bij FC Zwolle tussen 1995 en 2001. Tussen 2009 en 2012 maakte hij deel uit van de technische staf. In maart 2012 is Boekweg helaas opgestapt bij de club.
L
– Diederik Boer. Keeper die zijn profloopbaan begon in Zwolle. Sinds 2001 tot op heden actief bij FC Zwolle en verantwoordelijk voor vele belangrijke reddingen. Raakte op 9 april jl. gewond aan zijn hoofd tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, waardoor hij het slot van deze competitiejaargang mist.
– De kampioensschaal uit 2002. Op 26 april 2002 werd FC Zwolle kampioen van de eerste divisie door in eigen stadion Excelsior te verslaan met 1-0. Doelpuntenmaker: Arne Slot.
– FC Zwolle-spelers Marco Roelofsen en Dominggus LimDuan houden de kampioensschaal omhoog in 2002.
E
– Albert van der Haar. Technische verdediger met inzicht, modelprof, clubmens. Speelde in de periode 1994-2011 vijftien seizoenen voor FC Zwolle, in totaal meer dan 500 wedstrijden. Keert terug bij de club als jeugdtrainer.
– Het Zwolse stadswapen. Op de achtergrond.
– Arne Slot. Creatieve, technisch vaardige middenvelder uit Bergentheim. Speelde van 1995 tot 2002 bij FC Zwolle. Na een uitstapje richting NAC Breda en Sparta Rotterdam, keerde de vormgever in 2009 terug op het Zwolse nest. De inmiddels 33-jarige Slot wordt gezien als de aanvallende architect van FC Zwolle.
– Eric Botteghin. Braziliaanse mandekker die in 2006 op 19-jarige leeftijd voor FC Zwolle kwam spelen. Botteghin maakte in Zwolle furore met zijn on-Nederlandse manier van verdedigen: stug, (kop)sterk en altijd gefocust. In 2011 vertrok de onder supporters geliefde speler transfervrij naar NAC Breda.
Tof doek, miste alleen de fakkeltjes erachter!!
http://www.fczwolle.org/2012/04/14/fc-zwolle-keert-als-pec-zwolle-terug-in-eredivisie/
Waarom zou hier eventueel voor gekozen worden?
Zou gaaf zijn om dit doek in een mini versie, of als sjaal te kunnen kopen. Mijn geweldige voetbal supportertijd, die over gaat in de beleving die mijn kinderen er aan beleven momenteel.
Een sjaal van dit doek zou geweldig zijn!
Supergaaf doek!
Mooiste doek dat ik ooit heb gezien.. iedereen die mee heeft geholpen hieraan; BEDANKT!!
In een woord: HELEMAAL TE GEK 😀
Complimenten aan de bedenkers en uitvoerder. WOW