Zwolle – Jongeren beginnen gemiddeld op latere leeftijd met alcohol drinken. In 2003 dronk 47 procent van de 12 tot en met 15 jarigen wel eens alcohol, in 2007 28 procent en in 2011 was dat gedaald naar 17 procent. De gemiddelde startleeftijd was in 2007 14,4 in 2011 14,7 jaar. Dat is een belangrijke conclusie van de jongerenmonitor, die GGD IJsselland in 2011 gehouden heeft onder in totaal 3600 jongeren.
De GGD deed een groot onderzoek naar de algehele gezondheid en leefstijl van jongeren van 12-24 jaar in de regio IJsselland. De resultaten van deze Jongerenmonitor worden gepresenteerd in factsheets met verschillende gezondheidsthema’s. De eerste factsheet in deze reeks is alcoholgebruik. Met deze cijfers kan ook gekeken worden naar de resultaten van het regionale alcoholmatigingsprogramma jeugd, Minder Drank Meer Scoren (MDMS). De projecten binnen MDMS worden uitgevoerd door de twaalf regiogemeenten, Politie IJsselland, Tactus Verslavingszorg en GGD IJsselland. En dit regionale alcoholmatigingsprogramma lijkt succesvol. Zo is de startleeftijd waarop jongeren voor het eerst alcohol drinken omhoog gegaan en zijn ouders van 12-15 jarigen minder tolerant ten aanzien van het alcoholgebruik van hun kind, meent GGD IJsselland.
64 Procent van de jongeren van 12-24 jaar in de regio IJsselland drinkt wel eens alcohol. Van de 12 tot en met 15 jarigen drinkt 17 procent alcohol. Vanaf 16 jaar drinkt ongeveer 88 procent alcohol. Bier is onder jongeren de meest populaire drank, maar ook mixdrankjes worden door veel jongeren gedronken.
Bijna 90 procent van de drinkende jongeren heeft in de afgelopen vier weken alcohol gedronken. Bijna de helft dronk één tot vier keer in de afgelopen weken, een vijfde dronk vijf tot acht keer en ook een vijfde dronk meer dan acht keer in de afgelopen vier weken.
Bingedrinken
Bingedrinken houdt in vijf glazen alcohol of meer drinken bij één gelegenheid. Als wordt gekeken naar de afgelopen vier weken, dan blijkt dat 63 procent van de jongeren minimaal één keer aan bingedrinken heeft gedaan, 74 procent van de jongens en 51 procent van de meisjes.
Er is ook gevraagd of jongeren in de afgelopen vier weken dronken of aangeschoten zijn geweest. Bijna één derde van de jongeren blijkt één keer of vaker dronken of aangeschoten te zijn geweest. Vergeleken met 2007 is er een afname te zien in het percentage jongeren dat de afgelopen vier weken dronken of aangeschoten is geweest.
Volgens de jongeren staat de meerderheid van de ouders (80 procent) niet afwijzend tegenover alcoholgebruik. Als gekeken wordt naar de categorie drinkende jongeren van 12 tot en met 15 jaar, dan vindt 33 procent van de ouders het alcohol drinken goed of zegt er niets van, 30 procent van de ouders raadt het drinken af en 8 procent verbiedt het.
Sinds 2007 is de attitude van ouders positief veranderd, want de tolerantie van ouders ten aanzien van het alcohol gebruik is bij jongeren van 12 tot en met 15 jaar afgenomen. In 2003 vond 74 procent van deze ouders alcohol drinken goed of zeiden er niets van, in 2007 57 procent en in 2011 is dat 33 procent. Die ouders zijn dus minder tolerant ten aanzien van het alcoholgebruik van hun kind. Bijna de helft van de jongeren is thuis begonnen met het drinken van alcohol.
Hersens
Ondanks de positieve cijfers uit de jongerenmonitor blijft aandacht voor alcoholmatiging belangrijk, aldus de GGD. Deze aanpak blijkt succesvol voor de jonge jeugd, maar het preventieaanbod voor jongeren van boven de 16 bleek onderbelicht. Daarom is Smart Connection in het leven geroepen. Dat project richt zich vooral op jongeren tussen de 16 en 20 jaar.
Het landelijke advies is momenteel om onder de 16 jaar geen alcohol te drinken. Vanuit gezondheidsoogpunt is het aan te bevelen om het drinken van alcohol nog langer uit te stellen, meent de GGD. Uit onderzoek blijkt het negatieve effect van alcoholgebruik op de ontwikkeling van de hersenen. En de hersenen groeien door tot ongeveer 24 jaar.
Hoe verstandig ze er mee omgaan lijkt me belangrijker dan wanneer ze hun eerste drankje nemen.
Diezelfde GGD stelt in een onlangs verzonden gezondheidsonderzoek dat kinderen en jongeren steeds vroeger, vaker en meer drinken.
Ik snap dat het een probleem is, maar blijf wel objectief informatie geven.
http://www.thorbecke-zwolle.nl/download/preventief%
20gezondheidsonderzoek leerlingen 2e klas.pdf