Zwolle – In de week van maandag 11 t/m zaterdag 16 maart komen Zwolse scholieren en bewoners in de landelijke zwerfafvalopruimactie “Natuurlijk Schoon” in actie tegen zwerfafval. De hele week gaan scholieren en bewoners, jong en oud, samen met wijkgroepen, verenigingen en andere organisaties in de wijken aan de slag om Zwolle van zwerfafval vrij te maken. Een schone buurt is een fijne buurt. Reden genoeg om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Om de scholieren enthousiast te maken en te motiveren om zwerfafval te voorkomen, is er dit jaar een prijsvraag bedacht. De scholieren kunnen hun opruimactie filmen en uploaden via YouTube. Het filmpje wordt beoordeeld door een deskundige jury. De inzender van het leukste, beste, spannendste of mafste filmpje maakt kans op een schoolfeest met een bekende Nederlandse DJ. Zwerfafval opruimen is eenvoudig, goedkoop en hoeft niet veel tijd te kosten. Als u alleen op pad gaat, kunt u uw eigen tempo bepalen en gaan en staan waar en wanneer u dat wilt. Gewoon op de plek waar u dagelijks uw rondje wandelt of de hond uitlaat. Met wat handige spullen, goede tips en een goed humeur is het niet alleen zinvol maar ook erg leuk.
Zwerfafval opruimen tijdens een wandeling is een eenvoudige manier om toch wat te doen. Dus: neem mee die plastic tas en vul hem onderweg met al het zwerfvuil dat u tegenkomt. Een mooie manier om juist op al die plekken waar we ons het meest storen aan zwerfvuil de omgeving weer wat schoner te krijgen.
Zwerfafval is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Als afval op straat of in de natuur terechtkomt en niet wordt opgeruimd, duurt het dagen tot jaren voordat het is vergaan. De tijd die het duurt totdat afval vergaan of verteerd is, noemen we de vergankelijkheidtijd of afbraaktijd. Dit is voor elk materiaal verschillend.
Hoe lang blijft zwerfafval liggen?
Een appelklokhuis ongeveer 14 dagen. Een bananenschil of sinaasappelschil 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer. Blikjes van frisdrank is een ander verhaal. Een blikje is gemaakt uit 2 materialen: aluminium en staal. De deksel is gemaakt van aluminium en dat vergaat nooit. De rest van het blikje is gemaakt van staal en doet er 50 jaar over voordat het uiteen valt. Kauwgom doet er 20 tot 25 jaar over. Kranten van een paar dagen tot een half jaar. Een petfles van polyester (bv frisdrankflesjes) doet er in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar over. Voor sigarettenpeuken staat ongeveer 2 jaar.
Meer informatie over zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl.
ik kijk op de website en lees “Stichting Nederland Schoon zet zich al twintig jaar in om de hinder van zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden.”
…tja, dus al twintig jaar bezig…en lukt het ???
Als ik de parkjes bij ons in de wijk bekijk….durf ik daar wel vraagtekens bij te zetten.
Als ik weer eens wat zwerfvuil in de afvalbak heb gegooid en de volgende dag net zoveel troep zie, denk ik Stichting Nederland Schoon het geld dat jullie krijgen voor alle acties, campagnes is “weggegooid” geld.
Volgens mij is statiegeld toch effectiever…dan kost weggooien meer en loont opruimen ook nog.
Stg. Ned. Schoon is door de verpakkingsindustrie opgericht. Er was namelijk een zgn. Herenakkoord gesloten tussen de toenmalige regering en de verpakkingsindustrie. De verpakkingsindustrie beloofde de hoeveelheid verpakking terug te dringen. In ruil daarvoor beloofde de regering de verplichting van statiegeld e.d. niet uit te breiden en/of af te schaffen.
We zien iedere dag wat de gevolgen zijn: een grote troep!
wat een leuke vuilnisbak ;D daar zou ik graag mijn afval ingooien als ik dat zou hebben!! Ik snap niet dat het zo’n grote moeite moet zijn ….
Afvalbakken als in de Mozartlaan in holtenbroek zullen goed kunnen helpen, die kleine bakjes die nu overal hangen zijn veel te klein voor al het afval.
En dan vrijwilligerswerk doen voor de verp.industrie?