Geen subsidie voor Stadsfestival Zwolle

Zwolle – Door nieuwe regels van de Provincie Overijssel krijgt het jonge Stadsfestival Zwolle dit jaar geen subsidie. Dat is een flinke tegenvaller voor het nieuwe culturele festival in Zwolle.

20120901-130902-gvds.jpg

Overijssel geeft alleen nog maar subsidies aan festivals die meer dan 50.000 bezoekers trekken. En dat voor een periode van drie jaar, van 2013 tot en met 2015. Bijvoorbeeld wel aan het Bevrijdingsfestival Overijssel, Zwolle Unlimited of het IJsbeelden Festival. De eerste editie van het Stadsfestival Zwolle, de opvolger van De Stad Als Theater en Festival ZwArt, trok 35.000 bezoekers, maar de organisatoren verwachten een stevige groei als het festival meer publiciteit gaat krijgen en het kunstenfestival meer bekend gaat raken bij het publiek. Die kans krijgt het nu niet. Stadsfestival Zwolle mist door de nieuwe regelgeving een bedrag van maar liefst 150.000 euro aan financiële steun. De initiatiefnemers zijn erg teleurgesteld maar willen het Stadsfestival in september 2013, zei het in afgeslankte vorm, toch doorzetten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Geen subsidie voor Stadsfestival Zwolle”

  1. Een festival zou GRATIS toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Voor diverse voorstellingen werd 7.50 tot 10 euro gevraagd. Dat is nog al wat….

  2. Ik heb het hier al vaker gezegd, Zwolle heeft niet zoveel met dit soort grootschalige culturele festiviteiten. Een grootse opzet zal voor de initiatiefnemers wel lonend zijn, maar het slaat jammer genoeg niet aan. Bij binnenkomst in het centrum van Zwolle had ik nooit het idee of de indruk dat er iets spektakulairs aan de hand was in de binnenstad. Of het moeten de mooie reportages hier op Weblog Zwolle geweest zijn. Aan niets zag of merkte je verder dat er een groot festival aan de gang was. Alleen de incrowd en cultureel minnend Zwolle liep voorop, zo moet ik constateren. En dat doet de provincie eigenlijk ook nu. Na De Stad Als Theater en Zwart strandt nu ook het Stadsfestival. Een ezel…….

  3. @Bart 2 – ja in een ideale wereld is alles gratis. Maar niet heel realistisch gezien de bezuinigingen. Je moet ook uit de kosten kunnen komen. En wat is er mis met betalen voor iets moois waar mensen hard aan gewerkt hebben? Je krijgt je boodschappen toch ook niet gratis mee in de winkel. En wat is nu 7 a 10 euro… moet je eens kijken wat een Lowlandskaartje kost… 😉
    Jammer dat ook de provincie niet durft te investeren in iets moois! Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht..

  4. Sorry, maar als je niet door hebt dat dit festival bezig is heb je echt je ogen in je zak zitten of je komt nooit buiten. Tal van pleinen waar van alles gebeurt, noem dat maar niks. Hopelijk krijgen ze de boel toch van de grond. Wij hebben ons daar steeds goed vermaakt.
    Eerste festival en dan 35000 bezoekers is toch wel iets waarvan je een mooie groei mag verwachten, zonde!

  5. Erg, erg jammer. Ik vond juist dat in vergelijking met ZwArt, het Stadsfestival echt middenin de samenleving stond, met enorm veel te doen voor iedereen. Ik probeerde met m’n camera de hele week mee te lopen… nou ik heb dingen moeten schrappen van mijn planning omdat er gewoon zo ontzettend veel was, op veel locaties en tegelijk.
    Op deze plek[/url] heb ik wat foto’s staan, ik hoop toch echt op minstens een evenaring van de sfeer en programma-aanbod dit jaar.

    Stadshagenees, helemaal mee eens… 😮

  6. Goed initiatief, kan dit subsidie geld besteed worden om een grotere groep mensen te bedienen. Blij dat de provincie Overijssel kritisch kijkt naar zijn uitgaven.

    Wens de afgeslankte vorm succes met de zoektocht naar sponsoren!

  7. zo jammer dit, de grote festivals krijgen wel subsidie en veel sponsors en ik snap dat dat dure festival’s zijn maar ik vind het theater gebeuren nou juist zo leuk en gezellig en je ziet eens wat anders dan zes keer de zelfde band in het jaar…:(

  8. Jammer, een duidelijke keuze van de provincie. Echter nu krijgen grote festivals, waar mensen toch wel komen, alleen nog maar geld. Terwijl juist de kleintjes soms zo verrassend zijn. Iets minder naar Bevrijdingsfestival (dat maar iets minder grote landelijke namen) en dan iets meer naar kleinere ideeën. Je kon ook gewoon er zijn op het RodeTorenplein en genieten van wat er gebeurde zonder te betalen.
    En het Rode Torenplein mooi en uitnodigend aankleden was goed gelukt, en dat is best een kunst. Want het is een akelig lege, winderige vlakte en niet een plein tussen de mensen.
    Dan maar weer het park bij de Suikerberg (de stad als theater) ?!

  9. Het viel me vorig jaar op dat de meeste theatermakers en “artiesten” vooral voor zichzelf spelen. Zowel op de theaterweide tijdens 5 mei als tijdens het stadsfestival. Kunst en cultuur hangt van subsidies aan elkaar en het is niet vreemd dat daar het mes in word gezet ten tijde van een recessie.

  10. @Erwin: je zegt het precies goed.

    Kunst en cultuur is iets wat je met elkaar deelt. Zeker een festival als deze en dan ga je niet met vrouw en twee kinderen naar een voorstelling kijken waar je grof geld voor moet betalen, terwijl je niet weet wat je gaat zien of niet verder komt dan de vier regels begeleidende tekst in de folder.

    Als ik boodschappen haal of naar Lowlands ga, weet ik wat ik kan verwachten.

    De afgelopen jaren waren er veel lege plekken en het was gewoon soms sneu om te zien, dat de festivalmakers te graag wilden en het publiek weg bleef.

    Kunst en cultuur is liefhebberij. Zoals wat er op de zondagmiddag op de Nieuwe Markt gebeurd.

Reacties zijn gesloten.