Leerlingen die zonder diploma instromen, doen het in het hbo minstens zo goed als hun collega’s mét een havo- of vwo-diploma. Windesheim maakt na een jaar ervaring met het project Flexibele Toelating de balans op. In het eerste proefjaar kreeg Windesheim 72 aanmeldingen van wie er 31 studenten door de strenge selectie heen kwamen. Van hen gingen er 21 een sociale studie doen; 10 studenten kozen er voor een technische studie. Van de 31 studenten zijn er 2 afgehaakt, de andere 29 studenten vervolgen op een succesvolle wijze hun studie.
Zonder diploma instromen klinkt erg aantrekkelijk, want waarom zou je dan nog een havo- of vwo-diploma halen? Windesheim-projectleider Carlo van Varsseveld legt uit om welke categorie het gaat. “De deelnemers zijn tussen de 17 en 21 jaar oud. De groep is zeer divers en kent vele verhalen: er zitten mensen bij die hun examen net niet gehaald hebben, zelfs tot twee keer toe. Examenvrees kan daarin een rol spelen. Ook spelen privé-omstandigheden vaak een rol. In sommige gevallen breekt het vak wiskunde de leerling op, terwijl hij of zij toch kiest voor een sociale vervolgstudie. Anderzijds zitten er ook leerlingen bij die een talenknobbel missen, terwijl zij een technische vervolgstudie ambiëren”.
De jongeren die toegelaten worden kunnen instromen in een technische of sociale hbo-opleiding. Dit zijn: Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Maatschappelijk Werk & Dienstverlening en Cultureel Maatschappelijke Vorming (School of Social Work) en de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen en Technische Bedrijfskunde (School of Engineering & Design). Het project Flexibele toelating kent een stevige selectieprocedure. Die duurt drie weken en vindt midden in de zomervakantie plaats. De directe omgeving wil wel eens reageren dat de kandidaat op deze manier ‘lekker makkelijk het hbo binnenkomt’. Van Varsseveld bestrijdt dat ten zeerste: “flexibel staat niet voor gemakkelijk; het is een vrij pittig traject. De deelnemers moeten dan ook zeer gemotiveerd zijn, want anders redden ze het niet.”
Windesheim heeft van het ministerie toestemming komend studiejaar door te gaan met Flexibele Toelating. Carlo vanVarsseveld is projectleider van het project. Windesheim is een van de twee hogescholen in Nederland die mee mogen doen. Fontys is de andere.
Kandidaten kunnen deelnemen aan de selectieprocedure als ze havo, vwo of mbo niveau 4 niet hebben afgerond of minimaal mbo 3 niveau hebben gedaan. Aanmelden voor het toelatingstraject kan tot 30 juni 2007. Als de deelnemer het traject positief afrondt, kan hij in september 2007 starten met een hbo-opleiding bij de School of Social Work of de School of Engineering & Design. Meer informatie over het project Flexibele Toelating op www.windesheim.nl. Of bel met het Windesheim Informatiecentrum, 038 – 4 699 699, mailen kan ook: info@windesheim.nl
*Gaap*
Oud nieuws en schandalig nieuws! :- >:(
Yep, ze zijn er schijnbaar trots op dat je nu ook niet zeker meer bent van de kwaliteit van afgestudeerden. Wie wil er nu een niet-stressbestendige HBO-er… Alstie z’n havo niet eens haalt, zal die straks ook z’n HBO niet halen (ies noch engur). Of een techneut die geen engels/duits spreekt zitten we ook niet op te wachten.