Benefietconcert voor sokkel onder Thomas’ kist

Foto van auteur

Zwolle – In de Onze Lieve Vrouwe-basiliek (de Peperbus) wordt op 12 april een benefietconcert gehouden voor de grootste Zwollenaar ooit: Thomas a Kempis.  Van de opbrengst van het concert wordt een sobere natuurstenen sokkel gemaakt.

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Grafmonument Thomas a Kempis. Die werd in 2004 opgericht met als doel de kerkvernieuwer Thomas a Kempis (1380-1472) een waardige laatste rustplaats te geven. Zijn resten lagen toentertijd in een schrijn in de Michaëlskerk aan de Bisschop Willebrandlaan. Daar was het kistje naartoe gebracht nadat Thomas’ grafmonument in de Michaëlskerk in de Roggenstraat in 1967, samen met die kerk, aan gruzelementen was geslagen. Toen bekend werd dat de nieuwe Michaëlskerk zou sluiten, nam de stichting om het initiatief om het oorspronkelijke grafmonument te herbouwen. Dat zou dan in de hal van de Onze Lieve Vrouwe Ten hemelopneming-basiliek moeten komen, waarnaar het kistje in juni 2006 werd overgebracht.

Herbouw van het monument bleek echter al snel veel te kostbaar. Daarop verzette de stichting de bakens; gekeken werd of de schrijn op een wel betaalbare manier een waardig Umfeld kon krijgen. Na jaren van nadenken, lobbyen en geld inzamelen werd gekozen voor een schilderij van Bart Domburg. Die in Zwolle opgegroeide kunstenaar schilderde het landschap waar Thomas heeft geleefd en gewerkt, met in het midden zijn grafsteen. Dat schilderij hangt nu in de nis boven het kistje met Thomas’ beenderen. Als laatste stap wil de stichting een sobere natuurstenen sokkel laten maken, waarop het kistje eerbiedig kan worden getoond aan de bezoekers van de kerk. Om dat te financieren heeft de stichting tal van acties opgezet, waaronder een concert in de OLV-basiliek, op vrijdag 12 april vanaf 20.00 uur. Het Zwols Vocaal Ensemble, onder leiding van Martien Hovestad, krijgt dan medewerking van sopraan Clara de Vries en countertenor Sytse Buwalda, terwijl Adriaan Koops op orgel en piano speelt. De entreeprijs bedraagt € 12, 50, inclusief een drankje achteraf. Entreekaartjes zijn per mail te bestellen via b.pierik@zonnet.nl en te koop bij Boekhandel Waanders en Stedelijk Museum Zwolle.

3 gedachten over “Benefietconcert voor sokkel onder Thomas’ kist”

  1. Onjuistheden!!!
    Die in Zwolle opgegroeide kunstenaar schilderde het landschap waar Thomas heeft geleefd en gewerkt, met in het midden zijn grafsteen.
    Het artikel bevat nogal wat onjuistheden, waarvan het cursief geplaatste gedeelte de kroon spant.
    In de tijd van Thomas was het kloosterterrein echt niet zo bebost als op het schilderij is weergegeven.
    Ook is de steen niet Thomas’s grafsteen (die steen uit 1472 is nooit gevonden) maar een gedenksteen van nauwelijks 100 jaar oud.

Reacties zijn gesloten.