Werken van Jeroen Krabbé in Deltion College

Zwolle – Maandagmiddag zijn door personeel van Museum de Fundatie uit Zwolle in het Deltion College in het kader van FUNDATIEfusion negen grote schilderijen van Jeroen Krabbé opgehangen. De schilderijen van Krabbé zijn van dinsdag 9 t/m zaterdag 13 april te zien in het Deltion College, van 10.00 – 20.00 uur. De entree is gratis.

08-04-2013_tentoonstellin_jeroen_krabbe_bij_deltion_01.jpg

In de hal van het Zwolse Deltion College zijn van dinsdag 9 t/m zaterdag 13 april de monumentale schilderijen van Jeroen Krabbé te zien. ‘De ondergang van Abraham Reiss’ is een reeks over het leven en de dood van Krabbé’s grootvader, Abraham Reiss (Amsterdam 1873 – Sobibor 1943). De werken zijn te zien in het kader van het Deltiontheaterproject ‘Hertha. Verder geen nieuws’. Een project rondom de voorstelling van Theatergroep De Jonge Honden over de bijzondere vriendschap tussen de Joodse Hertha Aussen en de niet-Joodse Netty Hietkamp.

 08-04-2013_tentoonstellin_jeroen_krabbe_bij_deltion_03.jpg

08-04-2013_tentoonstellin_jeroen_krabbe_bij_deltion_04.jpg

08-04-2013_tentoonstellin_jeroen_krabbe_bij_deltion_05.jpg 

In De ondergang van Abraham Reiss heeft Jeroen Krabbé in negen schilderijen van groot formaat (150 cm x 220 cm) de levensstadia geschilderd van zijn grootvader. Van onbezorgd geluk, het naderen van de crisis en deportatie naar Westerbork en Sobibor tot het afgrijselijke en onafwendbare einde. In een nieuwe Fundatiefusion toont Museum de Fundatie in nauwe samenwerking met het Deltion College dit monument tegen onmenselijkheid.

In Museum de Fundatie in Zwolle was De ondergang van Abraham Reiss te zien van 5 september t/m 5 december 2010 en werd destijds bezocht door 35.000 mensen. MetDe ondergang van Abraham Reiss heeft Krabbé oorlog, verdriet en moord in zijn schilderkunst toegelaten. Thema’s die al belangrijk waren in zijn werk als regisseur en acteur

Abraham Reiss, een Joodse Amsterdammer, werkte in de eerste decennia van de twintigste eeuw succesvol in de diamantindustrie. De beurskrach van 1929 beroofde hem van zijn vermogen. Hij vocht zich er bovenuit, maar het nieuwe geluk dat gloorde werd wreed verstoord door de Tweede Wereldoorlog. De nationaal socialisten deporteerden hem naar Westerbork, en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij in juli 1943 bij aankomst vermoord.

Theatervoorstelling ‘Hertha. Verder geen nieuws.’
De voorstelling Hertha: verder geen nieuws is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en de bewaard gebleven brieven die de meiden Hertha en Netty schreven. Naast de bijzondere vriendschap tussen Hertha en Netty, belicht de voorstelling het leven in het kamp en de lastige positie waarin iedereen, zowel gevangenen als bewakers, door de oorlog wordt gedwongen.

De voorstelling is gemaakt onder regie van Jolmer Versteeg, oud-Deltionstudent en artistiekleider van theatergroep De Jonge Honden. Rondom de voorstelling worden diverse acitiviteiten voor en door studenten en docenten verzorgd. Rond de 200 studenten zijn erbij betrokken.

Hertha.Verder geen nieuws – Speeldata donderdag 11 april tot en met zaterdag 13 april, vanaf 20.00 uur, kaartverkoop via www. deltion.nl/hertha.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Werken van Jeroen Krabbé in Deltion College”

Reacties zijn gesloten.