SP: zorgen om Holtenbroek III

Foto van auteur

Zwolle – De Zwolse SP maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Holtenbroek III. Uit buurtonderzoek in verschillende straten in de wijk blijkt dat veel bewoners het idee hebben dat de veiligheidssituatie aan het verslechteren is. Ook meldden de bewoners een groot aantal inbraken in de afgelopen maanden. De SP heeft in een aantal straten huis-aan-huis onderzoek gedaan en de bewoners gevraagd naar hun ervaringen met veiligheid in de buurt. Het blijkt dat de meeste  bewoners, ook degenen die zich nog veilig voelen, het idee hebben dat het met de buurt de verkeerde kant op gaat. Dit bevestigt de uitkomst van een eerdere vraag die op verzoek van de SP in de raadsenquête aan de bewoners van Holtenbroek is voorgelegd over veiligheid in de wijk.

 

De beleving van veiligheid in de buurt wisselt sterk per straat en soms per huis: sommige mensen geven expliciet aan hun kinderen niet meer buiten te durven laten spelen en het liefst zo snel mogelijk te buurt te willen verlaten, anderen vinden dit overdreven. Het gevoel dat de veiligheidssituatie verslechterd is echter behoorlijk algemeen. Daarnaast is het opvallend hoeveel bewoners aangeven recent het slachtoffer te zijn geweest van kleine criminaliteit (vandalisme, diefstal) of inbraak.

 

De SP vindt dat de gemeente de inzet in de buurt, zowel op sociaal vlak als politie-inzet, moet intensiveren. SP-raadslid Frank Futselaar: ‘Het gaat gelukkig heel goed met het grootste deel van Holtenbroek, maar de situatie in Holtenbroek III is zorgelijk te noemen. Wij moeten voorkomen dat de buurt afglijdt. De gemeente moet nu doorpakken en geld en mankracht beschikbaar stellen voor Holtenbroek III’.

 

De SP doet in haar onderzoeksrapport verschillende aanbevelingen voor verbetering van de situatie in Holtenbroek III, onder andere voor het vestigen van een tijdelijke politiepost. Het rapport zal maandagavond worden aangeboden aan de gemeenteraad en is te vinden op www.zwolle.sp.nl

62 gedachten over “SP: zorgen om Holtenbroek III”

 1. nee Mike70,
  holtenbroekIII zijn de 3 straten tussen Palestrinalaan en Bachlaan dus Frobergstraat, Buxtehudestraat, en Pretoriastraat.

 2. Oh overigens heb ik deze signalen ook ontvangen. Familie woont in één van die drie straten en willen ontzettend graag weg. De wijk verloedert in rap tempo.

 3. Het tuig heeft blijkbaar maar een paar jaar nodig om er een tweede Holtenbroek I van te maken. Jammer hoor. Het was zo’n fijne buurt.

 4. Veel meer wijken en straten verloederen, omdat tuig tussen nette bewoners worden geplaatst. Want tuig moet uit eindelijk ook in de samenleving mee draaien.

  Tuig wat niet wilt werken. Tuig wat daklozenkranten verkoopt terwijl ze wonen in een aangepast duur appartement en subsidie krijgen.

  Gewoon zijn gang laten gaan totdat de bewoners het recht in eigen hand nemen. Hard aanpakken en in elkaar meppen zoals hier wordt gezegd.

  Zoals eerder gezegd: lekker makkelijk scoren door SP om een buurtonderzoek te houden in een voormalige probleemwijk. Want er wordt ingebroken.

  Bedreigingen of kinderen niet meer de straat op laten gaan gebeurd in:
  Dieze – Oost (loopt een pedo rond, politie doet er niets aan)
  Aa-landen Noord. (harddrugs gebruiker verziekt de boel, woningstichting vind alles prima)

  En dat is alleen info van mijn kant.

 5. Makkelijk gezegd, Japser.

  Degene die psychische- of lichamelijke geweld ondergaat, moet niets doen want dat is zwakte.

  Wat je kan doen is de politie bellen of woningstichting inschakelen. Als zij geen actie ondernemen of wel een actie ondernemen en het probleem blijft bestaan, dan je maar laten terroriseren? Want iedere vorm van verzet is dan zwakte?

  GTFO

 6. bart2, je bent nu niet aan het reageren. Het ging erover dat je tuig met geweld moet aanpakken, nergens is gezegd dat het tuig meteen gewelddadig is en dat je daarop reageert. Het gaat hier bijvoorbeeld, wat ik weet van ervaring, geluidsoverlast, asociaal gedrag en van de omgeving een zootje maken.

 7. holtenbroek3, ik denk dat elke pp wel zorgen zal uitten als dit onderzoekje gevalideerd kan worden door een onafhankelijk soortgelijk onderzoek.

 8. @bernard
  hoe bedoel je? Politie en woningstichting lossen de problemen niet op. Hoe dan vooruit denken?

  @tim
  mijn laatste reactie was niet aan je gericht. En als je de term niet kent, kun je er beter niet op reageren.

 9. dacht zondag even naar de c1000 holtenbroek te gaan, kom nooit weer in holtenbroek wat een achterbuurt is het weer aan het worden.
  Permanente politie post plaatsen lijkt mijn de enige oplossing

 10. @bart2 ik weet wel wat het betekend en zo voer je geen discussie. Dat als je het niet meer kunt winnen met woorden, en vuisten over het internet niet werken (zwaktebod!), maar roepen dat je discussiepartner op moet tieven.

 11. Bart2: van sociaal werk heb ik niet zo veel verstand, maar ik voel op mijn klompen aan dat je met geweld alleen maar achteruit boert.
  Hoe dan wel? Laat ik de punten uit dat SP-rapport maar noemen:
  1. Vergroot de zichtbaarheid van de politie in de wijk.
  2. Overweeg een extra (tijdelijke) politiepost in Holtenbroek III
  3. Doe meer aan inbraakpreventie
  4. Voorkom in de toekomst een dusdanig eenzijdige samenstelling in een buurt
  5. Maak middelen vrij voor het versterken van de sociale samenhang in de buurt
  6. Laat opnieuw onderzoek doen naar de veiligheidscijfers in Holtenbroek III
  Het hele rapport vindt je hier
  Lijken me goeie punten allemaal.

 12. Het ergste lijkt me nog als je buren elke dag lawaai maken tot een uur of 2 midden in de nacht en jij moet er weer om 06.30 uur uit. Dat houd je een week vol, misschien twee maar dan stort je wel in.
  De oplossingen of maatregelen van de instanties zal maanden of langer gaan duren, dat trek je nooit met een normale baan. Daar kun je niet op wachten, je moet dan gewoon zo snel mogelijk uit die buurt weg.

 13. Japser, hoezo is Zuid er in jou ogen op achter uitgegaan? Heb je hier bewijs voor? En Bart2 mag zelf weten hoe hij een discussie wil voeren, daar is iedereen vrij in. Dat jij daar niet tegen kunt is een ander verhaal. Als je de stentor van zaterdag hebt gelezen over dit onderwerp dan gaat het verhaal van de Sp een beetje mank. En is het lang allemaal niet zo erg als de SP ons wil doen geloven.

 14. Bart2 ga je dan al die problemmen bespreekbaar maken op lokale tv of zo of nog sterker mischn moet je de politiek in
  Want zit je achter je pc en maar een veels te grote mond trekken maar gebeurt niks hoor..
  Succes ermee!!

 15. Bericht door Tsja, op 23 april 2013 om 15:44
  Die overlastveroorzakers de wijk uit lijkt me toch, Mike70?

  Voor dat je dat voor elkaar hebt ben je jaren verder dus rest je meestal niet meer dan zelf maar weg te gaan. De probleemfiguren hebben vaak diverse instanties achter zich staan die voor hun belangen opkomen, jeugdzorg, maatschappelijke werkers, gezinscoach en al die andere shit die met de bekende verhalen komen als moeilijke jeugd gehad etc. etc.

 16. Flyer door de deur gekregen? Iedereen is morgenavond vanaf 19.30 uitgenodigd om mee te komen praten over Holtenbroek 3 in het wijkcentrum Holtenbroek

 17. @Benji nee, daar heb ik geen bewijs voor, is iets wat mijzelf opvalt, en dat kan idd een verkeerd beeld zijn.

  Uiteraard mag bart2 discussiëren zoals hij wil, maar ‘rot op’ is niet discussiëren. Dat snapt iedereen.

 18. Criminelen met uitkeringen keihard aanpakken.
  Werkschuw tuig die de buurt en de stad verzieken daar hebben we er al veel te veel van in Zwolle.
  Politie en woningcooperaties doen niks. Dealers en inbrekers hebben vrij spel. Misschien wordt het wel eens tijd dat de gewone burger het recht in eigen hand neemt.
  Het is toch vreemd dat iedereen weet wat daar gebeurt en de politie maar geen actie onderneemt ? Die bekeuren liever fietsers zonder licht en autobestuurders zonder gordel want dat zijn de echte criminelen.
  Van de gemeente hoef je niks te verwachten want het niveau van de gemeenteraad in Zwolle is echt bedroevend laag.

 19. @Erwin dat is helemaal niet vreemd. Burgers hebben geen problemen om te handelen zonder voldoende bewijs. Politie heeft dat wel nodig.

 20. Misschien wordt het wel eens tijd dat de gewone burger het recht in eigen hand neemt.

  Ik denk dat dit ook niets oplevert. Nu gaan de overvallers nog een winkel in met een wapen en roepen om geld.
  Als je als overvaller weet dat winkeliers zich hebben bewapend ga je niet meer om geld roepen, maar schiet je gewoon direct (anders ben je zelf aan de beurt) en pakt dan zelf wel ‘even’ het geld uit de kassa.
  Kijk hoe het in de Verenigde Staten gaat, daar horen wij niet half hoeveel mensen daar dagelijks neergeknald worden, daders of slachtoffers.

 21. Erwin ben het helemaal met je eens, mensen die wel kunnen maar niet willen werken kei hard aanpakken. Gewoon korten op hun uitkering, desnoods stop zetten. Zijn er bij mij in de buurt ook zat van die te lui zijn om te werken. De hele dag zuipen en of blowen dat kunnen ze wel. En de gemeenschap, werkenden, maar betalen voor hun uitkering. Alleen mensen die echt niet kunnen werken hebben wat mij betreft recht op een uitkering van de gemeente.

 22. Ik ben ook blij voor jou, dat jij altijd alles beter weet dan een ander. Leer eerst eens goed lezen wat een ander schrijft voordat je hier wat neer kalkt. Heb ik het over iedereen? Nee dus. Die draai geef jij er weer aan zoals je regelmatig doet.

 23. Nee @Tim dat ben ik niet, maar ik ga dan ook niet mensen uit mijn buurt beschuldigen van uitkeringsfraude omdat ik denk dat ze niks doen en daar geen recht op hebben.

 24. @E.wold ik doe inderdaad de aanname dat jij niet van deze groep: “Zijn er bij mij in de buurt ook zat van die te lui zijn om te werken.” de precieze details kent. Als dat verkeerd is, neem ik mijn woorden terug.

 25. Thanks bart2, 😀 . heb ik het over iedereen? nee dus. Ik KEN zat mensen in mijn buurt die wel kunnen maar niet willen werken. En van die personen hoef ik echt niet alle details te weten verder… japser. Net wat Tim zegt gelukkig ben jij dat wel….:(

 26. Als niet alle details kent, hoe kun je dan zo zeker weten dat ze wel kunnen, maar niet willen werken??

  Ik denk dat je heel voorzichtig moet zijn met dat soort uitspraken. Er zijn veel ziektes die je aan de buitenkant niet ziet, maar wel ernstige invloed kunnen hebben op wel of niet kunnen werken.

  Daarnaast is het voor grote groepen mensen op dit moment gewoon erg lastig om een baan te vinden. Oudere wil men vaak niet, jongere hebben te weinig ervaring. En je kunt niet 40 uur per week bezig zijn met werk zoeken, week na week na week.

  Ik zeg niet dat er geen enkele uitkeringsfraudeur te vinden is in Zwolle, ik zeg alleen (zoals ook bij andere onderwerpen) dat je niet zo maar iedereen over 1 kam kunt scheren, zonder alle details te kennen.

 27. Oh, en nogmaals @Tim @E.wold @bart2 nergens beweer ik dat ik de details wel ken. Ik zeg juist dat ik ze niet ken, en dus niet meteen een oordeel geef.

 28. PFF japser, de details die ik wel weet over deze personen zijn in mijn ogen genoeg. Als jij s,morgens voor elf uur je eerste biertje achter over slaat en zo de hele dag door gaat of de hele dag aan het blowen bent ,ben je in mijn ogen niet bezig met het zoeken naar werk. En ik heb het hier niet over uitkerings fraude dat is een heel ander verhaal. Je haalt er weer van alles en nog wat bij. Ik scheer helemaal niemand over een kam. Had het over wel kunnen maar niet willen. En op je volgende reactie, ooit wel eens van sarcasme gehoord?

 29. Precies, in jouw ogen! Dat is exact wat ik bedoel, jij ziet ze alleen een biertje drinken om 11:00, jij ziet ze blowen, jij vind dan in jouw ogen dat ze niet bezig zijn met werk zoeken.

  Misschien zijn ze wel op andere momenten bezig met solicitatiebrieven schrijven, met hun opdrachten voor werk.nl. Daar ben je gewoon niet de hele dag mee bezig.
  Of ze zijn niet bezig, ook niet op andere momenten, maar dat zie jij niet, daar kun jij niet over oordelen, jij hebt niet alle informatie.

  En dat geldt ook voor Tim. Ook jij weet niet van iedereen waarvan je denkt dat ze geen ruk uitvoeren of ze dat ook echt niet doen. Je bent niet 24/7 bij hun aan het meekijken.

  (de andere punten laat ik voor nu even rusten, niet dat ik het met je eens ben, maar ik ga me focussen op 1 ding, misschien komt dan wat ik wil zeggen wel aan)

 30. Het is gewoon ontzettend klote als je thuis zit met een zware depressie en je krijgt van iedereen te horen dat je een luie hond bent.

  Of dat je al 2 jaar werkloos bent, 5 brieven per week eruit stuurt, cursussen hebt gedaan, en nog steeds krijgt te horen: sorry, u bent te oud.

 31. Weet je wat japser, je hebt zoals altijd, weer eens gelijk. En van mij mag je ook hel laatste woord hebben want dat wil je toch altijd zo graag. Met jou valt gewoon niet te discuseren. Lezen doe je niet, je haalt gewoon altijd iemands reactie helemaal uit zijn verband door er stukjes uit te halen. Leuk trouwens die TELEGRAAF stijl van je met die VETTE LETTERS. De groeten.

 32. Tis goed met je E.wold. Doe die oogkleppen eens af. Als je het objectief zou bekijken, zou je ook zien dat mijn punt correct is.

 33. En dat geldt ook voor Tim. Ook jij weet niet van iedereen waarvan je denkt dat ze geen ruk uitvoeren of ze dat ook echt niet doen. Je bent niet 24/7 bij hun aan het meekijken.

  dat denk jij…

 34. Deze problemen zijn toch geen verrassing? Is niets meer dan een logisch gevolg van het slopen van wat nu de Muziekwijk heet.

  Als je een goedkoop (huur)gedeelte van Zwolle sloopt dan verplaatsen de oorspronkelijke bewoners zich naar de andere goedkope wijken. De gemeente kan dan mooi met de eer strijken “problemen in de wijk door renovatie opgelost!” (terwijl d’r helemaal niks is opgelost het enige wat gebeurt is, is dat er nu compleet andere mensen in die wijk wonen dan vroeger) maar de burgers in de andere goedkopere wijken zijn nu wel de klos want die zitten nu met de oorspronkelijke overlastgevers…

 35. Hmm, ik weet in ieder geval van één persoon heel zeker dat hij geen ruk uitvoert. Nou ja, de stoel een beetje bijdraaien dan als de zon weer wat verder is. O ja, en een beetje dit log spammen dan.

Reacties zijn gesloten.