Unieke restauratie Zwols Schnitgerorgel

Zwolle – Dat de Zwolse Grote- of St Michaëlskerk beschikt over een groot 4 klaviersorgel met 6000 pijpen is over het algemeen wel bekend. Het orgel is in 1721 afgeleverd door de gebroeders Schnitger uit Hamburg. Hun vader, Arp Schnitger die de opdracht voor de bouw van het orgel in 1719 aannam heeft de voltooiing van zijn meesterwerk niet meer mogen meemaken. Het Zwolse barok orgel mag rustig beschouwd worden als één van de belangrijkste orgels in Nederland.

rimg0142a.jpg 

Befaamde organisten uit binnen- en buitenland komen graag naar Zwolle om op het orgel te kunnen spelen. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat op de balgenzolder, hoog achter het orgel waarschijnlijk de grootste windvoorzienings installatie van Schnitger in nog originele staat te vinden is. In de hoge balgenkast bevinden zich twaalf blaasbalgen die voor de nodige wind voor de orgelpijpen moeten zorgen. Maar van de 12 balgen zijn er 8 wegens luchtlekkages eigenlijk al jaren aan een hoognodige restauratie toe. Deze week is dan eindelijk begonnen om de balgenkast uit 1721 deskundig te demonteren Onder leiding van Rutger Boogaard, orgelbouwer bij de firma Flentrop uit Zaandam worden de acht, per stuk 180 kilogram wegende blaasbalgen naar buiten toe getakeld.

p1030797.jpg 

Wilbert Potjes en Fré Douma van de Stichting Schnitgerorgel Zwolle die samen met Rutger de zware klus klaren zijn zich bewust dan ze hun werk in het halfdonker en in grote anonimiteit doen. Maar volgende week maandag komt er om 08.00 uur ’s morgens een hoogwerker op het Grote Kerkplein voorrijden die de acht zware balgen van grote hoogte naar beneden zal takelen. Wilbert: “daarvoor zullen we een heel glas-in-loodraam moeten demonteren maar dan zien de blaasbalgen na bijna 300 jaar weer eens een keer daglicht (grijnzend), ik denk dat we dan wel op enige belangstelling mogen rekenen”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Unieke restauratie Zwols Schnitgerorgel”

  1. Belangrijke renovatie. Veel succes ermee! Gelukkig geen rare moderne elementen, ogen of wolken in deze mooie kerk!!

  2. @terstal, je hebt gelijk, de Grote kerk wordt nog steeds als kerk gebruikt, dat is een behoud voor het monumentale gebouw.
    Jaarlijks trekt deze dan ook vele tienduizenden toeristen en bezoekers.
    Je moet er niet aan denken dat er een “eat as much as you can” chinees in komt te zitten.

  3. Fijn dat het eindelijk zover is. Die balgenrestauratie staat al een hele tijd in de planning. Wat zal de orgelklank er nog mooier van worden, ik kijk er naar uit!

  4. Schnitger orgel heeft een herkenbaar geluid en de versie in Zwolle is de enige modernste orgel uit die tijd in Europa.

    Aantal van deze orgels heeft verschillende oorlogen niet overleeft. Niet één van de belangrijkste in Nederland, één van de modernste orgels uit Europa.

    En dat in Zwolle!

  5. Na restauratie en terugplaatsing van de balgen is het ook weer mogelijk om de windvoorziening ook weer door echte balgtreders te laten verzorgen.
    Volgens bestuursleden van de Stichting Schnitgerorgel gaat dat bij bijzondere gelegenheden ook weer echt gebeuren.

  6. bart2, wat te denken van de Schnitger in Hamburg? Ik denk dat die toch een plaatsje verdient voor “de onze”. Neemt niet weg dat de Zwolse een juweeltje is.

  7. Het Zwolse Schnitgerorgel is inderdaad een juweeltje, maar hij is vanaf het begin al een halve toon te hoog gestemd.
    Met name in het samenspel met andere instrumenten is dat erg lastig.
    Dit is toch een nadeel wat vanaf het begin, 300 jaar geleden het orgel al parten heeft gespeeld.

  8. reiziger, de versie in Hamburg is een andere grote versie die eerder is gebouwd dan de Zwolsche.

    Wij hebben de laatste modernste Schnitgerorgel.

Reacties zijn gesloten.