Canonkunstwerk bij Weteringbrug

Foto van auteur

Zwolle – Niet veel mensen zullen zich realiseren dat in de jaren ‘30 van de vorige eeuw werklozen hebben meegewerkt aan de aanleg van het traject Hortensiatraat, brug over het Almelose kanaal, en de Leo Majorlaan. Het was één van de vele werkverschaffingsprojecten van de gemeente Zwolle. In het kader van het provinciale project Canon&Ruimte zal deze geschiedenis nu als vertrekpunt dienen voor het realiseren van een kunstwerk op deze locatie.

 

De afgelopen jaren zijn er onder regie van de IJsselacademie in Overijssel diverse lokale geschiedeniscanons geschreven. Als vervolg op dit succesvolle project zijn nu 15 canonvensters en thema’s verspreid over de hele provincie geselecteerd naar aanleiding waarvan 15 kunstwerken in de openbare ruimte worden gerealiseerd. Door het project moet de cultuurhistorische beleving van de ruimte vergroot worden. Een onzichtbaar deel van de canon wordt weer zichtbaar gemaakt en betekenis gegeven.

De geschiedenis over de werkverschaffing uit de Canon van Zwolle is 1 van de 15 geselecteerde canonventers en de inspiratiebron voor een kunstwerk in Zwolle. Aan drie kunstenaars zal gevraagd worden met een voorstel voor een kunstwerk te komen. Vooralsnog wordt uitgegaan van het gehele traject Hortensiatraat, Weteringbrug, Leo Majorlaan. Wat de precieze locatie zal zijn hangt af van de voorstellen van de kunstenaars en praktische en vergunningtechnische (on)mogelijkheden van de betreffende plek. 

 

Het project Canon&Ruimte wordt gefinancierd door de provincie Overijssel. Het Kunstenlab uit Deventer is projectleider en werkt in de totstandkoming nauw samen met o.a. de gemeente Zwolle en de commissie.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Canonkunstwerk bij Weteringbrug”

Reacties zijn gesloten.