Wat vindt Zwolle van…

Foto van auteur

Doping tijdens de Tour de France ?

Vooraf de Tour de France was er al de nodige commotie toen met name Duitse wielrenners onthulden dat ze doping hadden gebruikt in het verleden. Ook voormalig tourwinnaar de Deen Riis.

Deze week moesten de renners van de teams Astana en Cofidis de Tour de France verlaten nadat hun renners Vinokourov en Moreni op doping waren betrapt, en woensdagavond het bericht dat ook gele trui drager Michael Rasmussen van de Nederlandse Rabobank ploeg uit de tour is gezet. De laatste gebruikte geen doping, maar loog de ploegleiding voor dat hij in juni 2007 in een ander land trainde.

Volgens het programma de Avondetappe van de NOS heeft Rasmussen gelogen, omdat hij tijdens traingen in juni j.l. in Italië gezien zou zijn, terwijl hij bij zijn ploeg kenbaar had gemaakt dat hij in Mexico verbleef. Een Italiaanse reporter, en college van Mart Smeets, zou dat beweerd hebben.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

22 gedachten over “Wat vindt Zwolle van…”

 1. Klassementsleider Michael Rasmussen is woensdagavond door de directie van de Rabo-wielerploeg uit de Ronde van Frankrijk gehaald. De Deen zou de interne regels van de Nederlandse wielerformatie hebben overtreden.

  “Het is niet bekend of de rest van de ploeg donderdag in de zeventiende etappe van start gaat”, aldus woordvoerder Jacob Bergsma woensdagavond. Meer informatie wilde hij nog niet verstrekken.

  Rasmussen won woensdag de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk, met aankomst op de Col d’Aubisque en verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement. De eindzege lonkte voor de 33-jarige Deen.

  Opspraak

  Rasmussen raakte ruim een week geleden al in opspraak. Hij ontving in de aanloop naar de Tour vier waarschuwingen van de internationale wielrenunie UCI en de Deense wielerbond omdat hij diverse malen had verzuimd zijn verblijfplaats door te geven aan de dopingautoriteiten.

  De Rabo-ploegleiding gaf hem daarvoor een boete van 10.000 euro. Omdat Rasmussen formeel niet betrokken was bij een dopingzaak, liet de Rabobank hem van start gaan in de Tour. De zaak kwam in de Tour ineens naar buiten.

  In de Alpen trok hij in de achtste etappe, met ritwinst, de gele leiderstrui naar zich toe. Die verdedigde hij de afgelopen dagen met verve in de Pyrenee?«n.

  Bron: nu.nl

 2. De Tour de France? Dat is toch zo’n fietswedstrijdje? ;D
  Volgens mij gaat het allang niet meer om sportieve prestaties, en alleen maar om dope-schandalen. Ik zoek wel een andere sport om naar te kijken, iemand een suggestie???
  ========

  Sk?»tsjesilen 🙂

 3. Stoppen met die tour!!!. >:(
  Kijk net naar de avondetappe en daar weer een ex-renner die toegeeft doping te gebruiken.
  Ik was vanmiddag dol enthousiast en heb genoten van een geweldige rit. En dan hoor je dit. Wat mij betreft kappe met de hele handel.
  Vanmiddag werd in de uitzending een vergelijking gemaakt met amerikaans worstelen. Ook in scene gezet. Het publiek wordt vern**kt. Dat gebeurt dus in de wielersport ook keer op keer. Of doping toestaan voor iedereen of kappe met die sport!! :'(

 4. UPDATE:

  Theo de Rooy, Rabodirecteur maakte een aangeslagen indruk. “Hij heeft meerdere malen gezegd waar hij aan het trainen was en dat bleek niet te kloppen. Vandaag hebben we nieuwe informatie gekregen”, vertelde De Rooy de NOS. De overige Raborenners overleggen nog of ze morgen aan de start verschijnen.

  In het Hotel van de Rabobank-ploeg in Pau is het een ware chaos. Veel pers is aanwezig en de ploeg is nog aan het vergaderen. Er zou zo een persconferentie aankomen.
  Ondertussen zijn er ook wat politie-agenten aangekomen. Verslaggevers ter plaatse van de NOS denken dat er een politie-inval aan zit te komen en dat de kamers van de renners doorzocht gaan worden.

  Rabobank blijft actief als geldschieter in de wielersport. Dat heeft de bank vanavond laten weten na het ontslag van Micha?«l Rasmussen. Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur en portefeuillehouder van het wielerplan reageerde geschokt. “Ik dacht dat we het ergste gehad hadden met die waarschuwing want dat was natuurlijk al niet fraai maar wat er nu gebeurd is maakt me sprakeloos. Ik heb er geen woorden voor. Een nachtmerrie”

  “Het is zo’n verschrikkelijke mooie sport en de ploeg heeft zo verschrikkelijk hard gewerkt en dan dit. De ploegleiding heeft het enig juiste gedaan. Ik sta daar volledig achter. Ik heb zeer veel respect voor de renners en begrijp hun teleurstelling. We gaan ons nu eerst eens beraden hoe nu verder maar een ding weet ik zeker Rabobank blijft betrokken bij de wielersport in den brede.”

 5. Hm…. lekker is dat.
  Ligfietsen zijn destijds verboden door de UCI omdat een amateurtje op ?©?©n van de eerst ligfietsen alle professionele kopstukken eruit reed. Sindsdien mogen ligfietsen dus niet meer en worden er krampachtige regeltjes gehanteerd over de vorm van een racefiets om ligfietsen uit te sluiten. Want tja, een amateur kan niet winnen van profs uiteraard waarbij als reden wordt gehanteerd dat het een wedstrijd tussen mensen is en niet tussen techniek. Leuk is dan om te lezen dat men vervolgens de mens gewoon flink gaat ‘boosten’ ;D
  Jaaaaaaaaaaaah….. gaat lekker zo ;D

 6. @merije: denk dat dat zelf een slecht plan is 🙂 volgens mij zijn daar enkele wedstrijden van afgelast laatste tijd ivm slecht weer ;D

  ontopic mode: nee de tour interesseerd me weinig. Het is nu indd dope after dope en meer is het niet. 😉

 7. UPDATE:

  Rasmussen loog in de aanloop van de Ronde van Frankrijk tegen de UCI over een de lokatie van een training. De Deen verklaarde dat hij in Mexico verbleef maar hij oefende in werkelijkheid in Itali?«. Daar is hij herkend door oud-renner Davide Cassani, die dat woensdag op de Deense televisie verklaarde.

  “Hij heeft meerdere malen gezegd waar hij aan het trainen was en dat bleek niet te kloppen”, zei een aangeslagen directeur Theo de Rooy woensdag in het hotel van de Raboploeg. “Die informatie heeft de ploegleiding diverse malen gekregen. Vandaag hebben we nog nieuwe informatie gekregen”, aldus De Rooij. Rasmussen verbleef in Itali?« terwijl hij had aangegeven in Mexico te zitten.

  Onbegrijpelijk

  De directeur van Raboploeg confronteerde Rasmussen woensdag direct na de etappezege met het nieuws. “Rasmussen heeft direct bekend”, verklaarde woordvoerder Bergsma van Rabobank. De Deen vond de maatregel van De Rooij onbegrijpelijk.

  Rabobank heeft Rasmussen volgens een persbericht van de sponsor op staande voet ontslagen. De sponsor beschouwt het ontslag van de Deen als een zwarte bladzijde uit de historie van het Rabowielerplan. Rabobank is echter niet van plan om zich als geldschieter uit de wielersport terug te trekken.

  Ploeg

  Het is niet bekend of de rest van de ploeg donderdag in de zeventiende etappe van start gaat. De renners overlegden woensdagnacht in het hotel of ze in Pau aan het vertrek staan. Ze maken waarschijnlijk pas vlak voor de etappe bekend of ze ook van start gaan.

 8. Goh, wat een doodzonde. Trainen in de Dolomieten. Tja dat kan je echt niet maken! Wat is er nu echt nieuw aan dit bericht. Het was toch al bekend dat hij een tijdje onvindbaar was.

  Naar mijn idee is de tour door de media kapot gemaakt, met de l’Equipe voorop. De boodschapper vind ik nu inderdaad de schuldige. Men heeft niet de sport verslagen, maar het randgebeuren er om heen en nog aangedikt ook.

  Het was tot nu toe toch een schitterende tour.
  Rasmussen heeft voor mij deze tour gewonnen.

 9. Bernard, ik snap je reactie, maar waarom zou Rasmussen zeggen dat ie in Mexico is en dat later blijkt dat hij in Itali?« was? Wat moest ie daar in Itali?«? Ik vind dit toch wel een andere situatie dan de eerdere aantijgingen dat hij niet of niet tijdig doorgegeven had waar hij zat. Er is nu willens en wetens gelogen. En bij een sport die de dopingfraude wil uitbannen kun je kleinste schijn niet tegen hebben. (Zeker niet als hier een bewuste keuze aan vast zit in plaats van ‘vergeten een formuliertje tijdig in te vullen’)

  @WFvN: Kom je met een ligfiets ook nog een beetje de Alpe D’Huez op? ;D

 10. Wilbert, je hebt ook wel gelijk dat het niet helemaal oud nieuws was, maar ik zie dit toch als iets wat de Raboploeg ook intern met een goed gesprek had kunnen oplossen.
  Ik vindt de reactie van de Raboploeg toch helemaal passen in de algemene histerie die er op dit moment heerst.

  En verder: ligfietsers kunnen ook prima klimmen hoor. Ik ben bij Val d’Izere nog een keer door een ingehaald. Had nog bagage bij zich ook! 🙁

 11. Wat mij betreft zijn het allemaal dope gebruikers, het is onmenselijk om 3 weken lang iedere dag gem 180 km te rijden zonder voldoende hersteltijd tussen de etappes.

 12. Gelukkig beslis jij niet over het lot van de wielrenners.
  Die gasten trainen er een wel even heel jaar voor. Misschien dat het voor jou daarom een bovenmenselijke prestatie lijkt.

 13. Ploegleider de Rooy loopt Rasmussen al twee?«nhalve week te beschermen, en dan blijkt dat hij als dank de boel aan elkaar heeft gelogen, wat doe je dan als ploegleider? En als je het al accepteert, wat wordt dan de volgende verrassing? Wil de Rooy geloofwaardig blijven dan kan hij niet anders, ook al gaat het om de gele trui drager.

 14. Zwolsch kwartier, het was niet zo slecht bedoeld als het over kwam, maar ook als je er een heel jaar voor traint lijkt het mij bovenmensenselijk en dope hoeft niet altijd negatief te zijn, alleen als het op de lijst staat.

  Ik kwam misschien over alsof de tour me niet interesseerd maar dat is niet het geval

 15. Ik dacht ook dat die gasten van de Rabo zelf mochten weten of ze wilden starten of niet?

  Als ik de reactie van Boogerd net hoor heeft hij helemaal geen zin om te rijden…..

 16. het schijnt dat alle renners 3 maanden van te voren moeten doorgeven waar ze van minuut tot minuut zijn. Da’s onmogelijk. Dus als meneer Rasmussen dan op een gegeven moment zijn trainingsschema veranderd is hij ineens een leugenaar?

  En ja, het blijft een waanzinnige prestatie. Geen enkele wielrenner kan zonder talent, training, juiste voeding en doping de tour uitrijden. Het gaat al jaren om wie de beste dokter heeft.

 17. @bernard, dat was waarschijnlijk het eerste dopingschandaal onder de ligfietsen! ;D

  Ik vind het sneu voor de ploeg die hun maat naar de eerste plek hebben geholpen en nu merken dat alles voor niks is geweest.
  Je kan mij niet wijsmaken dat die beste rasmussen alleen weggestuurd is omdat hij zijn vakantie schema verkeerd doorgegeven heeft.Ik hoop dat er een onderzoek komt waarom hij over zijn verblijf in italie gelogen heeft en dat hij tov zijn team ook de ballen heeft de waarheid op tafel gooit…

 18. @john: Volgens de verklaring van de ploegleiding is dat wel d?© reden. Ik vind het ook nogal vreemd. Dat feit was voor de Tour al bekend en nu wordt hij, met nog maar drie dagen te gaan, door de ploegleiding uit de Tour gehaald die hij zo goed als zeker ging winnen. Ik vind het ook raar dat er geen verklaring voor wordt gegeven, zo zorg je er wel voor dat je de schijn tegen je gaat krijgen.

 19. … : ZwolschKwartier:
  Gelukkig beslis jij niet over het lot van de wielrenners. Die gasten trainen er een wel even heel jaar voor. Misschien dat het voor jou daarom een bovenmenselijke prestatie lijkt.

  Ik vind het geen bovenmenselijke prestatie als er gezegd wordt dat er door de mens zelf een prestatie geleverd gaat worden en er dan een hele zooi doping aan vooraf gaat…
  Ik vind dit een ziek zootje bij elkaar als het dan met doping moet, geef dan iedereen dezelfde doping en kijk wat je dan als prestaties krijgt! Of allemaal of allemaal niet! Wat mij betreft is het duidelijk: allemaal niet!
  Ik vind dit in dezelfde orde van grootte als dopinggebruik bij gewichtheffen en dergelijke: ziet er niet uit die opgepompte mensen. Moeten we dit nu ook in de toekomst gaan verwachten van wielrenners? Ik vind het nu nog mooi om te zien hoe een persoon zijn of haar lijf met pure adrenaline kan oppompen uit zijn of haar eigen lijf en geweldige prestaties levert, als blijkt dat dat allemaal in de toekomst met doping gaat ‘moeten’ dan trekt het mij totaal niet meer om ook nog maar naar welke sport dan ook te kijken die hieraan mee doet.
  Geef mij maar echte sportlui!

 20. De Duitse dopingexpert Werner Franke heeft de Tour-zege van de Spanjaard Alberto Contador bestempeld als de grootste zwendel in de sportgeschiedenis. Voor de Duitse televisiezender ZDF heeft hij gezegd in het bezit te zijn van documenten die bewijzen dat Contador verboden middelen heeft gebruikt. De papieren zouden in beslag zijn genomen bij een huiszoeking bij de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

  Volgens Franke staat in de documenten dat Contador insulinepreparaten heeft genomen om de aanmaak van testosteron te verhogen en het astmamiddel trigon heeft gebruikt. “De bevindingen zijn in mijn aktetas beland, maar de zaak wordt in de hoogste Spaanse kringen goed afgedekt.” De naam van Contador wordt al tijden genoemd in de zaak rond Fuentes. Zijn naam zou door zijn rol als kroongetuige echter van de lijst zijn geschrapt.

  Bron: nu.nl

Reacties zijn gesloten.