Marathon

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Vandaag is het zover, dan kan in Zwolle weer de Scania Halve Marathon worden gelopen.
Foto: Dick Algra

Vandaag is het zover, dan kan in Zwolle weer de Scania Halve Marathon worden gelopen. Er mogen zich maximaal 10.500 deelnemers voor inschrijven. Ik heb bewondering voor degenen die zich ervoor opgeven en respect voor hen die dit geheel organiseren. Zelf denk ik vaak: Als ik dat soort afstanden moest lopen had de Lieve-Heer mij wel een sportiever lichaam geschonken. Maar dat terzijde.

Een soortgelijke bewondering en respect heb ik ook voor alles in en om de Tour de France. Ik mag er graag, zittend voor de televisie, naar kijken. Dat omdat het haast ondoenlijk is om er in persoon bij aanwezig te zijn.

Ergens wringt het daar bij mij. Want waarom moeten voor dit soort van evenementen steeds weer grote delen van de publieke ruimte worden afgesloten? De overlast die dat alleen al veroorzaakt is ongetwijfeld groot. Vaak voor een groter aantal mensen dan het aantal deelnemers.

De Tour de France is welhaast een traditie geworden waardoor men misschien niet terug kan. Het is nu meer dan een landelijke ronde. Helikopters in de lucht vanwege de televisiebeelden, malloten langs de weg die zich even, vanwege die beelden, willen laten zien, en heel veel publiek. Er zal vast enorm aan verdiend worden door de beslissers in Frankrijk, anders was het allang veranderd.

’t Is, naar mijn idee, elk jaar opnieuw zinnig om de besluitvorming rond dit soort activiteiten, niet ‘net als vorige keer’ te doen. Ook in Zwolle veranderen de tijden. Ik mag hopen dat dit jaar niet meer gebeurt wat mij bij de tweede editie van de Halve Marathon overkwam. Toen werd ik voor mijn werk in het toen nog aanwezige ziekenhuis De Weezenlanden gevraagd om met spoed te komen. De wedstrijd was nog niet gestart toen een vrijwillige verkeersregelaar me al tegenhield, niet doorliet hoewel ik redelijk als Brugman praten kan.

Eén ding is zeker. Van elk groot evenement wordt ook door een groot aantal mensen overlast ervaren. Zeker als, zoals bij deze marathon, een beperkt aantal personen er ‘gebruik’ van kan maken. Bij de Zwolse kermis, die toch echt ook in de binnenstad thuishoort, geldt geen beperking van 10.500 bezoekers. Dan is er zoiets als ‘algemeen belang’.

Of zo’n marathon of bijvoorbeeld een luidruchtig popconcert bij de Wijthmenerplas ook tot het algemeen belang hoort? Ik zou het wel eens uitgezocht willen hebben.

Foto 1
Vandaag is het zover, dan kan in Zwolle weer de Scania Halve Marathon worden gelopen. - Foto: Dick Algra
Vandaag is het zover, dan kan in Zwolle weer de Scania Halve Marathon worden gelopen.
Foto: Dick Algra

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)