Aanhoudingen verricht tijdens geluidsoverlast

Zwolle – De politie heeft in op zaterdag 2 november rond 23.20 uur een 35-jarige man en twee 50-jarige mannen uit Zwolle aangehouden aan de Sumatrastraat in Zwolle. De mannen worden verdacht van poging mishandeling van agenten.

De politie kreeg een melding van geluidsoverlast vanuit een woning aan de Sumatrastraat in Zwolle. Nadat agenten hadden gewaarschuwd dat de muziekinstallatie in beslag genomen zou worden als de muziek niet zachter gezet zou worden bleek een half uur later dat de installatie nog steeds te hard stond. Daarop is de installatie in beslag genomen. De mannen waren het er niet mee eens en belemmerden en beledigden de agenten. Ook werd er onder andere een bierfles richting de agenten gegooid. De mannen zijn meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

52 gedachten over “Aanhoudingen verricht tijdens geluidsoverlast”

  1. Wat jammer dat berichtgeving zo eenzijdig kan zijn en dat er altijd betweters zijn die denken te weten hoe de dingen zich hebben ontwikkeld terwijl ze er niet eens bij waren.
    Een groep mensen die een feestje vieren met muziek en waarbij de buren van te voren waren geïnformeerd neer zetten als een stel onopgevoede mensen gaat wel erg kort door de bocht.
    Voor diegenen die oprecht geïnteresseerd zijn in eerlijke berichtgeving kan er gemeld worden dat er een buiten proportioneel grote politie machtsvertoning werd gebruikt voor een verjaardagsfeestje.
    Toegegeven de muziek was te hard, maar het geweld dat naar de mensen toe werd gebruikt leek nergens op. Zelfs kinderen werden niet ontzien. Mensen die op die manier in het nauw worden gedreven worden inderdaad opstandig en gaan verbaal in de verdediging. De bierfles kwam te vallen op eigen terrein en was zeker geen aanval richting de politie. Als mensen last van elkaar hebben dan leeft bij mij de beleving dat er het fatsoen genomen kan worden van een normaal gesprek en geen anoniem belletje naar deze overtrokken politie macht. En volgens Nederlandse regelgeving zijn mensen onschuldig tenzij onderzoek uitwijst dat het tegendeel bewezen is. Nogmaals zeker jammer dat er zo met mensen word omgesprongen, jammer dat dingen zo onnodig zijn geëscaleerd en nog spijtiger dat er dan door mensen die denken te weten hoe het er aan toe ging zo negatief word gereageerd.

  2. Hoe zat het dan met die waarschuwing, M.? De meeste mensen geven daar gewoon gevolg aan en zetten het geluid zachter. Hoe ging dat hier volgens jou?

  3. als je bent gewaarschuwd dat bij een volgende overtreding je geluidsinstallatie in beslag wordt genomen moet je ook niet moeilijk gaan doen als deze waarschuwing ook wordt opgevolgd.

    als je dan tegenstand biedt is het terecht dat daar tegen wordt opgetreden.de politie zou een slecht figuur slaan als ze dit niet zouden doen.

  4. Een bericht dat door de politie zelf opgesteld is geweest mag over het algemeen als feitelijk juist worden beschouwd. Ik vertrouw daar ook nu op. Commentaar vanuit de Ind. buurt wel respecteren, maar ook met een korrel zout.

  5. Beste M,
    Kijk aub eerst is even in de spiegel. Altijd afschuiven op ‘de grote politiemacht’. Erg sneu vind ik dat.
    De buren informeren is geen vrijbrief om de boel maar op de kop te zetten.

  6. Een feestje houden is niet de boel op de kop zetten. Het is wettelijk toegestaan om tot twee uur s nachts muziek te draaien/ maken.
    Directe buren hebben geen overlast ervaren van het feest.
    En nieuws wat in de krant word geplaatst zou objectief moeten zijn, gezien het feit dat men er dus klakkeloos vanuit gaat dat de politie altijd feitelijk correct informeert. Uit het eerder geposte bericht valt op te maken dat er niet word gesuggereerd dat de mensen in deze kwestie hun handen in onschuld wassen. Er word gevraagd om een eerlijk verslag en niet om een alvast ingekleurd plaatje.

  7. Beste M weet jij zeker dat tot 2 uur ’s nachts muziek mag worden gemaakt waar de rest van de buurt ook van “Mee kan genieten”????
    volgens mij is het tijdsstip 24.00 uur, en verder geld een gewaarschuwd mens telt voor twee

  8. In werkelijkheid gaat het bijna altijd anders dan dat je het leest. Zo beschouwd zal M vast gelijk hebben. In ieder geval noemt M een aantal waarden waar ik het mee eens ben. Hoe de situatie was weet ik natuurlijk niet. Ik was er ook niet bij.

    Bericht door terstal, op 3 november 2013 om 18:24
    Een bericht dat door de politie zelf opgesteld is geweest mag over het algemeen als feitelijk juist worden beschouwd.

    Mwah, dat vind ik naïef. Ik kan me heel goed voorstellen dat ook de politie weleens de neiging heeft om een bericht te kleuren. Het blijven mensen, hé.

  9. Een feestje is oké maar tot 2.00 uur ‘snachts toegestaan? Welnee. Zo zit het

    1. Het gebruik van een geluidsinstallatie dan wel het ten gehore brengen van levende muziek is toegestaan tot 23.00 uur het tengehore brengen van achtergrondmuziek is toegestaan van 23.00 uur tot 24.00 uur;

    2. Het maximale geluidsdrukniveau van de muziekinstallatie mag tussen 10.00 uur en 23.00 uur op drie meter afstand van het front van de luisprekers, niet meer bedragen dan 80 dB(A);

    3. Het maximale geluidsdrukniveau van de muziekinstallatie mag tussen 23.00 en 24.00 uur gemeten op drie meter afstand van het front van de luidsprekers, niet meer bedragen dan 65dB(A);

    Stofzuigen is met dit soort regels ook al niet meer toegestaan een beetje stofzuiger geeft 70 dB maar gelukkig zijn de meeste huizen wel redelijk goed geluidsgeïsoleerd 😀

  10. Als je buur links en buur rechts waarschuwt kun je je buur voor en achter nog wel eens vergeten. Met andere woorden: een aantal mensen zijn wel degelijk vergeten om ingelicht te worden en ergerden zich dood. En je gaat tegenwoordig niet meer zo snel verhaal halen bij de overlastgevers. Voordat je het weet ben je het pispaaltje in de buurt.

  11. Het is een interessante vraag vanaf welke tijd het stil moet zijn. Ik zie verschillende opties hierboven. Ben zelf ook gaan zoeken. Het is geen landelijke wet, maar is per gemeente anders geregeld. Ik heb de Algemene plaatselijke verordening (APV) van Zwolle gescand, maar daar zie ik het niet in staan.
    Eigenlijk is dat ook een zwaktebod, dat zoiets geregeld moet worden door de overheid: daar zou je toch met je buren afspraken over moeten kunnen maken. Dat ben ik ook wel met M. eens: waarom meteen de politie bellen en niet er zelf op afgaan. Ervan uitgaande dat de lawaaimakers mensen zijn tegen wie je zoiets kunt zeggen.

  12. Dame, ik weet niet of je de buurt kent. Maar ik weet niet of daar afspraken over gemaakt kunnen worden. Niet iedereen is daar van gediend, als je begrijpt wat ik bedoel.

  13. Vandaar mijn laatste zin, sem.;) Ik wilde niet meteen vanuit vooroordelen denken, maar je hebt gelijk, er zijn mensen die zacht gezegd niet direct uitnodigen om ze te vragen rekening te houden met een ander. Of dat hier zo is, weet ik niet, dat zou M. misschien kunnen aangeven.

  14. Waarschijnlijk hebben de dames van die heren die boel weer flink op staan te juinen, dat kunnen ze in de Indische buurt als de beste.

  15. Of de berichtgeving nu van 1, 2 of 6 kanten komt, als er gewaarschuwd is, hoeft de politie niet nog een keer langs te komen, tenzij die wordt genegeerd. In dat geval is de persoon die overlast veroorzaakt sowieso fout.

  16. Ik keur dit niet goed. Maar mag ik in mijn bed liggend wel het lawaai en geschreeuw vanuit de binnenstad aanhoren en dan ook nog om twee drie vier s’ nachts. Komt dat van de landtong, of van het partyschip, ik weet het niet.

  17. geen bbq geen vuurkorf en geen feestje meer om 030 uur snachts op zaterdag….. nou vraag ik u….waar gaat dit heen? buitensporig optreden van de politie!

  18. Bericht door Rutger S, op 4 november 2013 om 00:21
    Moeten ‘kinderen’ om 23.20 uur niet gewoon slapen? Of stond de muziek daar te hard voor?

    Het was zaterdagavond Rutger. Er zijn nog maar weinigen die ’s zondagsmorgens naar de kerk gaan.

  19. Ter aanvulling: Het gaat hier om een gezin wat al meerdere keren gewaarschuwd is voor zware geluidsoverlast. Onlangs hebben ze een laatste waarschuwing gekregen van politie en woningbouw, ze stonden al onder verscherpt toezicht. Ook is er een dossier opgestart om eventueel een gerechtelijke procedure te beginnen. Deze actie van afgelopen weekend is dus erg dom van deze mensen, aangezien ze nu hun woning kunnen verliezen en dat met een aantal kinderen. Dat de politie met overmacht langs komt is dus niet zo verwonderlijk, aangezien ze van de zomer bij andere buurtbewoners die bij hun hadden geklaagd over de geluidsoverlast de ramen werden ingegooid. Ook is er al een gezin hals over kop verhuisd vanwege de geluidsoverlast van deze mensen. Er speelde dus al het een en ander.
    De overlast van zaterdag nacht was te gek voor woorden. Ze kunnen wel hun naaste buren waarschuwen maar, ze hebben niet in de gaten dat geluid ver draagt, vooral in de nacht. Het gaat hier bovendien om een prof. geluidsinstallatie waarbij men de hele tijd met een zatte kop door de microfoon loopt te brullen wat in de weide omtrek te horen was.

  20. als je een goede relatie hebt met je buren kan er heel veel, en gaan ze als je even overlegt niet snel klagen… als mensen gaan klagen,,, heb je om te beginnen al slecht gecommuniceerd…als je daarna gevraagd wordt om de herrie zachter te zetten…en je doet dat vervolgens niet …dan moet je niet zeuren als je aangepakt wordt 🙂

  21. Als je het nodig vindt om een feestje te geven met harde muziek (waardoor je elkaar nauwelijks kunt verstaan en dus ook hard moet praten/schreeuwen) huur dan een zaaltje dat daarvoor geschikt is! Ik vind het echt ongelooflijk asociaal om zo respectloos om te gaan met mensen die bij je in de buurt wonen en wel van hun (nacht) rust willen genieten! Uitstekend dat de politie daar tegenop treedt. Is het trouwens een idee dat de gemeente de regels over geluidsoverlast duidelijk publiceert zodat mensen weten wat die regels zijn en waarom ze bestaan?

  22. Een feestje ’s nachts moet kunnen en ik vind ook dat je elkaar ergens op aan moet spreken alvorens naar de politie te stappen. Bij de Indische buurt heb ik hier wel mijn twijfels over. Ik ken mensen die daar woonden en die aangaven dat het aanspreken van buurtbewoners op asociaal gedrag kan leiden tot herhaaldelijke bakstenen door ruiten, of vlees wat over de schutting geflikkerd wordt. Ik heb dan ook de indruk dat er daar een aantal personen en families heel erg hun best doen om een sfeer te scheppen, waarin men elkaar niet meer als mensen onderling aan durft te spreken op asociaal gedrag.
    Nu hier weer: een ruimschoots volwassen vent gooit een bierfles naar de politie, omdat de politie het geluid om 3 uur in de nacht in een woonwijk beteugelt. Daarmee bevestigt die meneer driedubbeldik dat er met hem niet te praten valt en dat politie inzet zeer nodig was. Wat een mafkees zeg.

  23. Ik mis nog de standaard reactie van een enkeling hier dat de omwonenden niet moeten klagen, omdat toen ze er kwamen wonen ze hadden kunnen weten dat er in de buurt geluidoverlast vanwege feestjes e.d. zou zijn, en dat die beroepsklagers (of andere benamingen daarvoor) dan maar ergens in een afgelegen dorpje hadden moeten gaan wonen.

  24. Nou, Bernard, nooit is wel heel definitief. Ik denk dat als het lot van de wereld er van afhing dat jij dat zou schrijven bij iets als dit, dat je dat dan wel degelijk zou doen. Geef toe…..

  25. Ach Mul, als het lot van de wereld in het geding is schrijf ik helemaal niets meer. Dat laat ik dan aan journalisten en historici over.
    Het staat vast, dat zij ??gespaard?? zullen worden bij een eventueel armageddon. Immers, de geschiedenis heeft geleerd, dat rampspoed telkenmale zodanig ??media-geil?? blijkt, dat er ALTIJD historici en journalisten zijn, om het onheil te beschrijven.

  26. Het mag toch niet anders zijn voor mensen die in de indische buurt wonen? Ook daar hebben mensen recht op (nacht)rust! Ook in de indische buurt moet het om 11.00 uur “stil” kunnen zijn. 1 waarschuwing zou toch ruim voldoende moeten zijn?

  27. Erg leuk om te lezen dat iedereen hier het zo goed weet vooral buurtbewoner die precies schijnt te weten wie het was helaas ditmaal kwam het bij mij weg een hardwerkende bewoner van deze prachtige zwolsche wijk die zelf de bekeuring zal betalen en met recht kan zeggen dat ik waar voor mijn geld heb gehad
    Ik wens jullie allen een fijne avond
    YOLO !!!!

  28. Nou nou nou, het maakt wel wat los… grappig dat er zo veel gezegd word. Grappig ook dat mensen die in de Indische buurt wonen gelijk als een soort type Neanderthaler worden neergezet. Kom je daar weg, of ben je daar op visite, nou dan ben je vast niet voor rede vatbaar en een oproerkraaier. Beste mensen komt het wel bij u op, dat mensen die feest vieren ook gewoon hardwerkende mensen kunnen zijn die toevallig in die buurt wonen. Dat er mensen van buiten Zwolle op visite zijn, dat er kinderen bij zijn, die inderdaad nog niet naar bed waren. Gut, het zijn niet allemaal 3 of 4 jarigen, er zijn wellicht ook oudere kinderen? Wat mij bij deze hele discussie het meest een doorn in het oog is, is dat er nog steeds door allemaal een oordeel wordt geveld. Die mensen waar het is gebeurd zijn niet asociaal, maar hard werkende mensen net zoals u en ik. Het is spijtig dat het is geëscaleerd, maar omdat er in die wijk in het verleden al meerdere vervelende dingen zijn gebeurd en wellicht in dezelfde straat wil niet zeggen dat het dan automatisch over dezelfde mensen gaat. Dat de agenten met een grootmacht op de proppen komen alsof dhr Holleder en consorten moet worden opgepakt was echt buitenproportioneel. Het is wat mij betreft maar goed dat ik zelf heb gezien hoe het er daar aan toe ging en er zelf niets bij hoef te verzinnen. Elke wijk, dorp, stad heeft zaken die anderen vervelend vinden. Van feestjes, schoenen met hakken in een flat, schreeuwende kinderen, barbeque`s, geluidsoverlast door evenementen, hondenpoep op je stoep en ga zo maar door. Mensen uit een wijk die bekend staat om het één en ander zijn niet per definitie slecht, …

  29. Niet per definitie slecht M, maar als ik moet geloven wat Sem op 3 november 2013 om 20:37 en 22:28 schrijft, krijg ik toch een negatief beeld van die mensen. Verder bevestigt herrieschopper, op 4 november 2013 om 19:18 nog een keer dit beeld. Moet ik dit niet serieus nemen?

  30. Ik ben het wel eens met M. en de herrieschopper. Het feit dat het in de Indische buurt is, roept meteen allerlei (voor)oordelen op. Dat is stigmatiserend voor iedereen die er woont.
    Ik ben wel nog benieuwd naar het antwoord van M. of de herrieschopper zelf, op mijn vraag waarom niet meteen is gereageerd nade 1e waarschuwing van de politie? Door dat niet te doen, geef je aan lak te hebben aan de klagende buurtbewoners én aan de politie.

  31. Nou mensen nog één maal dan, voor dame;)
    Het was gewoon een beregezellig feest, geen alcoholgelag van jewelste. Er werd al heel vroeg op de avond gevraagd om het volume omlaag te schroeven. Naar mijn weten, hebben we dat ook gedaan. Het bleef wel zo dat het feestje doorging, idd met zingen. Naar blijkt werd dat flink voortgedragen door de wind richting andere woningen. De wijk waar ik woon, gaat bij een feest van buurtbewoners vaak door tot diep in de nacht. Dan word er gelachen, muziek gemaakt of gedraaid, hier en daar buitenlandse muziek, en dan haken de laatste gasten uiteindelijk af tegen de klok van drie uur `s nachts. Let wel, soms zijn wij dan het haasje en moeten we werken twee uurtjes nadat zo`n feestje dan is geëindigd. Het is lastig om dan is slaap te komen, maar ik ga niet bij hun aanbellen en zeker geen politie bellen. Het is niet om hier iets goed te praten, maar blijkbaar ligt mijn tolerantie grens een stuk hoger. Als buren bbq`en is het niet altijd lekker als je het raam open hebt staan, maar ik word niet gelijk kwaad omdat ze niet hebben gezegd dat ze dat gaan doen. Ik heb jaren in een flat gewoond en hoorde ook de hakken van buurvrouw-lief. Je ligt wel eens in je bedje en hoort het feestgedruis van bijv. de kermis. Zo zijn er tal van voorbeelden te geven. Het verschilt per mens wat je acceptabel vind. Nog steeds vind ik de berichtgeving totaal vertekend. De reacties van de mailers hierboven te bevooroordeeld. De gebeurtenis, de reacties, de gevolgen, de tijdstippen enzovoorts worden gepost maar kloppen gewoon niet. Als ik die berichten zou lezen zonder dat ik het met eigen ogen had gezien zou ik hier compleet verkeerde conclusies uit trekken en dat is dus ook precies wat hier gebeurd.

  32. Dank je, M., een helder verhaal. Voor ons die er niet bij zijn geweest, valt niet te bepalen wel verhaal (buurtbewoner of van herrieschopper en jou) het meest met de werkelijkheid overeenstemt. Mij is wel duidelijk dat het allemaal niet zo rechttoe-rechtaan is als velen hierboven veronderstellen.

  33. Ik woon al mijn hele leven in Zwolle. En de Indische buurt heeft nou eenmaal de reputatie dat er wel eens wat gebeurt. Dat is gewoon een feit. Sorry, ik barst vast van de vooroordelen.
    Ik vind wel dat het verhaal een beetje recht gebreid wordt door de bewoners. Er zal vast te heftig zijn opgetreden door de politie.
    Maar daar zullen ze wel een reden voor hebben. Ik hou niet van lange luidruchtige feestjes en daarom woon ik in een saaie rustige wijk.

  34. Er blijft 1 ding overeind: waarom vinden degenen die een ‘beregezellig’ feest organiseren dat anderen daarvan ongevraagd moeten meegenieten? Heeft niets met tolerantie te maken, of geven en nemen, maar alles met egoïstisch gedrag waarbij het welzijn van anderen geen rol speelt. Vier je beregezellige pauperfeestje lekker in een zaaltje en anders keihard aanpakken dat soort volk!

  35. Dat er geluidsoverlast was vastgesteld was misschien duidelijk.
    Maar het gaat er meer om hoe de zaak werd aangepakt, om met een politiemacht van 15-20 man op een gevalletje geluidsoverlast af te komen en vervolgens met extreem veel geweld mensen af te voeren
    die misschien wel van schrik, omdat ze zoveel geweld niet eerder meegemaakt hebben of er niks mee te maken willen hebben, een uiting geven aan het geweld dat gebruikt werd.
    En vervolgens zelf, met veel overmacht van politie, afgevoerd worden alsof ze de grootste crimineel zijn, staat mijns inziens totaal los van het voorval.

  36. PFFFFF wat een heisa om een feestje maak je niet druk leef en laat leven zo erg was het helemaal niet heb er prima door geslapen kun je op alle slakken zout leggen niks mis met een feestje

Reacties zijn gesloten.