Meevaller voor Stadioncomplex Zwolle

Zwolle – Het multifunctionele stadioncomplex langs de Ceintuurbaan/Boerendanserdijk is uiteindelijk 1,2 miljoen euro goedkoper uitgevallen dan de gemeenteraad gebudgeteerd had. Bij de aanvang van het project, in 2003, werd gerekend op een netto investering van in totaal 10,2 miljoen euro. Nu het project afgesloten wordt komen de totale kosten voor de gemeente op 9 miljoen euro.

 

hotel_lumen-119.jpg 

 

Voor dat bedrag is niet alleen het stadioncomplex gebouwd en in gebruik genomen door PEC Zwolle – inclusief winkels, horeca en ander commerciële ruimtes plus betaald-parkerenvoorziening. Ook amateurvereniging Be Quick ’28 heeft nieuwe natuur- en kunstgrasvelden in gebruik genomen. De noodzakelijke verplaatsing van een aantal woonarken is eveneens uitgevoerd. Verder is de beek Westerveldse Aa verlegd en is langs het water een bijzondere recreatieve zone gerealiseerd. Het project kan nu (pas) afgerond worden omdat dit voorjaar de laatste van de drie verplaatste woonarken is verkocht. Daarmee is voldaan aan alle voorwaarden waaraan de stadioncomplexontwikkeling moest voldoen.

 

Positief

 

Door de kleinere totale investering is de gemeente op jaarbasis structureel 80 duizend euro minder kwijt aan lasten voor het complex op de begroting. Het positieve resultaat kan door een aantal factoren verklaard worden. Zo is er vooraf veel tijd en expertise gestoken in het opstellen van een goede ontwikkel- en realisatieovereenkomst. Verder is er strak aangestuurd, en is ook de contractpartner (Stadion Ontwikkeling Zwolle) scherp begeleid. Daarnaast zijn enkele fiscale financiële meevallers geboekt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

31 gedachten over “Meevaller voor Stadioncomplex Zwolle”

  1. Dat klote stadion is mij nog geen kwartje waard.. Beter organiseren ze een keer een motocross wedstrijd op dat groene veld, alleen dan betreed ik dat stadion..

  2. @Rene:

    Dus omdat jij niets met voetbal hebt is het een klotestadion en is elke cent er een teveel? Ik heb niets met hockey, maar ga toch ook niet klagen over dat nieuwe hockeycomplex hier in Zwolle welke duurder was dan begroot, dus ruim boven de miljoen uit kwam?

    Je vergeet dat het stadioncomplex ook heel veel oplevert voor de stad Zwolle, en zelf het geld oplevert.

    – – Editted – –

  3. Te veel eer voor de Gemeente Zwolle .

    Volgens mij heeft dat stadioncomplex >(meerdan) 40 miljoen gekost en is door particulieren betaald .

    De Gemeentelijke overheid heeft de aansluitende infrastructuur bekostigd (plus ontwikkeling van de Westerveldse Aa oa) en die blijkt dus 9 miljoen te hebben gekost.

  4. Ja, ik zie het staan 9 miljoen. Ik verbaas mij daar alleen over. Daar komt nog wel een jaarlijks bedrag bij.

    Voor een fractie van de bedrag zou bijvoorbeeld de velden in Deize-West gefixed kunnen worden.

  5. @Jasper

    Daar komt nog wel een jaarlijks bedrag bij? Ik weet niet hoe je daar nu weer bij komt.

    En, de club betaalt huur. En volgens mij zodanig dat uiteindelijk de gemeente kiet draait over pak hem beet 20 jaar, met inflatiecorrectie etc.

  6. Dat krijg je als die Iegels sites stuk voor stuk opgeheven worden, gaan ze hier reageren. Ik moet er wel om lachen, dus laat ze maar.:)

  7. @Slakje hier:
    “is de gemeente op jaarbasis structureel 80 duizend euro minder kwijt aan lasten voor het complex”

    In het nieuwsstuk zeg maar. Hier op deze pagina. Bovenaan.

    En ik ben benieuwd of de gemeente kiet draait…

  8. Het stadion zelf heeft de gemeente inderdaad niets gekost, wel het mogelijk maken van de bouw, bijvoorbeeld door Be Quick te verplaatsen, aansluiting op de weg, woonarken etc. Overigens staat het stadion op de grond van de gemeente Zwolle en gaat er dus erfpacht betaald worden. En de afspraak was dat PEC er tegen een nette prijs zou moeten kunnen spelen.
    Die 10,2 miljoen was een bedrag “ineens” dat gefinancierd werd door elk jaar een bedrag in de begroting, net zoals een huis met een hypotheek.

  9. @Jasper

    Je moet je commentaar wel even goed verduidelijken, anders krijg je namelijk geirriteerde reacties.

    In je tweede post heb je het goed neergezet en snap ik wat je bedoelde. Je zette het in eerste instantie neer, alsof er structureel geld bij moest en dat is natuurlijk niet het geval.

    En ook al kan het niet uit. Het theater kan misschien ook niet uit, sommige dingen kosten nu eenmaal gemeenschapsgeld. Niet belangrijk in dit geval, je hebt ook nog iets van welzijn in een stad.

  10. @Slakje als er 80.000 MINDER structureel staat, suggereert dat, dat er wel een bedrag structureel in moet. Alleen is dat 80k minder dan bedacht. Dat er dus structureel geld in moet, klopt dus wel.

    Ik snap dat de gemeente aan allerlei zaken geld uitgeeft, ik vind alleen de verdeling oneerlijk. PEC kan zijn spelers heel veel geld betalen, dan moet andere zaken ook betaald kunnen worden, desnoods ten koste van salarissen. Ik denk niet dat de gemeente winst maakt op het geheel, dat doen de eigenaren/aandeelhouders/spelers van PEC.

  11. Even voor de duidelijkheid: Een gemeente mag geen geld geven aan een BVO. Mag niet van Europa.

    Het heeft geen zin om met jou deze discussie voor te zetten, je lijdt aan tunnelvisie. Had je in 2005 moeten doen, toen de besluitvorming actief was, niet nu.

  12. @Japser

    Het valt mij op dat zelfs een positief (financieel) resultaat op een project voor jou aanleiding is voor negatieve kritiek. Het is toch positief dat een project waar jij niets mee hebt, minder gemeenschapsgeld heeft (ge)kost?

    Het had meer gemeenschapsgeld kunnen kosten zoals blijkt uit dit artikel uit mei 2010:

    http://www.z24.nl/ondernemen/hoeveel-gemeenschapsgeld-zit-er-in-voetbalclubs-en-stadions

    Naast een kostenkant, bestaat er ook een batenkant en aan deze kant straalt de gunfactor van PEC Zwolle ook af op de stad en regio.

    Overigens is het gemeenschapsgeld in Zwolle niet sec voor een voetbalstadion ingezet maar in het kader voor een integrale gebiedsontwikkeling.

  13. Japser je schrijft dat Pec zijn spelers heel veel geld kan betalen. hoeveel krijgt een speler van Pec dan betaald? Ben ik wel nieuwsgierig naar,vertel. Volgens mij valt het nog wel mee met de lonen Bij Pec namelijk.Maar ik kan er naast zitten vandaar mijn vraag naar jou.

  14. Geld van de gemeente en van PEC staan los van elkaar. Het stadion is eigendom van een ontwikkelaar, die PEC huur vraagt (en ook krijgt van de winkels, restaurants etc). De ontwikkelaar heeft een erfpachtconstructie met de gemeente (voor het gemak: zij huurt de ondergrond). De gemeente heeft allen geld gestoken in verplaatsing van de accommodatie van Be Quick, in de toegangswegen, Westerveldse AA en woonschepen. Die 80.000 euro is een jaarlijkse vertaling van de last die vermindering van de eenmalige uitgave van 10,2 naar 9,0 miljoen op de gemeentebegroting teweegbrengt. Zie het als een hypotheek: dat is een eenmalig (aankoopbedrag) waarop je jaarlijks (structureel) aflostt en rente betaalt. Als je minder eenmalig nodig hebt, leidt dat tot minder jaarlijkse (structurele) lasten.

  15. Japser roept gewoon maar eens wat zoals zo vaak. Bijv in zijn reactie van 13.15 uur, dat PEC zijn spelers heel veel geld kan betalen. Onzin gewoon.Goed verhaal ERLrey trouwens.

Reacties zijn gesloten.