Boekpresentatie over pesten op school

Zwolle – Schrijver en oud-leraar Zeger Wijnands presenteert op donderdag 21 november zijn boek ‘Als je wordt buitengesloten – Hoe ouders en leraren een einde kunnen maken aan pesten op school’. De auteur schreef het boek naar aanleiding van eigen ervaringen als leerling, leraar en vader. Ieder kind kan zich volgens Wijnands wel eens schuldig maken aan pesten en ieder kind kan er ook slachtoffer van worden. “Maar sommige kinderen lopen extra risico om gepest te worden en anderen hebben juist een grote kans om pester te worden.” Het blijkt dat vooral hoogsensitieve kinderen vaak slachtoffer zijn van pesten.

Wijnands: “Aan de andere kant zie je kinderen die zich tot notoire pestkoppen ontwikkelen. Meestal hebben zij niet de kans gekregen om zich veilig aan hun ouders te hechten. Belangrijke oorzaken van hun pestgedrag zijn frustratie en jaloezie. Dat komt omdat ze thuis een warm nest missen.” Op de vraag wat je tegen pesten kunt doen, zegt Wijnands: “De rol van de ouders is van groot belang. Als zij willen, kunnen ze er samen met leraren voor zorgen dat geen enkel kind slachtoffer wordt van pesten.” In het boek worden diverse anti-pestmethoden beoordeeld, zoals de populaire Kanjertraining en de nieuwe Finse Kiva-methode.

Wijnands: “Veel kinderen die langdurig werden gepest, zijn psychisch beschadigd. Helaas blijkt dat bepaalde methoden tot nog meer schade bij zo’n kind kunnen leiden. Het middel tegen pesten is dan erger dan de kwaal.” Tijdens de presentatie worden de eerste exemplaren uitgereikt aan de ouders van Fleur Bloemen en Livia van Beelen, terwijl rouwbegeleider Marinus van den Berg namens de ouders van Tim Ribberink een exemplaar in ontvangst zal nemen. Drie leerlingen die vorig jaar geen andere uitweg meer zagen dan de dood, omdat ze op school werden gepest.

De bijeenkomst begint 21 november om 19.45 uur in De Vijverhoeve te Zwolle (Lichtmis). Iedereen is van harte welkom. De toegang, de koffie, en een hapje en drankje na afloop zijn gratis. De opbrengst van het boek gaat naar de Fleur Bloemen Stichting. Het boek (ISBN 978-90-8897-080-1) telt 352 bladzijden en ligt vanaf 22 november voor € 19,95 in de boekhandel.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Boekpresentatie over pesten op school”

  1. Wat een kort door de bocht verhaal.

    ” Op de vraag wat je tegen pesten kunt doen, zegt Wijnands: ⤽De rol van de ouders is van groot belang. Als zij willen, kunnen ze er samen met leraren voor zorgen dat geen enkel kind slachtoffer wordt van pesten.⤝ Ook zo’n vaag antwoord.

  2. Ja, ja. De gepeste is hoogsensitief en de pester heeft geen warm nest. Dus wederom een verwijt naar het slachtoffer en een excuus voor de dader.
    Dat de rol van de ouders belangrijk is dat weet iedereen behalve de mensen die die rare methodes ontwikkelen want die nemen je alles uit handen. Ze verzinnen een rollenspel met de overtuiging dat kinderen daar iets van leren maar als dat niet werkt dan moet de gepeste maar naar een weerbaarheidstraining.
    En dan het vergelijken van diverse anti-pestenmethodes… Daarmee wordt natuurlijk de diverse opvoedprogramma’s bedoeld, want er is niet één programma dat een pesterij kan stoppen. Nou ja, één dan. En dat staat hier: http://www.pestbriefje.com/wordpress/het-pestbriefje-werkt

    De ‘nieuwe’ KiVa lijkt nog het meest op een samenvoeging van de methodes die de scholen al jaren gebruiken. En dat vinden we ook terug in het schamele succes, want ik wil niet dat mijn kind minder wordt gepest. Ik wil dat het NIET meer wordt gepest.
    De titel van het boek verwijst naar het slachtoffer, alsof deze om de pesterij heeft gevraagd en er dus ook voor kan zorgen dat het stopt. Tja, wat moeten we ermee?

Reacties zijn gesloten.