Zwolle heeft schoonste winkelgebied van NL

Zwolle – Zwolle is verkozen tot stad met het schoonste winkelgebied van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon onder 15.000 bezoekers van 390 winkelgebieden in ons land. Waar Zwolle vorig jaar nog als tweede eindigde, is dit jaar de koppositie van Arnhem overgenomen. “Een prachtige titel die heel goed past bij de ambitie van Zwolle om een gastvrije en aantrekkelijke winkelstad te zijn”, aldus wethouder Filip van As.

 

De stichting Nederland Schoon reikt jaarlijks tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres de prijs voor de stad met schoonste winkelgebied uit. Bezoekers zijn bevraagd naar hun beleving van het schoon zijn van het betreffende winkelgebied. Zwolle kreeg van de bezoekers de beste cijfers. De schoonbeleving bleek vooral beïnvloed te worden door de hoeveelheid zwerfafval die de deelnemers waarnamen in het gebied. Hoe minder zwerfafval, hoe hoger de beoordeling. Ook graffiti en sporen van vandalisme waren van invloed. Het is belangrijk dat het winkelend publiek een winkelgebied als schoon ervaart, omdat er een direct verband is met de mate waarin men een gebied als prettig en veilig ervaart. En in een prettige en veilige omgeving blijven mensen langer hangen en geven ze meer geld uit.

Compleet

Zwolle wil een vaste positie bij de top van meest gastvrije binnensteden van Nederland. Naast een schoon winkelgebied zet Zwolle ook in op bereikbaarheid, toegankelijkheid en een aantrekkelijk en veelzijdig winkelaanbod. Gastvrijheid vormt hierbij de rode draad; het is de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. En dat is precies wat Zwolle met haar winkelgebied voor ogen heeft. 

 

Trots

Wethouder Filip van As is als wethouder beheer openbare ruimte geweldig trots. “De prijs is een groot compliment voor de Zwolse inwoners, ondernemers, de ROVA en de gemeente die er samen voor zorgen dat het Zwolse winkelgebied er zo netjes bijligt.” Donderdag 7 november komt een delegatie van de Stichting Nederland Schoon de prijs persoonlijk aan de wethouder overhandigen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Zwolle heeft schoonste winkelgebied van NL”

  1. Nou vraag mij af hoe ze daar op controleren voor zo,n prijs van het schoonste winkelgebied.Als ik zie naar winkelsluiting in het centrum zuid dan ligt er hier en daar nog aardig wat op te ruimen.

  2. De Nieuwstraat mag wel eens flink aangepakt worden. Ronduit een smerig- een lelijk eendje in onze stad. Misschien een paar honderd verlichte kilo’s langs de kant van de weg plaatsen. Dat dient dan twee doelen 😉

  3. Ik las met ff googelen op “hoe wordt de stichting Nederland Schoon
    gefinancieerd” onderstaande:

    Stichting Nederland Schoon is een organisatie vanuit het bedrijfsleven die zich tot taak stelt om het zwerfafval in Nederland aan te pakken.

    Daartoe wordt de stichting de laatste jaren grotendeels gefinancierd door het Afvalfonds met gelden die zijn verkregen uit de
    verpakkingenbelasting.

    Coca Cola speelt een belangrijke rol in Nederland Schoon en wil met deze samenwerking voorkomen dat de out-of-home geconsumeerde plastic flesjes in het zwerfafval verdwijnen

    — Dat staat er, ik vraag me af:
    Hoe kan een organisatie vanuit het bedrijfsleven
    activiteiten organiseren met geld uit
    “verpakkingenbelasting”.
    Hoe kan Coca Cola een belangrijke rol spelen,
    als de financiering grotendeels uit de “verpakkingenbelasting”.
    komt.

    Heeel wazige constructie lijkt me dat.

  4. Dan vraag ik mij af hoe smerig de binnensteden van die andere steden wel niet zijn, ik vind het Zwolse winkelgebied nu niet direct schoon te noemen.

  5. Bijzonder, als Zwolle iets wint, ergens de beste in is of als er ergens tig bezoekers komen zijn er hier altijd van die gasten die dan het tegendeel gaan zitten beweren, zomaar, uit de losse pols.

  6. Is moeilijk om trots te zijn op je stad, ZIB. Mijn ervaring is dat Zwolle zeer actief is met het schoonmaken van de stad. Ik was eens een (bijzondere) knoop van mijn jas verloren. Wist ongeveer waar en realiseerde me dat ik geen dag kon wachten met zoeken. En ja, toen ik ging kijken was de Rova al aan de andere kant van de straat aan het vegen. Wel gevonden.:)
    Dus een gemeend driewerf hoera!

  7. Voor sommigen inderdaad wel Dame, ik heb er geen moeite mee. Er gebeuren hier een hoop leuke, intrigerende, creatieve en bijzondere zaken.

  8. Dat klopt, het lijkt wel meer en meer te worden. Zwolle is echt ontdekt door politieke partijen om een congres te houden, door TV-zenders om festiviteiten te organiseren. Daarnaast de vele ‘eigen’ actievelingen die de stad (in positieve zin) op stelten zetten. Hardstikke leuk!

  9. Mooi dat we een prijs krijgen, maar ben het wel een beetje eens met Stadshagenees.

    In de Broerenstraat bijvoorbeeld ligt het vol met gele patatzakken die mensen daar neergooien. Toegegeven, ik doe het zelf ook af en toe, omdat er simpelweg te weinig prullebakken zijn om mijn afval in kwijt te kunnen.

  10. @Slakje nou ga je wel een beetje af hoor. Dan loop je toch gewoon wat langer met je afval in je handen tot je wel een afvalbak vindt? Op een gewone zaterdagmiddag is dat echt echt echt niet nodig.

  11. @Slakje Eerst zeuren over rommel en direct toegeven dat je zelf de veroorzaker bent.
    Als iedereen denkt zoals jij krijg je de grootste rotzooi waar zelfs rova niet tegen aan kan werken..
    Totaal geen respect hiervoor… Zoals Jasper zegt hoor je dan gewoon even te wachten tot je wel iets vindt.
    Ik heb werkelijk nog nooit afval op de grond gegooid.

  12. Ik heb de verhelderende inbreng van hansHanzeland met interesse gelezen. Een beetje gezond kritisch verstand aan de dag leggen tegenover het populistisch denken van het college van b&w kan immers geen kwaad.
    Veel bijval kreeg hij echter niet: de meesten slikken dit soort persberichten als “gefundeness Fressen”.

  13. ZIB en Dame; sinds een jaar of 11 woon ik in Zwolle, voor die tijd woonde ik mijn hele leven in de Randstad. Ik kan jullie melden dat ik nooit meer terug wil naar de Randstad. Zwolle is een prachtstad, de mentaliteit van de Zwollenaren bevalt mij zeer en ook de sfeer in de stad is ontspannen te noemen. Mijn eerdere reactie is zeker geen diskwalificatie van de ROVA medewerkers, ik respecteer die mensen zeer en ik waardeer de inspanningen die ze doen om onze mooie binnenstad schoon te houden. Ik vind de binnenstad niet schoon, maar dat is geen verwijt aan de ROVA, misschien dat ik wat kritisch ben, maar deze mening betekent dus niet dat ik niet van Zwolle houd. Waarvan akte 🙂

Reacties zijn gesloten.