Zwolle – Driekwart van de Nederlandse MKB familiebedrijven heeft geen bestuursraad. Terwijl het kwart dat wel met een Raad van Advies of Raad van Commissarissen werkt juist zeer tevreden is over de meerwaarde daarvan. In niet-familiebedrijven maakt een Raad veel vaker deel uit van de bestuursstructuur. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers in MKB familiebedrijven de drempel om met een Raad van Advies te starten als hoog ervaren.
Om deze groep ondernemers te helpen zijn Rabobank IJsseldelta, het Nederlands Centrum van het FamilieBedrijf, Kamer van Koophandel Oost Nederland en hogeschool Windesheim een Raad van Advies-initiatief gestart. Zij ondersteunen MKB familiebedrijven met raad en daad bij hun oriëntatie op en inrichting van een Raad van Advies als waarborg voor de continuïteit van het familiebedrijf. Ondernemers uit MKB familiebedrijven die de stap overwegen een Raad van Advies in te stellen, geven aan onvoldoende informatie en kennis te hebben om dit op eigen kracht te doen. Er is behoefte aan praktische handvatten en ‘best practices’.
Het project ‘Stimuleren Raad van Advies MKB Familiebedrijf’ moet hierin gaan voorzien. Rabobank, NCFB, Kamer van Koophandel en Windesheim lanceren het initiatief op 27 november tijdens het symposium ‘Goed bestuur in MKB Familiebedrijven’ bij Windesheim in Zwolle. Tijdens dit symposium worden ook de resultaten gepresenteerd van nieuw onderzoek naar de overwegingen en keuzes van 17 ondernemers, veelal uit de regio Zwolle, ten aanzien van Goed Bestuur.
Deelnemers gezocht
Het project ‘Stimuleren Raad van Advies MKB Familiebedrijf’ loopt van 1 december 2013 tot 1 december 2015. Organisaties die deelnemen krijgen ondersteuning op maat. Tijdens het proces wordt gekeken naar de toegevoegde waarde van een Raad van Advies voor elk familiebedrijf specifiek. Ook wordt geholpen bij de zoektocht naar geschikte kandidaten en de installatie. In de opstartfase wordt de organisatie geholpen bij het werken met een Raad van Advies. Geïnteresseerde MKB familiebedrijven vinden meer informatie op www.windesheim.nl/familiebedrijven en kunnen zich aanmelden via lectoraat.familiebedrijven@windesheim.nl
Partners, participanten en ambassadeurs
De vier initiatiefnemers combineren inhoudelijke expertise over het familiebedrijf met regiokennis en ontsluiten en verbinden hun netwerken in dit project. Een aantal regionale zakelijke en financiëledienstverleners participeert ter versterking van de kennis en netwerken en ook de Provincie Overijssel is betrokken. Drie ondernemer-ambassadeurs – Jonathan Schagen, Peter Swager en Martin Hemmink – willen de ervaringen met Goed Bestuur graag met andere MKB-ondernemers in familiebedrijven delen.
Wat is een Raad van Advies?
Een Raad van Advies is een klankbord van ervaren en betrokken buitenstaanders die een ondernemer kunnen ondersteunen bij het nemen van strategische beslissingen. De raad brengt kennis, expertise en een netwerk in en kan helpen met het sturen op financiële cijfers, maar de beslissingsbevoegdheid blijft in handen van de directie. Daarnaast kan een Raad van Advies helpen om de belangen van de eigenaren, de familie en de directie in balans te houden. Een Raad vormt een waarborg voor betere risicobeheersing, continuïteit en bloei van het familiebedrijf.