IJsbeelden Festival Zwolle krijgt vorm

Zwolle – Afgelopen vrijdag is in de tent van het IJsbeelden Festival op het Rodetorenplein in Zwolle het zogenaamde carven begonnen. Het bikken, snijden en bewerken van ijs tot een beeld. De vele kunstenaars werken sindsdien intensief om voor de deadline van 6 december het IJsbeelden Festival 2013 tot stand te brengen. Ook op deze zondag!

24-11-2013_ijsbeeldenp2_1.jpg 

Dit jaar is het thema ‘200 jaar Koninkrijk der Nederlanden’. De sprookjesachtige sneeuw- en ijswereld, die in een deel van een 2.000 m² groot tentencomplex op het Rodetorenplein wordt tentoongesteld, is te bezichtigen van zaterdag 7 december 2013 tot en met zondag 26 januari 2014. De kunstenaars verrichten hun snijwerk in een uiterst koude hal. De temperatuur in de hal is contnue onder nul graden Celsius. Een team van veertig internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw diverse Koninklijke hoogheden en vorstelijke scenes uitbeelden.

https://youtu.be/VRoHWdNtlIg 

24-11-2013_ijsbeeldenp2_7.jpg 

Op het beeld staat een foto van prinses Beatrix geprikt…

24-11-2013_ijsbeeldenp2_4.jpg

24-11-2013_ijsbeeldenp2_6.jpg

Via Lees verder meer foto’s… 

24-11-2013_ijsbeeldenp2_5.jpg
 
24-11-2013_ijsbeeldenp2_3.jpg 
 

Wat is er te zien?

In 2013 deed koningin Beatrix afstand van de troon ten faveure van haar zoon Willem-Alexander en diens vrouw Máxima. Precies 200 jaar geleden werd Willem I als ‘soeverein vorst’ der Verenigde Nederlanden aangesteld. Officieel werd hij echter pas tot koning gekroond in 1815. In de 35 scenes van het IJsbeelden Festival Zwolle worden alle vorsten vanaf 1813 in sneeuw en ijs weergegeven, maar ook de Gouden Koets, Huis ten Bosch en de troon in de Ridderzaal. Er is zelfs een glijbaan van ijs in de route opgenomen.

 

Maar een geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden is niet compleet als de aanloop daar naartoe niet wordt belicht. Daarom besteedt het IJsbeelden Festival Zwolle ook ruim aandacht aan de voorlopers van het Koninkrijk der Nederlanden, zoals de Vader des Vaderlands Willem de Zwijger, Maurits van Oranje, Johan van Oldenbarnevelt en Lodewijk Napoleon. 

 

Veertig professionele sneeuw- en ijskunstenaars

Voordat het grootste indoor ijsfestival van Nederland haar deuren voor het publiek opent, zal een team van internationale professionele sneeuw- en ijskunstenaars van 22 november tot en met 4 december dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste IJsbeelden Festivals ter wereld. De laatste twee dagen voor opening worden besteed aan het inrichten van de tentoonstellings- en horecaruimte. Tijdens deze periode is de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek! 

 

De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals Ierland, Hongarije, Canada, Rusland, Estland, Tsjechië, Engeland, de Verenigde Staten, Zwitserland, België en Finland. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.

 

Winter in Zwolle

In het kader van Winter in Zwolle heeft de organisatie van het IJsbeelden Festival een unieke samenwerking gerealiseerd met de stad. Vier je winter in Zwolle niet alleen met hèt internationale IJsbeelden Festival, maar ook met onder andere Marino Marini en Tropisch Koninkrijk in Museum De Fundatie, de Sprookjesdriedaagse en vele andere topvoorstellingen in Odeon de Spiegel en Boekhandel Waanders, de mooiste boekhandel van het land, in de Broeren. Ook de lampenkappen in de Sassenstraat (Sassenstraat Allicht) dragen bij aan de unieke beleving van Winters Zwolle.

 

Openingstijden

Het IJsbeelden Festival in Zwolle is van zaterdag 7 december 2013 tot en met zondag 26 januari 2014 dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op donderdagen van 10.00 tot 21.00 uur. Tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag is het IJsbeelden Festival gewoon geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Entreeprijzen

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 9,50. Voor kinderen van 5 tot en met 13 jaar kost een kaartje € 5,50. Kinderen onder de vijf jaar mogen onder begeleiding van een ouder het festival gratis bezoeken. Een familieticket, bestaande uit kaarten voor twee volwassenen en twee kinderen vanaf 5 jaar, kost € 25,00. 65-plussers betalen voor een kaartje € 7,00. Honden worden niet toegelaten in de ruimte met de ijs- en sneeuwbeelden.

 

Meer informatie over het IJsbeelden Festival is te vinden op www.ijsbeelden.nl. 

 
 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “IJsbeelden Festival Zwolle krijgt vorm”

Reacties zijn gesloten.