Basketballers winnen ook van Leiden

Zwolle – De site van ZZ Leiden spreekt voorzichtig de hoop uit op een overwinning in het Zwolse. Zeven minuten lang duurt deze hoop. Daarna is Landstede Basketbal heer en meester in eigen huis. De sleutel van het succes ligt momenteel in Zwolse en niet in Leidse handen: 72-59.

lan-dbo-10.jpg

In deze fase van het seizoen liggen de krachtsverhoudingen duidelijk anders dan in het voorgaande seizoen. “De laatste keer dat ik voor de competitie gewonnen heb van Leiden? Goh, niet vorig jaar. Dat moeten de play offs van het jaar daarvoor zijn. Ik heb in ieder geval nog nooit met zo’n groot verschil gewonnen van ze,” glundert Kenrick Zondervan. De kampioen verdedigt in de aanvangsfase nog feller dan Landstede Basketbal. De Zwollenaren zijn zoekende, terwijl Mike Schachtner een driepunter afvuurt en Worthy de Jong na een steal even lekker dunkt. Met een 9-14 stand lijkt ZZ Leiden het Deense ritme te kunnen continueren. Dan volgt de eerste en zeker niet de enige Zwolse run: van 9-14 wordt het 19-14 waarna Kasper Averink met twee vrije worpen de achterstand nog even verkleint.

In het tweede kwart intensiveert Landstede Basketbal de verdediging. Alleen Schachtner en Duinker kunnen nog tegenwicht bieden aan het Zwolse team. Leon Williams scoort van korte afstand, terwijl Stommes en Tiller een driepunter voor hun rekening nemen. Als De Jong een bal in het niets gooit, onderschept Holden Greiner de bal en dunkt de ruststand naar 41-31. 

Na de thee is het even zoeken naar het juiste ritme. Daar heeft met name Leiden-coach Toon van Helfteren het moeilijk mee. Als de goede arbitraire leiding zich even vergist, blijft hij doormekkeren wat hem op een technische fout komt te staan. Greiners vizier staat bij de vrije worpen op scherp en de voorsprong loopt op naar veertien punten. De Leidenaren rechten de rug, maar na de assist van Leon Williams in de slotseconde op de volkomen vrijstaande Kenrick Zondervan staat er toch gewoon 59-44 op het bord. 

Nog eenmaal zet ZZ Leiden aan, maar Landstede Basketbal pareert de 0-7 run. Zondervan maakt zich geen zorgen: “Leiden is natuurlijk wel gewoon een goed team en tegen Shoeters lieten we de ruime voorsprong lopen, maar we zijn als team zo gegroeid de afgelopen weken. Dat gebeurt ons echt niet meer.” Vanaf de vrijeworplijn vergroot Sergio de Randamie de voorsprong weer. 

De Zwollenaren zijn gewoon beter, sneller, gedrevener. Zo lijkt J.T. Tiller de bal te verspelen, maar hij duikt erbovenop, ontfutselt een verbouwereerde Averink de bal en krijgt vervolgens een fout en vrije worpen mee. Van afstand staat Worthy de Jong lacherig en bewonderend toe te kijken. Die intensiteit mist zijn ploeg. Van Helfteren werpt op twee minuten van het einde de handdoek, doordat hij zijn bankspelers nog wat speeltijd gunt. Landstede Basketbal gelooft het allemaal wel, zodat De Jong de score met vier opeenvolgende punten nog een wat draaglijker aanzien geeft. 

De Zwollenaren zijn hun loodzware reeks met een mooie overwinning gestart. Na afloop tuurt de Leidse staf somber naar de wedstrijdstatistieken. De goedlachse Zondervan oordeelt heel anders. “Het team stelt mij in staat weer een double double te noteren. Dat voelt ook erg lekker. Ik teken voor een soortgelijk resultaat volgende week in Den Bosch. Het is prachtig dat de NOS die wedstrijd live gaat uitzenden. Ik kijk ernaar uit.” 

Op zondag 15 december om 3 uur start de live uitzending bij de NOS. Na een bezoek in Groningen speelt Landstede Basketbal de 22ste om 15.00 uur weer thuis tegen Matrixx Magixx. 

Punten: 
J.T. Tiller 15, Holden Greiner en Kenrick Zondervan [12 rebounds] 12, Leon Williams 11, Sergio de Randamie 8, Nikki Hulzebos en Justin Stommes 6, Ewoud Kloos 2.

Tekst: Remco van Vliet

Bron: landstede-basketbal.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)