Zwolle – De Isaac van Hoornbeekstraat kampt nog steeds met veel schimmeloverlast. Afgelopen maand is de SP opnieuw op bezoek geweest in Dieze Oost om met bewoners te spreken over de oplossing van de schimmelproblematiek. Na een grondig buurtonderzoek van de SP heeft de directie van SWZ in januari 2012 toegezegd om met een collectief plan te komen tegen de schimmel. Dat plan bestaat helaas (nog steeds) uit een pot verf om de schimmelplekken weg te witten. Na enkele maanden zijn de muren weer zwart van de schimmel. De SP vraagt SWZ opnieuw om opheldering.
SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De SP had verwacht de mensen in de Isaac van Hoornbeekstraat fijne feestdagen toe te kunnen wensen in een schimmelvrije woning. Helaas is de realiteit anders. Bij ons bezoek troffen we in zeker 30% van de woningen nog steeds schimmel aan in slaap- en badkamers. Elke dag blijven kleine kinderen ziek omdat ze in deze ziekmakende woningen wonen. Verhuizen is geen optie, omdat de wachtlijst voor sociale huurwoningen meer dan drie jaar bedraagt.’
In januari 2012 heeft de woningbouwvereniging SWZ toegezegd te komen met een collectief plan. Volgens bewoners bestaat dat plan nog steeds uit een pakketje, dat ze zelf op de schimmelplekken moeten aanbrengen. Na korte tijd verschijnt de schimmel weer even hard door de verflaag heen. Siderius: ‘Het zou mooi zijn als SWZ deze problemen eindelijk structureel gaat aanpakken.’
Gelukkig geeft ook een deel van de bewoners aan geen last meer te hebben van schimmel. Het gaat hier voornamelijk om de benedenwoningen. Siderius: ‘Dat is gelukkig winst.’ De SP zal opnieuw aan SWZ vragen om de gemaakte afspraken na te komen.
voor bad en slapen gaan denken ze dan wel aan het raam ?
vocht moet wel weg kunnen , dus raam open
Als je een inpandige douche hebt, kun je moeizaam luchten. Ook al houd je de deur 24 uur per dag open de schimmel blijft komen. Hier is moeilijk iets aan te doen
niet alleen in dieze hoor in holtenbroek ook !!!!!!!!
Blijf je lang mee door leuren dan gooit SWZ het wel tegen de vlakte en krijg je 40 % van aantal woningen terug tegen zeker 300 % huurverhoging.
Zitten ze daar op te wachten
😮
weet ik wel, waar in holtenbroek?
Ik heb daar gewoond van 1983 tot 1989 en toen was ‘Beter Wonen’ er al druk mee.
Net wat wee ik wel zegt. In holtenbroek is hetzelfde probleem. Swz zegt keihard hier niks aan te kunnen doen net als in dieze.
Misschien heeft iemand er iets aan:
(misschien zijn alle oplossingen al bekend)
Ik woonde in een andere stad ook in zo’n oud voor schimmel vatbaar huis uit 1931. Die woningbouw had een hele goede oplossing: nieuwe vloeren: en dan de hele vloer eruit, zodat je de grond eronder zag. Het was wel een gedoetje als je dat had, maar daarna veel beter. Elk huis moest er aan geloven. Sommige huizen wel drie keer in vijf jaar. Maar dan had je ook wat.
Idem met de muren: als er door vocht de oude boel losliet bikten ze alles los en stucten ze de muur opnieuw. Dan moest je wel een paar dagen stevig stoken, want anders werd het niet droog.
Verder: vochtvreters. De kachel niet lager dan 15 graden ’s nachts, want anders kost het de cvketel te veel. Bij een oud huis is de kachel laag zetten echt niet goed.
Idd ook een inpandige douche: antischimmelverf en de douchedeur altijd open. Verwarming aan tijdens het douchen zodat de warme lucht uit de douche weggaat en vocht meeneemt. Schimmel die je ziet meteen verwijderen (ik weet niet meer of het nou met bleek was, volgens mij wel) Ik hoefde maar 1x per jaar te witten.
Dit naast alle standaarddingen als altijd elk vertrek het raam op een kleine kier, verwarmingen isoleren en verwarmingskranen in de verschillende vertrekken altijd een beetje open: zodat het nooit zo koud werd dat het vocht neer kon slaan.
Elke dag voor de verwarming ’s ochtends omhoog ging even zo laag draaien dat hij niet aansloeg en vervolgens alles een half uur wagenwijd open. Daarna de verwarming aan.
Toen ik in Zwolle kwam wonen zag ik dat hier huizen te huur zijn met vertrekken zonder verwarming: dan vraag je er om.
Ik wens de mensen met dit probleem succes! Je bent er wel druk mee.