Plan voor kunstroute dwars door de Grote Kerk

Zwolle – Horecaman Theo Runhaar komt met een creatief plan om in het centrum van Zwolle kunst met boeken te verbinden. Zijn idee is om door de Grote Kerk een kunstzinnige looproute te maken met de projectnaam ‘Dwars door de kerk’.

dwars_6.jpeg 

Het aansprekende en uitgetekende plan moet museum De Fundatie met Waanders in de Broeren gaan verbinden. De deuren aan beide zijden van de Grote Kerk moeten vervangen worden door glazen deuren in een zelfde relief. De route door de kerk moet gebruik maken van bestaande looppaden. Verder moet de route door de kerk afgesloten worden met glazen wanden, waar kunstboxjes in verwerkt zouden kunnen worden. Runhaar zegt dat hij al 10 jaar met dit plan bezig is. Destijd was, volgens hem, Jan Stappenbeld ook al met dit idee bezig. Runhaar wil dat de looproute van de Fundatie naar Waanders in de Broeren boeiend en interessant is. De Grote Kerk zou daarin een rol kunnen spelen. Wat Runhaar betreft wordt de Papenstraat ook aangepakt. Ook daar heeft hij wel concrete ideeën over. Hij heeft dit plan nu bij De Fundatie, bij Waanders en bij de gemeente Zwolle neergelegd. Allen waren positief. Verder moeten, als alles doorgaat, partijen als het kerkbestuur, de Muzerie en het Celecentrum bij het project betrokken worden. Uiteraard moeten daarbij de financiële middelen ook toereikend zijn. Runhaar denkt niet dat zijn plan bij de gemeente in de la gaat verdwijnen. Hij heeft indicaties dat de gemeente Zwolle er serieus naar gaat kijken. Uiteindelijk zal de gemeenteraad dan de beslissing voor het plan moeten nemen. VVD Zwolle heeft inmiddels raadsvragen gesteld over het plan.

dwars_7.jpeg

looproute_papenstraat.jpeg 

Via Lees verder ziet u de uitwerking door Theo Runhaar…

Plan Th. Runhaar:
 
De Fundatie en Waanders trekken veel mensen naar Zwolle.

Allemaal mensen die maar 1 ding willen. Genieten van cultuur, winkels en horeca en een leuke dag doorbrengen in Zwolle. Ik heb ook gemerkt dat veel mensen moeite hebben van het vinden van de juiste route van het museum naar het winkelgebied en naar Waanders. Regelmatig wordt ons de weg gevraagd.
Dit in combinatie met het feit dat dit deel van de stad wel een eigener karakter mag hebben en verrassender mag zijn ,heeft tot het idee geleidt van het verbeteren van de routering, alsmede het mooier maken van de Papenstraat, wat eigenlijk een heel mooi middeleeuws straatje is.

DWARS DOOR DE KERK

Dit is in mijn optiek de meest passende naam.

Hij gaat van de Fundatie over de Blijmarkt naar de Papenstraat, over het Grote Kerkplein, dan door de St Michaels kerk via de Grote Markt de Diezerstraat in, richting Waanders.

De Papenstraat is nu een saai straatje al hoewel het poortje van Cele wel interessant is, maar vooral de gevelwanden kunnen wel een facelift gebruiken.

Hiervoor bestaan de volgende ideeen:

1   Duidelijke bewegwijzering op de muur ( aan de kant van Schuttelaar ).
2   Naamgeving van de route en deze verduidelijken met behulp van tegels of licht
3.  Aan de kant van de Muzerie alle raampartijen doorzichtig maken ( geen posters ed.) en er cultuur/kunst etalages van maken
4.  Aan de overkant ( X ray ) de acht nu dichtgetimmerde ramen transformeren in een soort Wall of Fame met beroemde Zwollenaren op het gebied van kunst, cultuur,  muziek , sport en wetenschap. Dit kan middels foto’s, schilderijen of beelden met de bijbehorende informatie betreffende de persoon.
5  Op het reeds aanwezige plateau op de zijmuur van Bapas de route schilderen met een verwijzing naar de Fundatie.

En dan op weg naar de kerk…….

Dit kan op 2 manieren:

1   Gewoon rechtdoor en het Grote kerkplein oversteken.
2   Rechtsaf de Papendwarsstraat uit, links de hoek om en even stoppen bij het Zwolse balletjes huis.

En vandaar over het reeds geaccentueerde pad over het plein naar de kerk

Nu weet ik dat het niet eenvoudig zal zijn om een doorgang te krijgen door de kerk.
Toch wil ik dit idee, dat al eerder geopperd is, graag verdedigen en wel om de volgende redenen.

Al de jaren ( vanaf 1975 ) dat ik aan het Kerkplein gewoond en gewerkt heb, is de St Michaels kerk voor mij het symbool geweest van het hart van de stad. Gelegen op het hoogste punt was het vroeger de veilige haven bij overstroming en ontij. Een rustpunt in de hectiek van alledag en een religieus monument en middelpunt van
de samenleving, waar mensen gedoopt, getrouwd en begraven werden.

En nu dreigt het te vervallen in een versteend, weliswaar mooi, maar doods gebouw, waar slechts een enkeling van kan en mag genieten. Dit in tegenstelling van kerken in de zuidelijke landen, waarvan de deuren altijd wagenwijd open staan en iedereen uitnodigen van…….. kom maar…

Pas geleden was ik nog met een aantal collega’s in Den Bosch en lopend van de ene naar de andere locatie zei de Bosschenaar die ons rondleidde: Zijn jullie al in de St Jan geweest. Nou nee dus.

Wij er heen.. en ik moet zeggen het heeft indruk op me gemaakt. De deuren stonden open, iedereen liep gewoon naar binnen en achter in de kerk werd er een mis opgedragen. Zo maar, open en bloot. Geweldig, omdat je voelde dat de mensen hier behoefte aan hadden. En voor ons was het indrukwekkend. Zo’n mooi gebouw, dat zoveel rust uitstraalde, midden in de stad als een ruimte van stilte en overpeinzing. En wat jammer dat onze mooie kerk dan zoveel dicht zit en bewoners van de stad en bezoekers dit niet kan bieden.

Ongetwijfeld zijn er 1000 en 1 bezwaren te maken tegen het plan om dwars door de
kerk te lopen van het ene naar het anders plein. Maar er zijn ook 1000 en 1 redenen te vinden die dit fantastisch zouden maken. 

In dit plan zijn enkele suggesties opgenomen die de realisering zouden kunnen helpen:

1  Vervang de deuren aan de Grote Kerkplein kant door glas om zichtlijnen  duidelijker te maken. Deze moeten wel goed aansluiten bij het historische gebouw.
2   Indien nodig zou er in de kerk een glazen corridor kunnen komen ter bescherming van het interieur.
3.  Om het bezoek extra interessant te maken kan men denken aan:
       orgelconcerten.    
       expositie van de beelden uit Italie.
       kleine tentoonstellingen van kunst of foto’s.

Vooral zal echter moeten gelden dat de gebruikelijke kerkelijke samenkomsten hier geen hinder van hebben, want de kerk is en moet van de gelovigen blijven.

Maar wat zou het fantastisch zijn als het hart van deze kerk weer luid gaat kloppen, als hart van de stad.

En,  aan de voorkant de St Michaels kerk verlatend komt men op de Grote Markt.
Het centrale punt van de stad, waar alle straten bij elkaar komen, waar het bruist, en leeft, waar men vertoefd en winkelt, en vanwaar men de route volgend daar komt waar men wezen wil ….. De Broerenkerk.

      Daarmee is de dwars door de kerk route volbracht.

Ik ben mij ervan bewust dat er misschien heilige huisjes omver gegooid moeten worden maar wil toch pleiten voor een verbetering van de huidige situatie.

In de tekening van de route is de Onze Lieve Vrouwe Kerk ook opgenomen, maar zover ben ik nog niet gekomen. Wie weet komt er een vervolg.

Ik ben benieuwd naar Uw reactie en verwelkom elke kritiek of aanvullende opmerkingen.

Als laatste opmerking zou ik op de vraag:  Ja maar wie gaat dit betalen ,willen antwoorden:
Waar een wil is, is een route…… en in Zwolle hebben we gelukkig veel welwillende mensen en niet te vergeten veel onderwijsinstellingen die hierin een rol kunnen spelen.

Theo Runhaar

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

81 gedachten over “Plan voor kunstroute dwars door de Grote Kerk”

  1. In ieder geval weer een creatief plan om de Grote Kerk te behouden. We zullen toch niet meemaken dat deze statige kerk en blikvanger een zelfde lot zal ondergaan als de gesloopte Michaelskerk??

  2. vdberg, toen hadden we een maffe burgemeester die de snelweg door de stad wilde laten gaan. Helaas de mooie kerk is weg, nog steeds een grote schande.

  3. Ik ondersteun dit plan van harte. Wil Zwolle zich in de toekomst een aantrekkelijke stad blijven dan dient het centrum volop in verbinding te zijn met elkaar. Nu is de Grote Kerk, ondanks dat het een prachtig gebouw is een sta in de weg. Dwars door de kerk is een mooi creatief idee dat zonder meer verdient om uitgewerkt te worden op haalbaarheid. In een klap gaat de Grote Kerk of St. Michaelkerk onderdeel uit maken van de stad en zorgt voor verbinding tussen Grote Kerkplein en Grote Markt. Pluspunt is dat meer mensen ook de binnenkant van deze prachtige kerk gaan zien met het prachtige orgel. Wat de gemeente in ieder geval weer snel kan doen is om de aanlichtend van de kerk ooms avonds weer te late stralen.
    Als van binnenuit uit zo hoorde ik van iemand ook de ramen s. Avonds aangelicht wordt dan is het helemaal top ook s. Avonds.
    Theo hoop dat je idee uitgewerkt wordt.

  4. Kan me niet aan de indruk onttrekken, dat het idee in de eerste plaats is ingegeven om de eigen onderneming(en) een extra boost te geven door de looproute van Fundatie naar Broerenkerk v.v. zo dicht mogelijk langs de eigen voordeur te laten lopen.

  5. Die twee zoeken ook heel slim de media op met (ludieke kunstzinnige) acties om er zelf beter van te worden. Runhaar is ook slim!
    Maar zoals gezegd vind ik dat dit plan een kans moet krijgen.

  6. Terstal jij vindt dat ondernemers die kost willen verdienen geen lukdieke acties mogen voeren om klanten te trekken? Weet jij wel hoe hard de stadsbakker werkt? Vertel eens wat doe jij voor de kost?

  7. Ik vind er niets mis mee als creatieve ondernemers dit soort plannen lanceren, als ze daar nog meer omzet mee genereren dan lijkt mij dat alleen maar goed.

  8. Onze bijzondere hallen-kerk, met drie schepen van gelijke hoogte
    -uniek in Nederland-, wordt recht gedaan met deze route.

    De toeristen zullen naar lucht happen met het hoofd in de nek, in deze hemelse ruimte . En halen nog net het terras van de uitgekookte(volgens sommigen hier. Wat een grap!) Van Orsouw voor koffie en gebak. Om vervolgens de weg naar de Broeren te vervolgen.

    Straks het wereldwonder van de ‘beeldengroep Van der Capellen’ er nog bij, laat de randstad en de Chinezen maar komen .

    Zwolle is the place to be.

  9. Ik juich ieder goed creatief plan met de Grote kerk toe, maar…..
    Ik zie niet in hoe een dergelijk plan voor de kerk de broodnodige inkomsten kan genereren.
    Onderhoud, verwarming en beveiling van de Grote kerk kosten immers duizenden Euro’s per jaar.
    Daarnaast wordt de indrukwekkende ruimtelijkheid van het Gotische interieur volledig teniet gedaan door zo’n lange glazen “marmottenbak”
    Monumentenzorg zal ook de nodige problemen hebben met het vastschroeven van de glazen wanden op de eeuwenoude grafstenen?
    En wat zijn de consequenties voor de akoestiek bij (orgel)concerten?
    Voor fotografen zal het onmogelijk worden om mooie foto’s van de kerk te maken, bijvoorbeeld, foto 1 laat zien dat het monumentale koorhek uit 1597 volledig aan het (fotografisch) zicht wordt onttrokken.
    Kortom, de monumentale indentiteit van dit monument zal op een onaanvaardbare wijze worden aangetast.
    Over verbinding gesproken, De Fundatie en Waanders moeten hun eigen boontjes maar doppen, maar niet ten koste van dit Rijksmonument!

  10. @Observer, een kritische blijk naar de plannen is goed. Het is ook goed gekomen met de broerenkerk. Dus ik zou zeggen laat de heren de plannen op tafel leggen, kijken wat er wel en niet kan. En dan zien we verder. En neem zelf contact op met de heren al verening, en wacht niet tot dat ze bij jullie komen, met hun plannen,

  11. Ik denk overigens dat Van Orsouw niet echt blij met dit plan is. Dat was niet de bedoeling van de ‘Fundatie-wolk’ op zijn gevel (mag die reclame-uiting eigenlijk wel?). De publieksstroom van de Fundatie komt immers niet langs zijn pand nu, maar de toeristen zullen vanuit de kerk bij de Harmonie koffie met Blauwvinger gebak gaan nuttigen of een ijsje gaan happen bij Talamini.

  12. De publieksstroom van de Fundatie komt immers niet langs zijn pand nu, maar de toeristen zullen vanuit de kerk bij de Harmonie koffie met Blauwvinger gebak gaan nuttigen of een ijsje gaan happen bij Talamini.

    Het is een ijzeren wet dat winkelpubliek zich niet laat “sturen” kijk maar naar alle pogingen die gedaan zijn om de Sassenstraat en de Melkmarkt meer in de “shoppingstream”op te nemen.
    De ondernemer die dat kan voorspellen die zou in de korstste keren steenrijk worden 😉

  13. een kritische blijk naar de plannen is goed. Het is ook goed gekomen met de broerenkerk. Dus ik zou zeggen laat de heren de plannen op tafel leggen, kijken wat er wel en niet kan. En dan zien we verder. En neem zelf contact op met de heren al verening, en wacht niet tot dat ze bij jullie komen, met hun plannen,

    @ingrid, dat zijn wijze woorden.
    Onze stichting heeft reeds contacten met de Protestantse Gemeente Zwolle. Die is uiteindelijk eigenaar van het gebouw, al lees ik daar in het artikel niets over.
    Niet de ondernemers of de gemeente Zwolle maar de PGZ heeft het laatste woord.

  14. @observer, succes snap dat jij/jullie bezorgd zijn. Maar dat er iets moet gebeuren om te zorgen dat deze kerk behouden blijft voor Zwolle is duidelijk lijkt mij. Maar dat betekent niet dat alles kan.

  15. Het beste is om de grote kerk af te breken, de PGZ kan dit gebouw over een aantal jaar niet meer betalen, de gemeente wil het niet hebben en Niek van der Sprong ziet geen mogelijkheden om er iets mee te doen.
    Dus gewoon afbreken en een mooi plein van maken, voor allerlei stads activiteiten.

  16. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het, vooral na het lezen van de update, een prachtig plan vind. En dan heb ik het nog niet eens zozeer over een eventuele route door de kerk maar vooral over de ideeën m.b.t. de Papenstraat.

    Meneer Runhaar, uw visie komt goed doordacht op me over en ik zou het geweldig vinden als het (of delen ervan) ten uitvoer kan worden gebracht.
    Met het Stadsfestival (en het vroegere ZwArt) heb ik al kunnen proeven van de straatjes, prachtige huizen en gewelven rondom de Papenstraat dus ik hoop van harte dat uw initiatief verdere draagkracht zal vinden. Succes! 😀

  17. Ieder jaar, van mei tot november wordt de kerk door een klein legertje zeer betrokken vrijwilligers iedere werkdag open gesteld voor bezoekers.
    Zij geven rondleidingen en informatie, zij houden toezicht en zij verkopen boekjes, kaarten en CD’s.
    Zij bemannen/bevrouwen het stiltecentrum en zijn beschikbaar voor een pastoraal gesprek, moeten zij dit in dit plan nou door het glas heen doen?

  18. ps, om misverstanden te voorkomen, met uitzondering van de glazen glazen corridor dwars door de kerk vind ik het ook best een goed doordacht plan, dat wil ik toch wel even kwijt;);)

  19. @Observer nergens lees ik dat men niet door kan gaan met bezoeken ondanks de glazen gang. Die komt er gewoon bij. En ik denk dat als mensen op die manier kennis maken met de kerk, er ook meer bezoekers komen voor de rest van het gebouw.

  20. Dick, de VVD wil ook weer wat roeptoeteren, vandaar dat er een extra topic is aangemaakt denk ik. In plaats dat ze zich druk maken om de echt belangrijke dingen/problemen.

  21. Wat een geweldig plan!!!! Ik ben enthousiast, maar moet ook eerlijk zeggen dat Observer een punt heeft als oude graven door die glazen marmottenbak beschadigd kunnen raken. Maar daar valt denk ik wel wat op te vinden.

  22. @ Stadshagenees, zal me niet verbazen als die Horeca-uitbater (volgens mij van Het Wijhuis die dit ook UITSTEKEND uitkomt) Theo Runhaar ook vuistdiep in de VVD zit. Vandaag heeft VVD-raadslid Papje natuurlijk weer iets in zijn column over dit plan en er zal wel meer over in de Swollenaer staan.
    Onze VVD-burgermeester trekt zijn haren uit zijn hoofd dat hem het plan niet voor zijn nieuwjaarstoespraak is ingefluisterd. Had hij er nog wat reclame voor kunnen maken.

    Maar ik vind het idee goed en origineel.

  23. Japser, onzin, maar juist deze partij heeft de ene verkiezingsbelofte na de andere gebroken en ik word een beetje moe van de overdreven aandacht voor de Fundatie en Waanders. De Fundatie is verbouwd met hulp van miljoenen overheids-subsidie, laat ze dit plan dan ook zelf maar eens financieren samen met Waanders en de horeca-ondernemers die daar belang bij hebben. Er komt veel minder geld vanuit Den Haag naar de gemeenten en het wordt nog lastig zat om de begroting sluitend te krijgen voor dit college.

  24. Ik zei partijprogramma, niet verkiezingsprogramma.

    Je moet gewoon niet raar opkijken als de Partij voor meer Bomen, bomen gaat planten.

  25. @Dick dit vind ik een plan dat niet alleen voor de Fundatie en Waanders positief uit pakt. Dit is iets wat ik vind dat goed is voor Zwolle.

  26. Eens Japser, maar wat vind je van

    juist deze partij heeft de ene verkiezingsbelofte na de andere gebroken en ik word een beetje moe van de overdreven aandacht voor de Fundatie en Waanders. De Fundatie is verbouwd met hulp van miljoenen overheids-subsidie, laat ze dit plan dan ook zelf maar eens financieren samen met Waanders en de horeca-ondernemers die daar belang bij hebben. Er komt veel minder geld vanuit Den Haag naar de gemeenten en het wordt nog lastig zat om de begroting sluitend te krijgen voor dit college.

    Wie zou de glazen tunnel moeten betalen?

  27. Dat zeg ik toch. De gemeente. Want niet alleen Waanders en de horeca-ondernemers hebben hier belang bij. Als de gemeente het niet wil of kan betalen, en een groep ondernemers wil het wel, dan kunnen ze dan nog eens kijken.

  28. Denk toch dat de meeste mensen zich niet in zo,n route laten leiden.Althans ik niet zie er het nut niet van in .Vaak komen vele mensen naar de stad om te shoppen en gaan niet door zo,n marmotten tunnel wandelen.De horecaman Runhaar is gewoon in het belang van hem zelf bezig

  29. Ik sluit me aan bij Stadshagenees; waarom gaat het in Zwolle altijd maar over de Fundatie en Waanders? En moet de gemeente maar weer lappen om deze locaties te kunnen vinden? Is dat niet aan de ondernemers zelf om PR te maken? Of het nou topprojecten zijn of niet, er zijn zo veel meer ondernemers in Zwolle die zich uit de naad werken, maar niet worden gehoord door de gemeente. Alle projecten waar ontzettend veel subsidiegeld in is gestoken worden ook nog eens op een voetstuk geplaatst, maar ondernemers die het weten te rooien zonder subsidie, die zijn voor de gemeente niet interessant. Waarom is dit? Omdat die ondernemers geen pionnetjes van de gemeente kunnen zijn? Omdat dat geen vriendjes zijn waar je vriendjespolitiek mee kunt bedrijven? Ik snap zelf ook wel dat Waanders en de Fundatie mooie aanwinsten zijn voor Zwolle en de nodige extra centjes opleveren, maar was dat ook gelukt zonder de subsidies? Met andere woorden: wat als je andere partijen ook een financieel hart onder de riem zou steken? Waarom is er slechts ruimte voor roem voor een paar ondernemers in Zwolle door de gemeente? (zie ook nieuwjaarstoespraak burgemeester). Ik ben benieuwd naar jullie verklaring.

  30. En als er geen tentoonstellingen in de Fundatie zijn wie moet er dan door de tunnel?
    Of wordt het net als bij de brug bij de Spiegel “een gang van niks naar nergens”
    Ik stel voor dat eenieder die voor is ?? 1000,= stort, zullen we kijken hoeveel belangstelling er voor is.
    Verder vindt ik het een belediging voor alle andere hardwerkende horecaondernemers door de voorzitter van hun belangenorganisatie om hen als niet aantrekkelijk aangezicht van de stad te beschouwen.

  31. Mooi plan maar wat vragen/opmerkingen :
    1. waarom geen route door Luttekestraat promoten
    2. ipv. glas ook ander materiaal mogelijk, lage hekken in stijl od.
    3. tegen kerk aan pleinzijde meer bedrijvigheid zoals vroeger en net zoals nu bij Waanders is nagebootst geeft het plein ook meer grote kerkplein ook meer levendigheid

    En ja met de kerk zal de PGZ wel wat moeten…

  32. Veel pleinen hebben, mooie zomerse dagen daargelaten, een naargeestige uitstraling. Zo ook het Grote Kerkplein, maar ook het Rodetorenplein en in mindere mate het Gasthuisplein. Het is de prijs die betaald wordt om de inrichting af te stemmen op enkele grootschalige evenementen. Een voorbeeld hoe het anders kan is de Nieuwmarkt, het is maar welk belang je laat prevaleren.

  33. @ Japser, eens met

    Als de gemeente het niet wil of kan betalen, en een groep ondernemers wil het wel, dan kunnen ze dan nog eens kijken.

    Maar ondernemers die iets graag willen betalen….de overheid deugt vaak voor geen meter, maar als ze iets kunnen/willen financiëren….

  34. Waar ik ook niets over hoor is de brandveiligheid.
    Naar mijn schatting zal de glazen tunnel toch wel zo’n 50 meter lang moeten worden.
    En op de tekening zie ik dus ook alleen maar een opening aan het begin- en aan het eind van de tunnel.
    Als er brand uitbreekt, wat niet ondenkbaar is met de wok-en-go tegen de kerk aan die met open vuur werkt, dan zitten de voetgangers in de tunnel als ratten in een val.
    Dus waarom niet de normale openstelling van de kerk (met beide deuren open) onder toezicht van de bestaande kerkwachters handhaven??
    Dan kunnen belangstellenden zelf bepalen of ze de rest van de kerk ook willen bekijken of even rustig in een kerkbank willen gaan zitten.

  35. Dat is een detail dat tijdens het ontwerp/de bouw zeker wel bekeken wordt. Dat hoef je niet gelijk al in het nieuwsbericht. Ratten in een val? Nou zit je echt te zoeken.

  36. @Japser, dan weet jij vast niet dat zeer recent op last van de brandweer alle kerkdeuren in het Zuiderportaal zodanig zijn aangepast dat ze nu van binnenuit naar buiten toe opengaan om als vluchtweg sneller te kunnen openen.
    En dan is er nog niet eens sprake van een glazen koker door de kerk.

  37. @Observer nee, maar dat maakt ook niet uit. De koker is nu een idee, voor dat dat ding open gaat, wordt er echt wel gekeken naar eventuele risico’s. Dat is een aannemer gewoon wettelijk verplicht. Dat kun je nu in de idee-fase niet als argument gebruiken om het tegen te houden.

    Anders kun je wel alle huizenbouw stoppen, omdat huizen kunnen branden.

  38. In mijn eerdere reactie gaf ik al aan dat de achterzijde van de kerk aan het Grote Kerkplein weinig allure toont (zie bijvoorbeeld streetview in GoogleMaps). Het plaatsen van een fietsenstalling inclusief bouwkeet versterkt die indruk. Of het plan ‘dwars door de kerk’ die indruk zal wegnemen is zeer twijfelachtig. Om het plein beleving te geven is een bredere aanpak nodig. Te denken valt aan kleine uitbouwsels aan de kerk, waarin kunstenaars of belangenverenigingen huisvesting kunnen vinden. Dát in combinatie met een uitnodigende kerkentree aan die zijde zou kansen kunnen bieden. Hier ligt misschien een mooie uitdaging voor Observer om dat te illustreren; op een van de bouwsels kan dan alvast het logo van zijn Stichting worden getoond.

  39. Het plan van Theo Runhaar is een voorbeeld van out-of-the-box denken.
    Dat roept altijd 2 soorten reacties op: van hen die denken in kansen en van anderen die denken in bedreigingen.
    Laten we beginnen met het verkennen van de kansen, afbranden van het plan kan dan altijd nog.
    En als er gekeken wordt naar de kansen, maak dan onderscheid tussen idee en uitvoering.
    Er worden bijv. de nodige opmerkingen gemaakt over de “glazen koker”. Ik kan het me voorstellen, maar dat is uitvoering.
    Zelf zegt Theo dat er indien nodig (!!) een glazen corridor kan komen.

    Eerst het idee en dan de uitvoering.

  40. Met John ben ik het inderdaad volkomen eens, ik vind dat ideeën en uitvoering los van elkaar dienen te staan. Met elk initiatief zijn er zowel kansen als bedreigingen.
    Wanneer ik door een stad als Amersfoort wandel, of door Deventer, of Wageningen, dan krijg ik altijd veel ontzag voor het relatief oude centrum, de uitstraling, gebouwen, sfeer. Dat mis ik in Zwolle, ik mis samenhang. Er zijn te veel kille slordige plekken, die niet af zijn, geen doel lijken te dienen of die er wel zijn maar waar de aandacht niet naartoe gaat (Papenstraat en omgeving bijvoorbeeld). Daarom hoop ik dat dit plan er iets aan zou kunnen veranderen.

    En Dick, wat betreft je “VVD-dit”, “VVD-dat”: op De Correspondent stond een (sinds lange tijden) MOOI ARTIKEL over dat het tegenwoordig veel meer gaat om WIE dingen zeggen dan WAT er gezegd wordt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit hier ook op je van toepassing is, gezien je permanente steken onder water richting de VVD (en ja, ik hap ;)).

  41. @p. pectief,

    Te denken valt aan kleine uitbouwsels aan de kerk, waarin kunstenaars of belangenverenigingen huisvesting kunnen vinden. Dát in combinatie met een uitnodigende kerkentree aan die zijde zou kansen kunnen bieden. Hier ligt misschien een mooie uitdaging voor Observer om dat te illustreren; op een van de bouwsels kan dan alvast het logo van zijn Stichting worden getoond.

    Jouw voorstel spreekt mij wel aan, en ik hoef dat niet tekenen hoor, voorbeelden genoeg, kijk maar naar de muurhuisjes tegen de (wederom) Lebuinuskerk in Deventer

  42. Bedankt voor het happen Hans 😉 Zou mooi zijn, als het tegenwoordig meer om “WIE” dan om “WAT” gaat. Wat vind jij bijvoorbeeld zelf van het VVD-gehalte in een verder (sport) aardig krantje als De Swollenaer. Waarin de bloedirritante Papje ook wel weer over dit (goede!) idee zal orakelen in relatie tot zijn stiefkindje “de horeca”.

  43. @Johnvanboven,

    Laten we beginnen met het verkennen van de kansen, afbranden van het plan kan dan altijd nog

    Dat is op zichzelf een goed streven.
    Ik zou daarbij wel de grootste waarde hechten aan het standpunt van de eigenaar, Protestantse gemeente Zwolle.
    Voorlopig zie ik er voor hen nog geen winstpunten in zitten.

  44. Wanneer ik door een stad als Amersfoort wandel,

    Dan moet je wel weten Hans, dat Amersfoort haar stadsgrachten grotendeels heeft gedempt ten faveure van een ringweg, iets wat Zwolle in de 60er jaren ook bijna was overkomen en nog erger, de toenmalige burgemeester wilde ook nog wel een vierbaansweg dwars dor t centrum, iets wat ons godzijdank bespaard is gebleven.

  45. Spijker op de kop Observer:

    Dat is op zichzelf een goed streven.

    en

    Ik zou daarbij wel de grootste waarde hechten aan het standpunt van de eigenaar, Protestantse gemeente Zwolle.
    Voorlopig zie ik er voor hen nog geen winstpunten in zitten.

    tenzij de tunnel natuurlijk veel extra bekijks zou trekken en er zelf een deur in gemaakt zou worden.

    glazen corridor

    past niet helemaal in mijn taalgebruik 😉

  46. Dick, je moet het plan op eigen merites beoordelen. Ik ken Theo lang genoeg om te weten dat hij plannen maakt in het belang van de stad. Het plan staat los van directe horeca-belangen, vind ik.
    Dat de VVD hierover vragen stelt aan het college is haar goed recht en staat los van een oordeel over het idee.
    Zo werkt het in de politiek en daar is niets mis mee.
    Wel vind ik dat het bericht op zondag verwarrend is, het lijkt zo alsof het plan van de VVD komt.
    Het was beter geweest als het plan van Theo eerst de aandacht kreeg en daarna de schriftelijke vragen van de VVD.
    Daar komt bij dat er nu op twee plekken gereageerd wordt. Niet handig.

  47. @Johnvanboven,
    Als je kansen verkent dien je gelijktijdig met de belangen van anderen rekening houden.
    Ik zie in het voorstel geen enkele kans nog belang voor de winkeliers en horeca uitbaters in de Luttekestraat.
    De gedachte dat de bezoekers van de Fundatie daarna met verhoogde spoed naar de Grote Markt moeten is een utopie.

  48. Eens met Observer dat er zo haast als het hebben kan, gesproken moet worden met de kerkmeesters. Voorlopig eerst over het idee.
    Het lijkt mij dat met “Dwars door de kerk” de aantrekkelijkheid van het gebruik van de kerk door derden vergroot wordt.
    Ruimte genoeg in de kerk aan de kant van de Korte Ademhalingssteeg.

  49. Ikke, de huidige lijn van Fundatie naar Waanders raakt de Luttekestraat ook niet. Wat dat betreft verandert er weinig met dit plan Dwars door de kerk.
    De Luttekestraat heeft meer belang bij een andere opstelling van de marktkramen op vrijdag, lijkt me

  50. Voorlopig eerst over het idee.
    Het lijkt mij dat met “Dwars door de kerk” de aantrekkelijkheid van het gebruik van de kerk door derden vergroot wordt.

    Ook weer geheel eens met Johnvanboven, het is opzichzelf al heel jammer dat de kerk van november tot mei niet voor de toevallige passant te bezichtigen is.
    Het zou mij echter heel veel waard zijn dat de indrukwekkende ruimheid van het interieur zo min mogelijk wordt aangetast.
    Er is een goede voorzet gemaakt om de van der Capellen beeldengroep straks een mooie plek in het Onze Lieve Vrouwekoor te geven.
    Laten we in die geest voortgaan en de kerk een toeristisch en cultureel hoogtepunt opzichzelf laten zijn waar je je vrij doorheen bewegen kunt, met of zonder camera en met of zonder stadsgids.
    (of heb ik nu teveel een “kokervisie”? 🙂

  51. @ John, goed dit te lezen

    Ik ken Theo lang genoeg om te weten dat hij plannen maakt in het belang van de stad. Het plan staat los van directe horeca-belangen, vind ik.

    . Ook eens over het feit dat het een beetje ongelukkig en verwarrend is dat er nu 2 topics over dit idee zijn.

  52. @ Observer, ben het weer met je eens. Vooral hierover

    Het zou mij echter heel veel waard zijn dat de indrukwekkende ruimheid van het interieur zo min mogelijk wordt aangetast.

    . Volgens mij mag ik wat over het interieur zeggen, heb er nl meer dan genoeg uren doorgebracht in de tijd dat de Broerenkerk en de Bethlehemsekerk ook nog door “ons” werden gebruikt. Vond vooral het “vrouwengedeelte” indrukwekkend.

  53. Ja, wat dit betreft lijkt het wel een goede bestemming. Is de Broerenkerk met Waanders ook. Moet in de Bethlehemsekerk altijd nog wennen als ik een dj op de preekstoel zie.

  54. @Dick, dan zul je ook binnenkort nog meemaken dat de hele Bethlehemse kerk een Sushirestaurant wordt.
    De verbouwing is al bezig.
    Het nieuwe “Credo” wat in deze voormalige gebedsruimte gepreekt zal worden is “Eat a much as you can for 25 Euro’s”

  55. @Dick, onwaar? helaas is dit wel realiteit.
    De Bethlehemse kerk (voorheen Proosdij) is door ondernemer en Swolwacht raadslid Hans Borrel voor 3 jaar verhuurd aan een Sushi uitbater.
    Alle vergunningen zijn al verleend.

  56. Ik ben blij dat deze ruimtes een nieuwe functie krijgen. Ik ben op zijn zachtst gezegd geen voorstander van de oude functie, maar vind de gebouwen an sich wel mooi.

  57. @ Observer 22:09, ik bedoelde 22:05

    als het niet zo tragisch en ALS HET onwaar was

    . Natuurlijk geloof ik je gelijk. Tja, Borrel Hans heeft vast niet zoveel met emotionele waarde. Die zal wel alleen naar de keiharde pegels omzet en winst kijken.

  58. Ben overigens ook blij dat deze kerken een nieuwe functie krijgen. Maar kan het zo passend mogelijk? Heb er ook geen probleem mee dat er gefeest wordt in de Proosdij. Maar een preekstoel zie ik niet direct als plek voor een deejee. En een vreetschuur om zo goedkoop mogelijk te schransen? Tja. Eens, met de schoonheid van de gebouwen Japser en ik heb er ook grotendeels met tegenzin gezeten. Tot bleek dat je daar ook mooi rustig huiswerk kon maken enzo, tijdens de dienst. Heb ook het gevoel dat ik nooit minder ben geworden van hetgeen er verkondigd werd en toch nog tot me doordrong 😉

    Mooi Japser? Zo is Het Refter ook mooi. Wel eens geweest?

Reacties zijn gesloten.