Criminaliteit in Oost-Nederland verder afgenomen

Zwolle – De geregistreerde criminaliteit in Oost-Nederland is in 2013 afgenomen en dat betekent dat de trend van de voorgaande jaren wordt doorgezet. Dat maakte Stoffel Heijsman, politiechef Oost-Nederland op 20 januari bekend.

Het aantal geregistreerde misdrijven daalde met 5 procent met bijna 9.500 (van 174.919 naar 165.422). In 2013 werden hiervoor 21.601 verdachten afgehandeld. Ook het aantal woninginbraken is met 5 procent teruggelopen (van 15.642 naar 14.871), terwijl het aantal afgehandelde verdachten steeg van 1.213 naar 1.233. De stijging van het aantal woninginbraken van de jaren 2011 en 2012 is daarmee doorbroken. De daling vond overigens op meer terreinen plaats. Vooral het aantal overvallen daalde sterk en wel met 31 procent (van 312 naar 214), terwijl het oplossingpercentage steeg naar 58,4 procent. Ongunstige uitzondering op deze trend betreft het aantal diefstallen van motorvoertuigen, dit steeg met 9 procent (van 2163 naar 2354).

Politiechef Stoffel Heijsman zegt tevreden te zijn over de resultaten. "De politie zit midden in een reorganisatie en ik hield er dan ook rekening mee dat dit ten koste zou kunnen gaan van de politiebijdrage aan de veiligheid. Vorig jaar zei ik, erop in te zetten dat we minimaal dezelfde resultaten zouden halen; dat we nu toch vooruitgang boeken is een daarom een heel positief resultaat".

In het jaar 2014 ligt het zwaartepunt van de personele reorganisatie. Daarom gaat de politie in Oost-Nederland dit jaar alles op alles zetten om het veiligheidsniveau van 2013 in Overijssel en Gelderland in 2014 vast te houden.

Stoffel Heijsman zegt hierover: "De aanpak van de locale "high impact-crime" en de daarvoor vereiste nabijheid van de politie blijft onze grootste prioriteit. Onze paraatheid zal nog verder worden verbeterd. Omdat we zo`n groot politieonderdeel zijn, hebben we meer mogelijkheden en meer flexibiliteit om politieagenten juist daar in te zetten waar het nodig is. Dat deden we in 2013 onder andere bij de voetbalwedstrijden van de acht profclubs in Oost-Nederland en het onderzoek naar de branden in IJhorst."

De politiechef Oost-Nederland heeft positieve verwachtingen voor 2014. “Zeker ook omdat de bevolking zo actief meewerkt met de politie. In Oost-Nederland is 1 op de 10 bewoners bijvoorbeeld aangesloten op Burgernet; 300.000 inwoners die meekijken en meeluisteren.

Daarnaast zijn in 2013 veel initiatieven ontwikkeld samen met inwoners in Oost-Nederland om de veiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld het aansluiten bij het bewonersinitiatief voor een Whatsapp-groep in Ede en de uitbreiding van het Twentse project ‘Burgers in het zonnetje’.

Daarbij worden burgers die collega’s op straat geholpen hebben in het zonnetje gezet. Denk bijvoorbeeld aan hulp en/of samenwerking bij een overval, inbraak, brand, verdrinking, reanimatie etc.

Dat is echt heel belangrijk, want alleen samen kunnen we het nog veiliger maken. Daarom zal de politie Oost-Nederland ook in 2014 deze ontwikkeling verder stimuleren."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)