Twee prijswinnaars Theatrale Brug

Foto van auteur

Twee ideeën voor de prijsvraag over een ´theatrale brug tussen Odeon en De Spiegel´ worden uitgevoerd. De Zwolse Commissie Stimulering Producties Podiumkunsten heeft de inzending van Jehudi van Dijk en de inzending van Ilona Dorgelo (in samenwerking met Niek van der Sprong) als winnaars aangewezen. De winnaars ontvangen een productiebudget.

De oproep van de commissie om ideeën in te zenden voor een theaterproductie ter gelegenheid van de opening van De Spiegel heeft een verheugend aantal reacties (twaalf) opgeleverd. De commissie is ook enthousiast over de diversiteit van de inzendingen en de originaliteit. Samen met directeur Gijsje van Honk van Odeon De Spiegel Theaters zijn alle inzendingen beoordeeld.

  

Twee inzendingen sprongen er uit, van geheel uiteenlopende aard. Het zijn goede voorbeelden van het type producties dat de commissie door het hele jaar graag zou zien. Vandaar dat de commissie besloten heeft om twee projecten een gedeelde eerste prijs te geven.

 

De winnaars zijn Jehudi van Dijk van het gezelschap Noortje Licht en Ilona Dorgelo in samenwerking met Niek van der Sprong, zo werd woensdag 1 november 2006 bekendgemaakt tijdens een Theaternetwerkborrel van de commissie.


Communicatie

Jehudi van Dijk bedacht een wandelproject waarin het thema communicatie centraal staat. In Odeon zal hij het accent leggen op klassieke theatrale middelen als bliksemmachines, pruiken en traditionele achterdoeken. In de verbindende Diezerstraat gebruikt hij theatrale tekens in de werkelijkheid door het publiek te confronteren met onder meer standwerkers en onverwachte sms-berichten. In De Spiegel pakt hij uit met geavanceerde theatereffecten en multimedia presentaties.

De jury is van mening dat hier sprake is van een sterke filosofische onderbouwing van het plan en de uitgangspunten. Het thema communicatie spreekt in de huidige tijd erg aan. De uiteindelijke verbeelding van deze ideeën zal een verrassing zijn.


LoopbrugIlona Dorgelo presenteert samen met Niek van der Sprong het project “Loopbrug”. Vijfduizend paar schoenen zullen lijnrecht door de stad een keten vormen die het publiek trakteert op bijzondere ontmoetingen met podiumkunstenaars op onverwachte plekken. Het inzamelen van de schoenen vormt een manifestatie op zichzelf. De route tussen de twee theaters eindigt in een finale waarin het publiek op videobeelden uiteenlopende taferelen rond de schoenen krijgt te zien.

De jury is van mening dat de bedenkers een origineel en hilarisch plan hebben ingediend – een manifestatie die een groot publiek zal aanspreken. Er worden veel mensen buiten de eigen groep betrokken bij de uitvoering.

 

De prijsvraag is een initiatief van de Commissie Stimulering Producties Podiumkunsten, die het fonds beheert waarmee podiumkunsten in Zwolle worden gestimuleerd en mogelijk gemaakt. Dat fonds werd in het leven geroepen bij de besluitvorming over de komst van het nieuwe theater De Spiegel. Met de opening van De Spiegel is een jaarlijkse prijs ingesteld.