‘Stadsgeschiedenis’ niet blij met fietsenstalling

Foto van auteur

Ingezonden:

 

Met het besluit om op één van de archeologisch meest interessante plekken van de Zwolse binnenstad een fietsenstalling te plaatsen lijkt het of de gemeentelijke plannenmakers weinig weet hebben van de belangrijke geschiedenis en ook van de wat meer recente ontwikkelingen op deze hoek van het Rodetorenplein. Op exact deze plek naast de Belgische Keizer is nog niet zo heel lang geleden grootschalig archeologisch onderzoek gedaan waarbij zeer gave fundamentresten van de middeleeuwse Jan Bagstoren zijn gevonden (zie foto).

 

opgraving_1.jpeg 

 

Op dat moment waren er vergevorderde plannen om nieuwbouw op deze zelfde plek te plegen. Er zou een appartementengebouw (architecten bureau "De Zwarte Hond") moeten verrijzen in moderne vormgeving waarvan de architectuur zou moeten verwijzen naar de middeleeuwse situatie van stadsmuur en de Jan Bags muurtoren. De fundamenten van deze verdedigingstoren zouden blootgelegd en onder een glasplaat in de vloer van het gebouw zichtbaar behouden worden.Deze nieuwbouw waarvan de plannen al in het presentatiestadium ten stadhuize gepresenteerd waren, ging toch echter niet door. De Jan Bagstoren is toen weer onder het zand gestopt, in afwachting van betere tijden. Het is dus zeer teleurstellend dat men op deze historische plaats nu liever een ontsierende fietsenstalling bouwt dan dat men deze 14e eeuwse torenfundamenten weer openlegt voor publiek.

 

jan_bagstoren1.jpg 

Het is weer een gemiste kans om met dit soort interessante archeologische opgravingsresultaten de historie van Zwolle zichtbaar onder het publiek te brengen.

Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle,

Bert Dijkink

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “‘Stadsgeschiedenis’ niet blij met fietsenstalling”

 1. In hartje Utrecht zijn ze ook aan het opgraven. Een Romeinse ruïne en straat, de start van de stad Utrecht. Trekt duizenden belangstellenden.

  Er heeft op het( kale) plein eerder een fietsenstalling gestaan, en dat was zachtjes gezegd niet populair bij de fietsers. Raadslid Edwin Koster weet daar veel meer over.

 2. Dan loopt iedereen tussen de fietsen door te scharrelen…..en de politie maar overuren draaien door de valse verdenkingen die daaruit voortkomen.:P

 3. Een erg gemiste kans om onze rijke historie te kunnen presenteren. Jammer dat de gemeente niet erg begaan is met onze geschiedenis. Het zou overigens een grote publiekstrekker kunnen worden, opgravingen als dit zou toeristen naar Zwolle kunnen trekken, en hoeft men niet over de grens naar Griekenland, Italie, etc

 4. En weer een parkeerplaats binnen de gracht naar de knoppen. Zwolle komt onderhand op nummer 1 van minst bereikbare binnensteden. Zowel voor de bezoekers als voor de ondernemers een zeer kwalijke zaak.

  Je zou van pure ellende naar Meppel rijden voor het shoppen. Daar kan je tenminste rondom het centrum je auto kwijt op verschillende parkeerplaatsen en ook nog eens voor een goed tarief. Die 15 min omrijden neem ik dan maar voor lief.

 5. je kan lullen wat je wil, de gemeenteraad doet toch wat het wil.
  en zal nooit naar ideen van anderen willen luisteren!(dan is het hun
  idee niet)

  weer een voorbeeld hoe de regering alles naar de knoppen helpt. >:(

 6. De zin Geschiedenis bepaalt de toekomst komt bij de Gemeente raadsleden van Zwolle niet voor. Zij geven liever geld uit aan overbodige brugjes en prestige objecten.

Reacties zijn gesloten.