Omgekeerd inzamelen ROVA voldoet al aan norm

Foto van auteur

Zwolle – Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand halveren. In 2020 moet 75% van het huishoudelijk afval en het afval van kantoren en winkels gescheiden worden ingezameld. Mansveld kondigde dit voornemen deze week aan in een brief aan de Tweede Kamer. De ROVA-cijfers van 2013 over omgekeerd inzamelen in Staphorst, Dalfsen, Hattem, Steenwijkerland en Zwolle laten zien dat deze gemeenten al goed op koers liggen. Er worden nu al hergebruikpercentages tot 79% gehaald.

In 2012 is een aantal gemeenten in het ROVA-werkgebied gestart met omgekeerd inzamelen. GFT, plastic verpakkingen en papier worden gescheiden opgehaald aan huis. Het restafval wordt door de bewoners weggebracht naar een ondergrondse container in de buurt. Na de eerste fase, waarin de nadruk ligt op het gescheiden inzamelen van GFT-afval, blijkt al dat de inwoners van de gemeenten Dalfsen, Hattem en Staphorst veel beter nu afval scheiden. In Dalfsen werd voorheen 61% van het afval gescheiden ingezameld, nu is dat 73%. In Hattem steeg het percentage van 56% naar 72% en in Staphorst zelfs van 52% naar 79%. De gemeente Steenwijkerland (van 52% naar 71% gescheiden inzameling) rondt nu ook de tweede fase van omgekeerd inzamelen af.

De resultaten van de eerste wijk die al volledig is ‘omgegaan’, De Gagels, zijn veelbelovend. De bewoners bieden daar 80% van hun afval gescheiden aan. De cijfers van de Zwolse wijk Stadshagen laten zien dat de methode ook goed werkt in stedelijk gebied. Het apart aangeboden plastic is meer dan verdrievoudigd, van 5 kg naar 16 kg per inwoner per jaar. GFT is gestegen met 19% (27 kg), terwijl het restafval over heel 2013 gezien met 19% daalt. Dat betekent dat er per inwoner 45 kg restafval minder wordt weggegooid.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Omgekeerd inzamelen ROVA voldoet al aan norm”

  1. Ik ben om. Eerst 1, toen 2 later 3 en discussie over een 4e. Inmiddels ben ik en weer terug naar 1. Ben er zeer content mee. Hatsaflats alles in 1x weg. Zeer efficiënt die ondergrondse bunker.

  2. Wat een volslagen nonsens.

    Ik ga dus echt de moeite niet nemen om iedere keer naar een aparte container te hollen.

    Waar is de vuilnisman gebleven. Niks leukers dan een beetje in andermans afval wroeten!!!

  3. Wat is het nou voor moeite om je afval te scheiden. Stel je voor zeg dat je een beetje moeite moet doen! Denk ook even aan het milieu!
    Het kan sommige mensen ook echt helemaal niets schelen. Jullie zijn gewoon lui!

  4. Tante zoals u het zegt is ook mijn mening laat het collega meer aandacht aan de toenemende criminaliteit besteden.Dit is een punt wat hard nodig is want de veiligheid is aardig in het geding daarmee .

Reacties zijn gesloten.