Zwolle – “Ze kunnen bij ons zijn wie ze zijn, tot bloei komen en zichzelf en hun kracht leren terug te vinden.” Juul Klemann is een alleenstaande moeder van vier kinderen en heeft drie pleegdochters. In Wijthmen begint zij een opvanghuis waar ze meerderjarige pleegmeisjes een veilige plek biedt. Deze meiden kunnen vanwege hun leeftijd niet meer bij pleegzorg terecht, maar hebben nog wel begeleiding nodig.
Het werken met mensen en creativiteit lopen als een rode draad door Juuls leven. Zo was ze docent beeldende vorming en begeleidde ze kinderen met een problematische achtergrond. Zo kwam ze ook in contact met haar eerste pleegdochter. Juul: “We hadden direct een klik. Zij zat in een tijdelijk pleeggezin in afwachting van een vaste plek. Haar pleegouders vroegen of dat niet wat voor mij was. Eigenlijk wist ik meteen dat ze gelijk hadden. Binnen een week woonde ze bij mij.” Al snel volgde een tweede pleegdochter en ook een meerderjarig meisje klopte bij haar aan. Juul: “Zij was getraumatiseerd en het vertrouwen in zichzelf kwijt. Bij mij kon ze begeleid wonen en kreeg ze wat extra aandacht. Ze bloeide op en wilde niet meer weg. Zo kwam ik er achter dat dit de groep meiden is waar ik wat mee kan en waar ik meer voor wilde gaan doen. Maar ja, daar had ik de ruimte niet voor in huis.”
Veilige plek
Toen er een schooltje in Wijthmen te koop stond, belde ze direct de makelaar om te gaan kijken. “Toen ik op het schoolplein stond, wist ik dat dit die veilige plek is die de meiden nodig hebben. Ik zei tegen de makelaar dat ik geen cent had, maar dat ik daar wel iets op zou vinden en dat ik erop terug zou komen. Een week later belde hij om te zeggen dat hij een investeerder voor me had gevonden!”
Welkom in Wijthmen
Voordat ze überhaupt plannen kon maken, wilde Juul dat de bewoners van Wijthmen achter haar zouden staan. Juul: “Als zij de meiden niet accepteren dan is dat funest voor het veilige gevoel dat ze er moeten krijgen. Als zij niet achter ons staan, dan komen we niet.” Daarom ging Juul de buurt langs. “Ik belde aan en heb mijn verhaal gedaan. Ik wilde hen laten zien wie ik ben en waarom ik dit doe. En dat ik meen wat ik doe.” Ook op het wijkplatform legde ze haar plannen uit. Juul: “Op het eind van de bijeenkomst stond de voorzitter van de wijkvereniging op en zei dat ik van harte welkom was in Wijthmen.”
Plannen
Het gebouw krijgt twee delen, waarvan één deel voor Juul, haar (pleeg) dochters en één deel waar meerderjarige pleegmeiden begeleid kunnen wonen. Het oude schoolplein wordt een boomgaard, waar het huis middenin komt te staan. In juni hoopt Juul de eerste meiden te kunnen ontvangen.
Voor de inrichting van de ruimtes zijn nog spullen nodig en ook de tuin en appelboomgaard moeten ingericht worden. Wilt u een bijdrage leveren? Kijk dan op www.eilean.nl.
Moet je geen diploma’s hebben voor dit speciale werk? Kan iedere huisvrouw zomaar getraumatiseerde kinderen een onderkomen bieden?? Heel apart!
Ik denk dat liefde en passie betere gereedschappen zijn om dergelijke meiden op te vangen dan welke boekenwijsheid dan ook.
En dat het nodig is om ze op te vangen nadat ze 18 jaar geworden zijn bewijst deze aflevering van KRO’s Brandpunt wel:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1394790
Vanaf minuut 16 ongeveer.
Lijkt mij toch uit het verhaal dat de oprichter Juul genoeg ervaring heeft met pleegkinderen en het begeleiden van kinderen met een problematische achtergrond?
Diploma’s zijn mooi om iets bij te leren, te verscherpen of je achtergrond een basis te geven. Praktijkervaringen zijn toch belangrijker…
Goed initiatief. Mooi dat er een investeerder is gevonden en veel succes!
Dat is me te makkelijk, liefde hebben voor je werk en dan maar zaken doen. Voor wat voor werk dan ook heb je tegenwoordig een papiertje nodig. En wat met de kwaliteit van het werk? Is er enige controle?
Mooi als het kan, maar praktisch niet mogelijk.
@terstal.
Hoezo zaken doen?
Ik lees nergens dat dit initiatief een commerciële basis heeft.
Kijk maar eens daar die uitzending die ik geplaatst heb en je zult zien dat vrijwel alle overheids- en hulpinstellingen met al hun o zo goed opgeleide ‘professionals’ er een enorme rotzooi van maken en zelfs regelrecht verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de gepleegde foltering en moord op een dergelijke meid.
Ik proef een beetje uit het verhaal dat deze 18+ meiden niet meer onder bepaalde instanties vallen als ze weg zijn uit het domein van jeugdzorg. Ik vind het lovenswaardig wat deze vrouw doet. Ook haar aanpak in Wijthmen zelf geeft voor mij aan dat ze weldoordacht bezig is. Ik heb zo’n vermoeden dat van de geholpen meiden niemand een diploma gemist heeft. Ik hoop dat het allemaal zo uitwerkt als bedacht.
Heel goed bezig Juul(tje) !!
Groetjes van Ellen Siers
Een geweldig plan van mevrouw Klemann. En mooi dat de gemeenschap van Wythmen haar en de meiden een warm welkom geeft. Als we het hebben over “het verschil maken”, dan gaat het over dit soort mensen. Mensen met een groot hart en daadkracht. Chapeau!
Heel heftig die uitzending . Een vrouw is roepende in woestijn de rest trekt zich niks aan van het lot van dat meisje nu is ze dood. Fijne hulpverleners met dikke salaris . >:(
Wel goed dat die vrouw in wijthem zich op werpt voor de meisjes. W