Peter Pot kiest voor functie binnen Katholieke Kerk

Foto van auteur

Na een loopbaan van 14 jaar in de Zwolse politiek kiest wethouder drs. Peter Pot (45) voor een functie binnen de rooms-katholieke kerk. De bisdomraad van aartsbisdom Utrecht, onder voorzitterschap van kardinaal Simonis, heeft Peter Pot gisteren per 1 oktober 2007  benoemd tot lid van het pastoraal team van parochie De Wijngaard in Arnhem. Pot zal actief zijn als projectleider op gebied van kerk en samenleving. Naast zijn werk in Arnhem, zal hij in Amsterdam zijn studie theologie vervolgen.  

Peter Pot: “Ik ben erg blij dat ik gevraagd ben voor deze functie. Ik zal mijn bestuurlijke kennis en ervaring inzetten ten behoeve van de katholieke kerk en de samenleving, met name op missionair en diaconaal gebied. Het is een fantastische uitdaging om activiteiten te ontplooien die mensen inspireren en in aanraking brengen met het evangelie, ook buitenkerkelijken. Ik heb ontzettend veel zin in deze intensieve en boeiende functie!” De functie van Pot past in het bisdombeleid dat gericht is op missionaire parochies. Vorig jaar verscheen hierover een bisschoppelijke brief, getiteld Getuigen van de hoop die in ons leeft! Over zijn ervaringen in Arnhem zal hij contact onderhouden met hulpbisschop dr. Gerard de Korte, bisschop-referent voor kerk en samenleving. Parochie De Wijngaard omvat heel Arnhem-Noord (het gebied boven de Rijn), Velp en Rozendaal.

Peter Pot heeft in oktober 1993 samen met Michiel van Harten (nu fractievoorzitter) de afdeling Zwolle van de politieke partij De Groenen opgericht. Pot is acht jaar raadslid geweest (1994-2002), eerst voor De Groenen en later voor GroenLinks/De Groenen. Hij was vier keer lijsttrekker.  

Sinds april 2002 is Peter Pot wethouder. Hij heeft onder meer de volgende zaken in portefeuille: groen en recreatie, grondzaken en gebouwen, inburgering en integratie. Voorbeelden van ontwikkelingen waar Pot een hoofdrol in gespeeld heeft: Zwolle is uitgeroepen tot groenste stad van Nederland (2005) en van Europa (2006), nieuw wijkcentrum in Holtenbroek, nieuwbouw scholen, oprichting Integratieraad, uitbreiding jongerenwerk, introductieweek studenten, verantwoord grondbeleid, renovatie stadspark De Wezenlanden.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Peter Pot kiest voor functie binnen Katholieke Kerk”

 1. ik heb me een aantal keren uitgelaten over Dhr. Pot. Maar ik feliciteren hem met zijn nieuwe zeer inspirerende betrekking. (nee, geen na-zinnetjes of andere opmerkingen)

 2. De Zwolse wethouder Peter Pot verlaat de lokale politiek. COC Zwolle feliciteert hem met zijn nieuwe functie binnen de Katholieke Kerk, maar betreurt het vertrek van de bevlogen wethouder.

  “Hij heeft een actieve rol gespeeld in de inzet van de gemeente op het gebied van homo-emancipatie”, zegt voorzitter Richard Kuper.

  Pot was sinds hij aantrad als wethouder in 2002 verantwoordelijk voor emancipatie en integratie. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het opstellen van de Beleidsagenda Homo-emancipatie, waarin allerlei afspraken werden vastgelegd om de positie van homo’s, lesbo’s en biseksuelen in de stad te verbeteren. Ook was hij een pleitbezorger van de Roze Zaterdag, die op 24 juni 2006 (tijdens het 30-jarig bestaan van COC Zwolle) in de stad werd gehouden. In 2004 werd Pot lid van COC Zwolle.

  “Peter Pot heeft het onderwerp homo-emancipatie op de kaart gezet binnen de gemeentelijke organisatie en bij andere organisaties in de stad. De beweging die hij in gang zet, moet na zijn vertrek worden voortgezet. Tal van actuele voorbeelden maken duidelijk dat homo-emancipatie ook in Zwolle om aandacht blijft vragen”, zegt Kuper.

 3. De Integratieraad betreurt het vertrek van de wethouder Peter Pot. Als wethouder heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de integratie en inburgering.

  Zo gaf hij de aanzet tot het instellen van de Integratieraad. Het door hem ingezette inburgering- en integratiebeleid van de gemeente Zwolle heeft landelijk belangstelling getrokken.
  Zijn betrokkenheid bij de allochtone Zwollenaren wordt alom geprezen. De Integratieraad kijkt terug op een plezierige en vruchtbare samenwerking met hem. En wenst hem dan ook succes in zijn nieuwe functie. De Integratieraad hoopt op een goede samenwerking met zijn opvolger.

Reacties zijn gesloten.