De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft de aanvraag tot ‘aanwijzing Rijksmonument’ van een drietal panden aan de Melkmarkt te Zwolle in behandeling genomen. Hierdoor is de zogenaamde voorbescherming van kracht. De betreffende panden zijn sowieso voor minimaal een periode van 10 maanden beschermd, waarna beslist wordt of de panden, of delen daarvan, in aanmerking komen voor Rijksmonument. De gemeente Zwolle kan haar plannen tot sloop van dit historische stukje binnenstad nu voorlopig niet uitvoeren. De Stichting Bankgebouw van Straaten is bijzonder verheugd met de mededeling van de RACM en voelt zich eindelijk serieus genomen.
Het gaat hier om de zogenaamde bankenlocatie aan de Melkmarkt in het hartje van de binnenstad. Daar staan Bankgebouw van Straaten (Amsterdamse School) en de aanliggende middeleeuwse panden De Goudsbloem en De Drie Kaarsen, aan Melkmarkt 1-5, 7 en 9. Deze panden, één uit de jaren 30 en de andere twee met hun eeuwenoude balkenlagen en zéér bijzondere kelders, zouden moeten wijken voor een deel van het nieuwbouwproject van architect Dana Ponec in opdracht van projectontwikkelaar DLH.
Op 22 mei 2006 heeft het college een eerder verzoek om de panden aan te wijzen als gemeentelijk monument afgewezen. Het college van B en W erkent nu wél de historische waarde van de panden maar wil nadrukkelijk nÃet de gebouwen op nemen in de Gemeentelijke Monumentenlijst. De gemeente voert hier een eenzijdige motivering voor aan, gebaseerd op – enkel – economische belangen. De mogelijke schade voor de projectontwikkelaar was één reden, een mogelijke schadeclaim voor de gemeente zelf was een andere. De monumentale waarden zijn hierin niet meegewogen. Herhaaldelijk benadrukte de Stichting het belang van inpassen van de huidige bebouwing in het nieuwbouwplan, zodat de historische waarden behouden konden blijven. Deze geluiden vonden tot nu toe echter geen gehoor bij het gemeentebestuur.
Het college is niet gediend van enig overleg en weigert te zoeken naar een fatsoenlijke oplossing. Voor dit bouwplan is de gebruikelijk klankbordgroep (welk normaliter wordt opgericht voor dusdanig bouwplannen) merkwaardig genoeg niet opgericht. Volgens de Stichting horen processen in het kader van een deugdelijke belangenafweging anders te verlopen. Juridisch bevindt het college zich op zeer glad ijs. De Stichting Bankgebouw Van Straaten voelde zich daarom genoodzaakt om een aanvraag tot Rijksmonument in te dienen. Een snelle planontwikkeling met behoud van monumentale waarden op deze plek is zeer gewenst voor de stad Zwolle, vindt de Stichting. De gemeente Zwolle moet zich schamen voor haar wankele besluitvorming en kiest zelf voor deze vertraging door niet naar een oplossing te willen zoeken.
Goed nieuws! Zou erg jammer zijn als het bankgebouw zou verdwijnen met de twee genoemde middeleeuwse panden. Als je het – overigens fraaie – ontwerp bekijkt (qua ritme en volume past het mooi in het Melkmarktbeeld), moet het toch niet zo heel erg moeilijk zijn om de drie bestaande panden daarin op te nemen???
Meen je dat nou echt dat je die bankgebouwen vindt passen in het rijtje aan de Melkmarkt? Ik vind het totaal uit de toon vallen.
Hallo “WFvN”,
Allereerst gaat het bij mij alleen om ?©?©n bankgebouw, dat direct naast De Harmonie is gelegen. Daarnaast bedoel ik de twee panden met de middeleeuwse kern die bij Tijl in gebruik zijn geweest. De Melkmarkt is overigens een product van eeuwen. Een nadere beschouwing van gevels laat een keur van stijlperioden zien. Daarom vind ik de genoemde drie panden daarin uitstekend passen, want het geeft een compleet historisch bouwoverzicht. Een opmerking u nu kunt maken is, waarom ik dan de andere panden niet wil laten staan, nu dit heeft te maken met dat ik het niet in het ritme en volume vind passen (overigens vind ik ze persoonlijk ook foeilelijk ;D ).
Van alle gebouwen die je zou kunnen redden vindt ik deze gebouwen nou niet bepaald de meest interessante. Het bankgebouw is niet echt mooi als je het vergelijkt met andere gebouwen uit deze stijl en van de twee middeleeuwse gebouwen lijkt weinig origineels meer over te zijn. Als ze blijven staan dan lijkt het me zinvol om ze alle drie grondig op te knappen en de middeleeuwse panden in een wat originelere staat terug te brengen.
goed nieuws! dat grijze gebouw mag wel weg maar die daarnaast niet!
en daarmee bedoel ik dat lelijke betonnen blok
Eensch. Alleen dat rode gebouw vind ik aan de onderkant niet echt geweldig mooi. Tenminste, dat is toch waar die kledingzaak in zit en waar vaak zo’n paspop voor de ramen ligt? De onderkant vind ik niet echt geweldig. Het kleurtje zou wellicht ook wel wat anders kunnen maar qua stijl past het verder denk ik ook best goed bij de rest van de huizen aan de Melkmarkt.
apart dat niemand heeft heeft over dat glasinlood gedrocht dat in de museumtuin is neergezet jaren geleden…. ;D
En die sportzaak naast C&A , hoezo gezellige uitstraling? Not… 🙂
Als ze nou ooit gaan slopen, zet er dan helemaal niets voor terug, en maak een plein van de voorstraat, ben je ook van al die vechtpartijen in dat enge stinkende steegje af. En je hebt een heerlijk open terras, slopen dus, van de tijlspassage tot en met de gokhal. Gewoon doen, je krijgt er ook een betere markt van ook trouwens.
Denk dat sommigen een beetje in verwarring zijn om welke panden het hier gaat. De gebouwen waarover de gemeente zich moet bezinnen zijn de drie gebouwen vanaf de Harmonie. (dus niet degene waar de paspop voor het raam ligt, dat is het oude tijlgebouw) Het grote betonnen pop, juist die met de paspop en waar de tijlspassage doorloopt gaat sowieso plat en komt iets voor terug. De gemeente wil echter alles tot en met de Harmonie slopen en dat is nu waar het probleem ligt. Moet zeggen dat ik persoonlijk wel vind dat sommigen in deze stad iets te veel vast houden aan stilstand in plaats van te denken aan vooruitgang. Dat is weleens jammer!
Betonnen pop moet overigens betonnen blok zijn… Oeps! Maar dat begrepen jullie wel denk ik….
Niet te sentimenteel doen over deze panden, ze stellen niets voor het kan alleen maar beter worden.