SP zet Zwols senator Yildirim uit de partij

Foto van auteur

De SP heeft het Eerste Kamerlid Düzgün Yildirim uit de partij gezet. Het partijbestuur zegt dat het geen andere keuze heeft omdat hij geen gehoor heeft gegeven aan het herhaalde verzoek om zijn zetel op te geven. 

Yildirim werd dit voorjaar met voorkeursstemmen in de Eerste Kamer gekozen, maar het partijbestuur wilde vasthouden aan de volgorde op de kandidatenlijst. Hij zegt dat hij zich maandag bij de voorzitter van de Eerste Kamer aanmeldt als eenmansfractie. Hij is van plan met medestanders uit de SP een eigen partij op te richten.

Medestanders
Yildirim kan nog een maand tegen zijn royement in beroep gaan, maar heeft al laten weten dat hij met medestanders in de SP een eigen partij wil beginnen.

Het standpunt van het bestuur kreeg in juni steun van 96 procent van de partijraad van de SP. Volgens Marijnissen is het uiteindelijk de partijraad, het congres van de partij, die beslist of Yildirim lid mag blijven als hij de zetel in de Senaat blijft opeisen.

Democratisch gehalte
Yildirim heeft met een groepje medestanders het Comité Democratisering SP opgericht. Dit verwijt het SP-bestuur dat het zich schuldig maakt aan censuur, intimidatie en ondemocratisch handelen. Het comité zou al honderden steunbetuigingen uit de partij hebben binnengekregen.

Marijnissen noemt de beschuldigingen “ver bezijden de Waarheid”. Hij vindt dat Yildirim het initiatief moet nemen om een einde te maken aan het conflict met de partij.

De discussie over het democratische gehalte van de partij wordt ook gevoed door het besluit van de partijtop om de hoofdredacteur van het partijblad te schorsen, omdat ze een artikel over de kwestie-Yildirim had geschreven dat eenzijdig zou zijn geweest. 

Bron: NOS

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “SP zet Zwols senator Yildirim uit de partij”

 1. Jan Marijnissen kan zijn borst nat maken na dit besluit om dhr Yildirim uit de SP te zetten dat gaat de SP geheid stemmen kosten in de toekomst.Ik hoop dat dhr Yildirim gauw met een nieuwe eigen partij voor de dag komt en dat daarin de democratie beter behandeld wordt als nu bij de SP .Mijn stem zal ik er zeker aan wagen want heb heel veel vertrouwen in dhr Yildirim dus wens hem heel veel geluk voor de toekomst

 2. Eens een communistische MAO partij, altijd een communistische partij. Yilderim wist dit van te voren, stippelde doelbewust zijn koers uit, werd eerste kamer lid en is er alleen maar op uit om van de Nederlandse samenleving te profiteren.

 3. Fractievoorzitter Twisterling van de SP in Zwolle keert de politiek voorlopig de rug toe. Twisterling is teleurgesteld in de manier waarop de landelijke SP het conflict met het Zwolse Eerste Kamerlid Yildirim heeft aangepakt.

  Yildirim is vrijdag door de partij geroyeerd nadat hij weigerde zijn Eerste Kamerzetel op te geven. Volgens Twisterling heeft het partijkader met voorzitter Marijnisse voorop in de kwestie gelogen en mensen geschoffeerd. Ze geeft haar raadszetel terug aan de fractie omdat ze vindt dat op lokaal niveau socialisme en medemenselijkheid nog wel worden uitgedragen.

  Bron: RTV Oost

 4. zozo poetin… ff ‘r??cksichtlos’ ongenuanceerd je onvrede uitkotsen?

  ten eerste: een communistische partij? Nog ff de nuance tussen communisme en socialisme onderzoeken beste man!

  ten tweede: wat precies verwijt jij de heer Yildirim, zijnde een Nederlands staatsburger nu precies als je het over ‘van de Nederlandse samenleving profiteren’ hebt? Kan je mij dit uitleggen? Ik snap er namelijk helemaal niks van.

 5. Lang leve de democratie. Sorry hoor maar ik denk dat ik niet meer ga stemmen. Voorkeursstemmen tellen al niet voor de eerste kamer dus dan zal de rest ook wel zo werken. Wat heeft een voorkeursstem dan nog voor een waarde?

 6. Een naam voor zijn nieuwe partij heeft hij nog niet. Partijprogramma en statuten worden de komende maanden geschreven. Pas dan zal D??zg??n Yildirim weer verschijnen in de Eerste Kamer.

  “Het wordt geen eenmansfractie met mijn naam. Ik wil daar toch vooral zitten namens de nieuwe partij.” Via de pers vernam Yildirim vrijdagavond dat de SP hem heeft geroyeerd. De senator mocht in beroep, maar ziet daar geen heil in. Hij kondigde wel direct aan zijn eigen partij op te richten. “Ik heb geen vertrouwen meer in een partijleider die alleen via de media communiceert”, zei hij gisteren over SP-leider Jan Marijnissen.

  De verwachte breuk tussen de SP en het opstandige partijlid is een feit. Hoewel op een onverkiesbare plaats, kreeg Yildirim in het voorjaar voldoende voorkeursstemmen van collega-statenleden uit Overijssel voor een senaatszetel. Dat was tegen de regels, vond de SP-top, die eiste dat hij zijn plek opgaf.

  Die eis leidde tot beroering. Diverse partijleden in gemeenteraden en Provinciale Staten gaven hun lidmaatschap op uit onvrede met de straffe leiding van de partij. Het comit?© voor democratisering in de SP kreeg veel steunbetuigingen. Yildirim zegt nu dat ‘honderden SP’ers’ de komende week de partij zullen verlaten en zich al dan niet bij hem aansluiten. “Deze week geven zij een persconferentie”, aldus de senator. Wie hem uit de SP volgen, blijft tot dan onduidelijk. Zelf wil Yildirim geen namen noemen, maar hij schermt met ‘raadsleden en ook statenleden’.

  Zijn partner Margriet Twisterling, fractievoorzitter in Zwolle, zal haar lidmaatschap van de SP opzeggen, maar wordt geen lid van de nieuwe partij. Stella Quasten, raadslid in Enkhuizen, die eerder dit jaar de SP-fractie verliet en Yildirim tot nu toe steunde, sluit zich ook niet aan bij een nieuwe partij. “Ik ben voorlopig klaar met de landelijke politiek”, zegt ze. Het onlangs vertrokken SP-raadslid Johan Luijendijk uit Zutphen zegt ‘niet te geloven in een nieuwe partij’: “De SP verander je alleen van binnenuit.”

  Yildirim denkt intussen na over zijn beweging. “Onze partij zal het opnemen voor vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.” Vandaag zal hij om een nieuwe zitplaats in de Eerste Kamer vragen.

  Van de 63 nieuwe partijen die sinds 1989 meededen aan de verkiezingen wisten er drie te overleven. Een daarvan is de SP. De twee andere partijen komen voort uit fusies: GroenLinks en de ChristenUnie. De LPF verdween na vijf jaar van het toneel. De PVV van Geert Wilders heeft sinds de verkiezingen van november 2006 negen zetels in de Tweede Kamer, maar doet nog te kort mee om al een eindoordeel te kunnen vormen over de levensvatbaarheid.

  Bron: BN De Stem

 7. naar aanleiding van het royeren van statenlid Yildirim heb ik de afdeling van de SP in Zwolle gemeld dat ik niet langer lid wenste te blijven…naar aanleiding hiervan ontving ik een antwoord mail…hieronder een fragment daaruit…

  “Voor deze verkiezingen beweerde Yildirim dat hij in de Eerste kamer zou komen, dit had hij niet kunnen weten. Een bewijs dat Duzgun Yildirim doelbewust deze situatie gecre?«erd heeft met als doel een eigen partij op te richten.”

  was het idd vooropgezet plan of blijft de SP met modder smijten ?
  ik heb ik ieder geval mijn conclusies getrokken en direkt kontakt opgenomen met het landelijk bestuur en zelfs mijn lidmaatschap met terugwerkende kracht naar 7 september opgezegd…

  kan ik dit nog democratie noemen ?

 8. Gisteren of eergisteren was Yildirim in een programma op RTV Oost. Daar kwamen ook wat interessante dingen naar voren. De SP zou Yildirimop hebben voorgedragen o.i.d. waarbij ze er vanuit gingen dat hij toch niet datgene zou bereiken als ze dachten. Dat laatste is dus wel gebeurd en nu willen ze de boel dus terugdraaien. Tja, gevalletje weinig ruggegraat komt dan in mij op. Ze hebben dus een fout/vergissing/verkeerde inschatting gemaakt maar willen de bijbehorende concequenties niet onder ogen zien blijkbaar.

  Maar goed, ze zoeken het allemaal maar uit. De SP kreeg mijn stem niet en krijgt hem nu helemaal niet meer. Yildirim zal (zeer vermoedelijk) mijn stem ook niet krijgen. Lekker zooitje daar.

Reacties zijn gesloten.