Gevel Primark Zwolle krijgt gezicht

Zwolle – Aan de Melkmarkt in Zwolle komt een winkel van internationale naam. Alhoewel de winkel nog altijd niet wil dat de naam bekend wordt gemaakt is het wel duidelijk dat het hier om de Primark gaat.

primark_zwolle.jpg 

De architecten Dana Ponec en Katja de Winter hebben maandagavond, tijdens een openbare bijeenkomst in het stadhuis van Zwolle, tekst en uitleg gegeven aan het aangepaste plan om aan de noordzijde van de Melkmarkt een groot winkelbedrijf te integreren. De architecten willen met hun ontwerp, à la de Bijenkorf in Amsterdam, rekening houden met het historische karakter van de binnenstad. De architecte heeft een volledig nieuw ontwerp gemaakt: de internationale retailer wil de gehele locatie benutten voor zijn winkelformule, waardoor de woningen komen te vervallen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat er geen behoefte meer is aan een openbare fietsenkelder op deze plek. Bij het opstellen van het nieuwe ontwerp is de afgelopen periode een aantal partijen betrokken zoals De Vrienden van de Stadskern, het Oversticht en diverse ondernemers uit de binnenstad. Deze partijen hebben positief gereageerd op het ontwerp.

Nu een aansprekende invulling voor de locatie is gevonden kan binnenkort begonnen worden met de sloop van de bestaande bebouwing en daarop aansluitend de nieuwbouw. Met direct belanghebbende ondernemers uit de omgeving zijn of worden op korte termijn gesprekken gevoerd om de werkzaamheden zo te organiseren dat zo min mogelijk overlast ontstaat door de werkzaamheden en de aan- en afvoer van materialen. Daarbij is ook rekening gehouden met de samenloop met andere projecten die in 2015 zullen spelen zoals de werkzaamheden aan de Pannekoekendijk/Harm Smeengekade, de herinrichting van de Oude Vismarkt/Koningsplein en de realisatie van een havenmeestergebouw op het Rodetorenplein

De verwachting is dat begin december de omgevingsvergunning voor het project aangevraagd kan worden. Dan kunnen ook de sanering en sloop beginnen. De verwachting is dat de nieuwe winkel medio 2016 kan worden geopend.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

32 gedachten over “Gevel Primark Zwolle krijgt gezicht”

  1. Het kan slechter, maar jammer dat men in een oude binnenstad alleen nog maar grote oppervlakken met platte daken bouwt, de charme van al die rode puntdaken in een historische stad is juist zo aantrekkelijk.

  2. Ik ben niet perse negatief over dit ontwerp, maar ik ben nog steeds faliekant tegen de sloop van het bankgebouw en de Rode Tijl panden. Het is toch ongelooflijk dat gebouwen die eerst als rijksmonument lijken te worden aangewezen opeens toch tegen de vlakte mogen. We gaan in Zwolle veeeel te makkelijk om met historische panden. >:(

  3. @terstal en ribo.
    Ik ben het geheel met jullie eens, maar zoals je leest zijn zelfs de Vrienden van de Stadskern hiermee accoord gegaan.
    Voor mij is het behoud van onvervangbaar historisch erfgoed in Zwolle in zeer slechte handen, helaas hebben zij de macht en de middelen.

  4. @Observer:
    Volgens mij wisten de Vrienden van de Stadskern dat ze de strijd tot behoud van de bestaande middeleeuwse panden verloren hadden en kiezen ze eieren voor hun geld door zich nu te mengen in het debat over het ontwerp van nieuwbouw.

    En ja, het blijft zonde dat panden met veel historische waarde worden gesloopt. Triest, niets geleerd van de sloopwoede van enkele decennia geleden!

  5. @Arianne,

    Volgens mij wisten de Vrienden van de Stadskern dat ze de strijd tot behoud van de bestaande middeleeuwse panden verloren hadden en kiezen ze eieren voor hun geld door zich nu te mengen in het debat over het ontwerp van nieuwbouw

    Misschien is dat ook wel de enige manier om nog iets invloed te kunnen uitoefenen. zoiets ligt echter niet in mijn aard.

  6. Net even vergeleken met Google Maps.
    De meuk die er stond was niet zoveel beter.

    Ik ben echt geen fan van Primark of wat ook maar in komt,
    maar het geeft wel wat meer leven in dit dooie stukje Melkmarkt.

  7. Eens met Observer. De gevel komt goed tot z’n recht en brengt allure. De daklijn echter kan veel meer bijdragen aan de historische inpassing. Als de Bijenkorf in Amsterdam als referentie geldt: die heeft geen rechte daklijn, maar koepels en punten.
    Ik zie eerder een vergelijking met het voormalige ABNAMRO gebouw aan de Vijzelstraat. Tja, liever de Bijenkorf !

  8. Eens met ribo. zonde die sloop.
    En als het dan niet tegen te houden is

    Waarom ook niet eens een andere architect gevraagd om een ontwerp te maken. Dan kunnen we tenminste vergelijken. Ik hoef persoonlijk geen gebouw a la de Bijenkorf uit Amsterdam in Zwolle. Moet dat nu het referentiekader zijn? Hoezo rekening gehouden met het historisch karakter. Ik zie alleen maar een grote rode steenmassa. En dat om de Primark te huisvesten. Ja, ja, Zwolle gaat voor kwaliteit en duurzaam, als u begrijpt wat ik bedoel. Lage lonen, kinderarbeid wegwerpcultuur Maar ja, de raad is natuurlijk weer razend enthousiast over dit ontwerp, schat ik in. Ik hoop daar- stilletjes- toch nog op wat kritische geesten. Wie durft? Snap die club van de Vrienden ook niet meer. Die stonden vroeger toch op de bres voor Zwolle? Och, kon Han Prins nog maar een mooie tekening maken. En eens, Observer met de opmerking over de platte daken.

  9. @Jozefien en toch, zal het daar storm lopen. Niet alleen de gemeente Zwolle kiest voor de Primark, een groot deel van haar inwoners ook.

    Verder vind ik het een mooie gevel. Ook een beter geheel dan wat er stond, ook al stonden daar twee oude gevels tussen. Ben sowieso van mening dat we niet alles bij het oude hoeven te laten.

  10. Inderdaad wel een karig en weinig interessant ontwerp.Rekening houden met het historisch karakter hoeft wat mij betreft niet in te houden dat een nieuw ontwerp zichzelf volledig wegcijfert.

  11. Hoe is er gebleken dat er geen behoefte meer is aan een fietskelder dan?
    Al die fietsen die er nu staan.. die wil de primark vast niet dagelijks voor het pand hebben staan.

  12. Natuurlijk is er wel behoefte aan een fietskelder op die locatie. Kijk eens naar het begin van de Vismarkt bij Van Orsouw daar, hoeveel fietsen daar altijd staan. Het komt de gemeente even goed uit dat er zogenaamd geen behoefte meer is.

  13. @oke
    We moeten aan nieuwbouw in het centrum hoge eisen durven stellen Niet alleen stellen “Het misstaat niet” Dat is niet genoeg. Nieuwbouw in het centrum, toch de opkamer van Zwolle, moet naar mijn beleving aan hoge architectonische en schoonheidseisen voldoen. Kijk, het gaat de Primark om de binnenkant( de vierkante meters), maar het gaat de rechtgeaarde Zwollenaar om de buitenkant, het aanzicht van de winkelwand. En waarom al die rode steen? Vind al dat rood op het Lubeckplein ook niet mooi.

  14. @veldwachter ik snap dat je het niet begrijpt, de laatste niet moet weg:

    Ik denk niet dat die mensen die hem bij Van Orsouw neerzetten en niet op het Grote Kerkplein, hem plots netjes gaan wegzetten.

  15. Ik vindt dat de historische stadskern zoveel mogelijk bewaard en zelfs herbouwd mag worden. Dat lelijke bankgebouw voegt wat mij betreft niets echt iets toe. De sloophamer er dus maar op.

    De plannen zien er wat mij betreft oke uit.

  16. Ik denk dat het een goede invulling is, het krijgt denk ik wel een uitstraling met een bepaalde grandeur en het oogt vind ik ook nog wat grootstedelijker dan het oude ontwerp.

    De afbeelding van de lindeboom die boven de hoofdingang wordt gemaakt als verwijzing naar de familie Tijl in Zwolle vind ik wel mooi bedacht, dat geeft het echt iets persoonlijks voor Zwolle.

  17. ik heb begrepen dat er een oude kelder onder de oude tijl gebouw zit,is daar geen fietskelder van te maken.blijft er toch nog iets behouden, had trouwens ook mooi gekund met de molen aan het maagjesbolwerk. bijvoorbeeld als hoek meeverwerken in de bouw en inrichten als toilet gebouw, restaurant of een gebouw voor bij de haven aldaar.zoiets kan natuurlijk alleen als je op langere termijn gaat kijken.

  18. Zolang het geen meuk is als waar de V&D en C&A in zit is het al beter! Dit is een mooi veilig ontwerp voor de binnenstad. Zelf zou ik wel graag puntdaken willen zien.

    Wat er stond (op het bankgebouw na) is niks beter dan dit.

  19. ziet er goed uit alleen jammer van de invulling van primarkt..almere zit er 1.ach broekje passen ga maar lekker een half uur wachten voordat je hem mag passen

  20. Nu zo’n mega- publiekstrekker naar Zwolle komt moet je ter plekke JUIST een goede fietsenstalling willen. En niet zo’n kleintje ook!

  21. FCZZ: het pand van V&D en C&A is van rond midden jaren 60. Tuurlijk is dat gedateerd naar hedendaagse begrippen ;).

    Jammer dat het ‘oude aanzicht’ niet behouden kan worden en dat me alweer overgaat tot sloop en nieuwbouw. Met het opkalefateren van de Melkmarkt ga je bijna vermoeden dat ook de Gemeenteraad geen fiducie meer ziet in het Eiland…

Reacties zijn gesloten.