Marijn Eigenhuis wint Overijssel Debat Ward

Zwolle – Marijn Eigenhuis (16) uit vwo 6 van Ichtus College Kampen heeft de vierde editie van de Overijssel Debat Award gewonnen. In het provinciehuis in Zwolle streed hij donderdag 27 november in de finale tegen zijn klasgenoot Jolien Wolfsen. Hij is daarmee de beste scholierendebater Overijssel 2014.

In vier rondes daarvoor liet hij al 21 leerlingen achter zich. Juryvoorzitter Renée Wiggers (griffier van de provincie Overijssel) reikte namens de jury een beker, bos bloemen en een cadeaubon uit aan de winnaars. Naast de juryprijs kon het publiek dit jaar ook een winnaar aanwijzen. De publieksprijs ging naar Bram Omvlee (vwo 6) van het Gymnasium Celeanum uit Zwolle.

Pakkende oneliners
In het finaledebat verdedigde Marijn de stelling ‘provinciale investeringen in duurzaamheid hebben in tijden van recessie geen prioriteit’. Volgens de jury was hij gedurende het hele debat sterk. Marijn zou volgens hen zo de politiek in kunnen, met zijn vele pakkende oneliners. Al zouden die volgens de jury nog wel een beetje gedoseerd mogen worden. Ook Jolien Wolfsen was een goede finalist; volgens juryvoorzitter Renée Wiggers bracht zij haar betoog met veel overtuiging. “Je gelooft haar meteen.”

Marijn reageerde verbaasd: “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Ik vond het heel leuk om samen met Jolien in de finale te staan, er was sprake van vriendschappelijke concurrentie.” Marijn wil later zeker verder met debatteren, of dat nu in de politiek is of niet. “In feite is dit een vaardigheid die overal goed van pas komt.” Zijn studiekeuze sluit er in elk geval goed bij aan: hij wil gaan studeren aan het University College in Utrecht.

Jongeren betrekken bij democratie
De provincie Overijssel organiseert deze debatwedstrijd samen met de Jongerenraad Overijssel en het Pius X College uit Almelo. Met de wedstrijd willen ze jongeren meer betrekken bij de democratie door ze te laten debatteren over Overijsselse stellingen. De klassen van de deelnemende leerlingen hebben van tevoren een gastles gehad van een Statenlid en een raadslid.

In drie rondes bogen de deelnemers zich over stellingen over Syrische vluchtelingen, toerisme, waterveiligheid, aantal provincies en investeringen in duurzaamheid. Bij elke ronde vielen leerlingen af tot uiteindelijk twee finalisten over bleven.

Maximaal aantal deelnemers
Twaalf scholen namen deel aan de vierde editie van de Overijssel Debat Award. Dit is meteen ook het maximumaantal scholen dat deel kan nemen. De deelnemende scholen zijn:

Greijdanus College, Zwolle Carmel College Salland, Raalte Bataafs Lyceum, Hengelo Het Erasmus, Almelo Montessori College Twente, Hengelo Lyceum De Grundel, Hengelo CSG Het Noordik, Almelo International School Eerde, Ommen Gymnasium Celeanum, Zwolle Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, Rijssen Ichthus College, Kampen Meander College, Zwolle

Jury
De provincie Overijssel ontmoet jaarlijks zo’n 4.000 inwoners persoonlijk op scholen of in het provinciehuis. Op www.overijsseldoetmee.nl staat meer informatie over dit project. Naast gastlessen en Democratiespelen, waarbij deelnemers in de huid kruipen van een raadslid of Statenlid, organiseert de provincie ook debatten. Overijssel doet dit voor een groot deel samen met gemeenten en ProDemos.Omdat het Pius X College al veel ervaring heeft met het organiseren en begeleiden van debatten, hebben de provincie en het Pius X College de handen ineen geslagen. www.piusx.nl.De Jongerenraad Overijssel bestaat uit ongeveer 15 jongeren uit heel Overijssel. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan Provinciale Staten over zaken die jongeren uit de provincie belangrijk vinden. Alles wat de Jongerenraad doet is te vinden op www.jrov.nl.

Ieder jaar ruim 4.000 persoonlijke ontmoetingen 
De jury bestond uit Arnita van der Weerd (Statenlid), Renée Wiggers (griffier van de provincie Overijssel), Alexander Haas (winnaar van de Overijssel Debat Award 2013) en Letty IJsinga (projectleider (Jong) Overijssel doet mee!). Voor het eerst was er dit jaar ook een publieksprijs: elke aanwezige school (12 in totaal) mocht één stem uitbrengen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)