CdK positief over Moderne Devotie

Zwolle – In een gesprek met de actuele Moderne Devotie Beweging heeft Commissaris van de Koning van Overijssel, Ank Bijleveld, aangegeven positief aan te kijken tegen de beweging van de Moderne Devotie. In allerlei opzichten wil ze de beweging wel ondersteunen.

Ze kan alleen niet als Commissaris van de Koning een intentieverklaring Moderne Devotie ondertekenen vanwege haar neutraliteit en onafhankelijkheid als Commissaris van de Koning. Hetzelfde geldt voor haar collega in Gelderland, Commissaris van de Koning de heer Cornielje.

In navolging van de directeur van het Trendbureau Overijssel Hans Peter Benschop ziet de Commissaris de komende jaren een belangrijke rol weggelegd voor de Moderne Devotie. Commissaris Bijleveld koppelt daarbij graag de Nieuwe Devotie aan de Nieuwe Hanze. Ze was erg verrast toen ze hoorde over de onderwijsidentiteit van de regio, teruggaand naar Johan Cele en Geert Groote. De eerste Middelbare School ter wereld, het klassensysteem op leeftijd, de balans tussen kennis en vorming, het sprak de Commissaris zeer aan en ze zag allerlei mogelijkheden.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de ontwikkelingen in de Zorg, daarin loopt de beweging vanuit de Moderne Devotie echt voor met haar gemeenschapszorg en gezamenlijke verantwoordelijkheid tussen professionals en vrijwilligers, gedragen door de omgeving.

Wat betreft de landelijke ontwikkelingen, maar liefst honderd steden met Moderne Devotie worden aangeschreven, daarvoor wil de provincie graag gastprovincie zijn om de anderen te informeren. Overijssel is immers de bakermat van deze beweging. Hetzelfde geldt voor het Devotie Festival waar de provincie graag wil samenwerken met Gelderland. De Internationale Hanzedagen organisatie heeft inmiddels de verbinding gelegd met de Moderne Devotie.

Beide partijen hebben na dit verkennende, warme en constructieve gesprek afgesproken om elkaar vaker te zien voor de concretisering van de plannen. Het Kabinet van de Commissaris wordt daarvoor ingeschakeld.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “CdK positief over Moderne Devotie”

  1. Moderne Devotie, Moderne Devotie.
    Volwassen mensen die anno 2014 sinds jaar en dag omringd zijn door anders gelovigen en niet gelovigen maar stug blijven volhouden dat, net als al die andere gelovigen overigens, dat uitgerekend hún god er toe doet in het leven.
    En dat gaan we weer serieus nemen?
    Vanwege het moderne en devote?
    God als hipster, dan mag en kan het weer?
    Heer heb medelijden met mijn arme volk!

Reacties zijn gesloten.