Nieuw identiteitsdocument Greijdanus College

Zwolle – Afgelopen woensdag heeft de bestuurder van het Greijdanus College, Martin Jan de Jong, besloten dat de school met ingang van 1 februari 2015 een vernieuwd identiteitsdocument gaat hanteren. Personeel wordt expliciet gevraagd of ze willen bijdragen aan de missie ‘schitteren in Zijn licht’, wat zich concreet vertaalt in de rollen ‘leermeester, rolmodel en vertrouwenspersoon’. 

Greijdanus wil meer en blijvend werk maken van haar gereformeerde identiteit. De medewerker als identiteitsdrager staat hierin centraal. Voor (nieuw) personeel wordt lidmaatschap van één van de vier gereformeerde kerkgenootschappen niet meer doorslaggevend of ze bij de school kunnen werken, maar de vraag of ze van harte bij willen dragen aan de missie van de school.

Identiteit als onderdeel van professionaliteit
Martin Jan de Jong: “We willen gereformeerd onderwijs vormgeven met mensen die vanuit deze grondslag, zichtbaar gemaakt in de verschillende rollen, bij willen dragen aan onze missie en de belofte van de school, ‘schitteren in Zijn licht’. Identiteitsdrager zijn is dan een onderdeel van wat we als werkgever verwachten van de medewerker als professional. Daarover moeten en willen we als werkgever zelfstandig een oordeel kunnen geven. Daarin willen we niet afhankelijk zijn van het oordeel van een kerkenraad. We merken ook in toenemende mate dat we dat als goed werkgever ook niet meer kunnen. Daarom stellen we aan medewerkers in de school eisen die passen bij de manier waarop Greijdanus gereformeerde school wil zijn. Het lidmaatschap van een kerk is daar onderdeel van.”

Het nieuwe identiteitsdocument is vastgesteld met instemming van Raad van Identiteit en MR en met een positief advies van de Raad van Toezicht en het directeurenoverleg. De vernieuwde versie van het identiteitsdocument is het resultaat van een zorgvuldig proces van gesprekken, onder de naam ‘verdiepen en verbinden’, met management, personeel, ouders en relaties. Conclusie daarvan was dat het overgrote deel van de betrokkenen vanuit het nieuwe identiteitsdocument wil werken.  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Nieuw identiteitsdocument Greijdanus College”

  1. Ik lees dit verhaal alsof de school niet genoeg leerkrachten kan vinden die actief lid zijn van één vd vier geref. genootschappen en dat ze daarom een soort geloofsverklaring bedacht hebben om de ouders maar niet voor het hoofd te stoten??

  2. Ik krijg een misselijkmakend gevoel in mijn mond, met name achterop de tong aan de zijkanten. Het kruipt langzaam naar het midden toe en begint bij mij een steeds sterker gevoel van walging te triggeren. Niet goed dit. :'(

  3. G.geerdink, Corry, beetje vreemde reacties. Komt op mij over alsof een christelijke identiteit een gevaar is, of iets afschrikwekkends. Wij hebben samen met onze kinderen deze school bewust gekozen vanwege het goede onderwijs, zeker de identiteit, maar juist ook omdat deze school met die identiteit midden in de actualiteit van onze maatschappij staat.

  4. yep, grappig vind ik dat verschil. Mensen zoals ik, die zo ver mogelijk bij religie uit de buurt blijven, zien het precies andersom. Die identiteit zorgt ervoor dat mensen juist niet midden in de actualiteit van de maatschappij staan.

  5. inderdaad eng gedoe dit! Wordt er ook nog gewoon les gegeven op deze school? Raad van Toezicht geeft positief advies…nogal wiedes, die zijn natuurlijk van dezelfde missie!

Reacties zijn gesloten.