Woning gekraakt aan Deventerstraatweg

Zwolle – De afgelopen dagen is op de hoek van de Deventerstraatweg en de Lindestraat in de wijk Assendorp een woning gekraakt. Daar verblijven afwisselend 4 tot 10 personen. Op de bovenste verdieping woont een vrouw met 2 kinderen.

dsc_3849.jpg 

De buurtbewoners van de krakers kregen een brief: "Nieuw magisch bolwerk. Afgelopen dagen is er opnieuw een pand gekraakt in Zwolle. Het betreffende pand was al jaren een doorn in het oog van de buurt en passanten . Door wegrottende kozijnen zijn de muren van de beneden woning inmiddels door vocht aangetast , de ruimte boven is echter nog goed bewoonbaar. Wegens gebrek aan woonruimte en hoge huurprijzen ben ik hier gaan wonen. Vooral boven is een mooie grote kamer met magisch uitzicht op het spoor. Samen met mijn huisgenoot / buurman ga ik het pand weer nieuw leven in blazen. Verder zijn we voor mensen uit de buurt altijd thuis voor een kop koffie/thee. V.W."

dsc_3850.jpg

dsc_3851.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

53 gedachten over “Woning gekraakt aan Deventerstraatweg”

  1. “Vanwege hoge huurprijzen”. Ik ken voldoende (ex)krakers die helemaal niets wilden betalen en juist daarom kraakten. Niks niet anti-leegstand, maar gewoon een gratis woning willen betrekken. Als er al een eigenaar kwam met een voorstel voor een mooi bedrag werd die van tafel geveegd, want betalen ho maar.
    Zoekt en gij zult vinden, maar gratis een woning huren is er echt niet bij. Wat vind men eigenlijk een realistisch huurbedrag voor een woning?

    Dat gezegd hebbende vind ik het ook totale waanzin dat een pand zodanig kan worden verwaarloosd door de eigenaar. Er zou een gemeentelijke verplichting moeten zijn dat een huis bewoonbaar wordt gehouden op straffe van onteigening. Er zijn hele mooie methoden om je huis (tijdelijk) te verhuren, alleen gebeurd dat gewoon niet.

  2. Blijf met je luie werkeloze poten van andermans spullen af. Ook al is diegene schuldig aan het verwaarlozen van zijn of haar eigen pand.

    Recht je rug en ga werken. Dan kan ook jij een mooi bestaan opbouwen in een bescheiden huurhuisje.

  3. Via de Woningzoeker had ik binnen 1 maand een fantastisch appartement. Wonen er nu dik een jaar en we zijn nog altijd super blij!

    Dus wat nou lange wachttijden? Positiviteit scheelt al de helft. Daarnaast een dosis geluk en niet al te kritisch zijn. Ohja en werken met je luie reet, de hele dag thuis zitten of op straat hangen is nog nooit iemand beter van geworden. Wees een voorbeeld voor je kinderen.

    😀 Nu popcorn :-*

  4. Kraken mag niet, dus hoop dat de politie nu al bezig is om mevrouw er weer uit te zetten. Daarnaast hoop ik dat de gemeente al bezig is om de eigenaar aan te schrijven om iets te doet met het pand.

  5. Degene die dit huis betaald en gebouwd heeft, heeft er hard voor gewerkt. En dat jullie stelletje luie bomenknuffelaars dit huis nu kraken draagt helemaal niets bij aan de opbouw van onze maatschappij.
    Opzouten dus en: ga wat nuttigs doen!

  6. Bekijk die foto’s eens, Viper. Zo’n grote huizenliefhebber lijkt de eigenaar niet te zijn… En er hard voor gewerkt? Dat beeld heb ik juist niet van speculanten. Mooi dat deze mensen dat pand willen opknappen.

  7. Waarom blijven mensen gewoon niet eens af van elkaars spullen. Iemand heeft ooit voor dit pand betaald en wanneer die er niks mee wil doen is dat een keus. De krakers in kwestie proberen het weer goed te praten. Ga maar gewoon werken en betalen voor je woning.

  8. Super dat deze mensen dit pand willen gaan opknappen.
    Respect ook, leegstand en verpaupering gaan vanzelf wel als het aan de speculanten ligt. Voortvarend en bewonderenswaardig vind ik; dat padje naar beneden te doorbreken door lef te tonen en de handen uit de mouwen te steken.

  9. Bericht door bernard, op 28 november 2014 12:02
    Goed zo! Is toch te gek dat je zo’n mooi pand laat verkrotten…

    Wat denk je dat er met onroerend goed gebeurt als er krakers inzitten? Er staat nergens dat ze het pand gaan opknappen, dat kost namelijk veel geld en dat hebben ze niet. Ze gaan het pand ‘nieuw leven inblazen’ Dat zal wel resulteren in het organiseren van feesten, dat geeft ook leven in de brouwerij.

  10. Als die kraakster zo begaan is met de toestand van willekeurige huizen kan ze ook huisschilder of klusjesvrouw worden, desnoods een tijdje met behoud van uitkering. Nu doet ze net alsof het een gunst is dat ze dit huis gekraakt is.

  11. Een bloemlezing:

    luie werkeloze poten (…)Recht je rug en ga werken.

    ongewassen vingers

    werken met je luie reet, (…)Wees een voorbeeld voor je kinderen.

    Goh de hele dag thuis…wat verrassend…

    stelletje luie bomenknuffelaars (…) Opzouten dus en: ga wat nuttigs doen!

    Wat een oordelen weer op basis van een zinnetje. Weten jullie zeker dat mevrouw geen baan heeft? Ik leg de zin uit als een open uitnodiging dat de buurt altijd welkom is. Niet dat mevrouw 24 uur per dag thuis wacht op bezoek. En dan nog, mevrouw kan goed behoren tot het leger onvrijwillige werklozen die zich suf solliciteert maar niet aan de bak komt.
    Kraken is inderdaad sinds een aantal jaar verboden, maar een goed en ook nog eens mooi huis laten wegrotten is vanuit maatschappelijk oogpunt zeker zo crimineel. In die gevallen is kraken geen verkeerd middel. Zo de krakers het huis al niet opknappen, dan vragen ze tenminste aandacht voor de misstand.

  12. je weet het niet hé. Het kan beide kanten uitgaan. Ik heb niet met ze gepraat.

    Over het kraakverbod en ontruimen lees ik het volgende in nrcnext (overigens wel drie jaar oud):

    (…) Want hoewel het Openbaar Ministerie het kraakverbod handhaaft, kan het alleen ingrijpen met een ontruiming als de eigenaar van het pand aangifte doet van de kraak. En als er wel aangifte wordt gedaan, maar de eigenaar nog geen nieuwe plannen heeft met zijn pand, komt de ontruiming onderaan de prioriteitenlijst van de politie. Reden: een pand zonder nieuwe bestemming wordt binnen no time herkraakt.

    Volledig artikel op http://www.nrcnext.nl/blog/2011/10/03/een-jaar-kraakverbod-wat-heeft-het-opgeleverd/

  13. Lekker al dat volk wat maar kraakt en voor het vaderland wegleeft,de werkende kan weer meer belasting gaan betalen voor al die klaplopers.

  14. kan ik aannemen dat ze de boel gratis en kosteloos gaan opknappen?
    als ze de hele dag thuiszitten kan ik me voorstellen dat hier tijd genoegvoor is. aan de andere kant betekend de hele dag thuiszitten vaak dat er geen inkomsten gegenereerd worden uit noeste arbeid.
    ik hoop voor de buurtbewoners dat het pand gauw weer ontkraakt wordt

  15. @db 19:51
    Ze heeft niet 1 maar 2 kinderen.

    Ik ben benieuwd hoe ze dat huis warm gaat stoken, stroom en gas zal wel afgesloten zijn toch?

  16. Eruit met die krakers! Iedereen moet huur of hypotheek betalen. Voor niets gaat de zon op. Ga aan het werk, zodat je legaal je eigen woning kunt huren of kopen.

  17. Op de eerste plaats wil ik graag dit kwijt:Ik vind dat het overgrote deel van de reacties zeker niet van enige beschaving getuigen.
    Ten tweede:al in de jaren 80 ben ik in deze panden op bezoek geweest,en klaagden de bewoners( die wel een behoorlijke huur mochten betalen)erover dat er geen onderhoud gepleegd en reparaties verricht werden.Deze “huisbaas”moet naar mijn inzien zijn schaapjes ruimschoots op het droge hebben gebracht over de ruggen van zijn huurders.

  18. Over welke beschaving hebt u het?
    kraken is op zijn allerminst beschaafd.

    en ja als men verhuurd doet men dat doorgaans om er beter van te worden en niet om er geld bij in te schieten.

    huurders kunnen er ook een zooitje van maken.

  19. Misschien kan de gemeente eens contact opnemen met deze huurbaas. Beetje zonde om dit mooie huis zo te laten verkrotten. Het valt toch altijd in het oog als je langs de deventerstraatweg rijdt!

  20. Mee eens sanne, een eye catcher.

    niet iedereen heft dezelfde professionele insteek, dus het is maar afwachten hoe zo’n statig pand uit de renovatie komt.

    Zonder genoeg financiële middelen vrees ik eerder dat er een woning tevoorschijn komt met een hoog villa kakelbont gehalte ipv herstel in oude glorie. wordt er uitgegaan van de creatieve inslag die de bewoners hebben, vrees ik het ergste voor de bouwkundige staat.

  21. Geen plicht denk ik, wel sociale verantwoordelijkheid. Woonruimte is een primaire levensbehoefte waar een tekort aan is. Het heeft een maatschappelijke waarde. Woonruimte onnodig bezet houden en laten verpauperen, is dan nogal respectloos en schadelijk voor de maatschappij. Daarnaast beïnvloedt de staat van een pand de waarde van omliggende panden. Het is wat mij betreft dus niet zo simpel als ‘ik heb het gekocht, dus klaar is Kees.’
    Of kraken dan de oplossing is, weet ik niet. Het is in elk geval een reactie uit de samenleving die de terechte onvrede over bepaald gedrag aanstipt. Ik heb daarom niet bepaald de neiging om de pandeigenaar als slachtoffer te zien.

  22. Lezende “Ik heb daarom niet bepaald de neiging om de pandeigenaar als slachtoffer te zien. ”
    Denk ik ook. De pandeigenaar heeft ’t laten verpauperen.
    Die mag nog blij zijn dat we ‘m niet met pek en veren Zwolle
    uitsmijten.

  23. Het is toch zeker geen burgerplicht om je huis goed te onderhouden?!

    Of kraken dan de oplossing is, weet ik niet. Het is in elk geval een reactie uit de samenleving die de terechte onvrede over bepaald gedrag aanstipt. Ik heb daarom niet bepaald de neiging om de pandeigenaar als slachtoffer te zien.

    Kraken is zeker niet de oplossing. Het gaat hier ook helemaal niet (meer) om het maken van een statement. Nee, mevrouw wil gewoon goedkoop wonen. Dat moet toch anders op te lossen zijn?!

    Maar wel top, dat het nu opgeknapt gaat worden. Al geloof ik daar weinig van. De tijd zal het leren!

  24. Klopt, Plantje, goed onderhoud is geen burgerplicht, maar sterker een wettelijke plicht:

    Woningonderhoud is volgens de Woningwet verplicht voor huiseigenaren. Waaraan uw woning moet voldoen op het gebied van veiligheid, gezondheid en bruikbaarheid is vastgelegd in het Bouwbesluit.

    Ik neem toch ook wel aan dat ook jij niet terug wil naar de verkrotte wijken zoals we die in de jaren 70/80 nog zagen? Een verloedering van de stad. Of is het dan weer een overheidstaak om de boel op te knappen? Kraken is verboden, maar wat die huiseigenaren doet – of beter niet doet – kan zeker ook niet door de beugel. Dit is een beeldbepalend pand. Doodzonde als het straks alleen nog maar gesloopt kan worden.

  25. Wow, dat wist ik ook niet. Dat het een wettelijke plicht is.

    @ Plantje. Goedkoop wonen is praktisch alleen in andere gemeenten te doen. Ergens in Oost Groningen, al is het onmenselijk om daar iemand naartoe te sturen;)
    Zonder gekheid: Ik weet niet of de huurprijzen momenteel erg hoog zijn en hoe dit zit met huursubsidie. Ik weet wel dat dat het heel moeilijk is om aan een woning te komen met een beperkt budget….Ik vraag me af in hoeverre de regering en woningbouwvereniging wat aan kan/wil doen. Persoonlijk vind ik kraken nog niet zo gek, al zouden daar voorwaarden aan verbonden kunnen worden als de plicht om te vertrekken wanneer de eigenaar er een bestemming voor heeft en de plicht het niet verder te laten verpauperen. Dan is de eigenaar nog vrij van schade ook. In afgelopen decennia zijn er helaas veel krakers geweest die nog redelijke panden echt hebben laten verpauperen. Dat soort krakerij heeft mijn sympathie niet.

Reacties zijn gesloten.