JOVD verbolgen over zetelroof raadslid Cetin

Zwolle – De JOVD Zwolle e.o. heeft met grote verbazing kennis genomen van het nieuws dat raadslid Orhan Cetin zijn zetel meeneemt, nadat hij uit de fractie is gezet door D66 Zwolle. ‘’De heer Cetin heeft in zijn eentje geen voorkeurszetel behaald. Er is dus geen enkele reden dat hij zijn zetel zou moeten behouden’’, aldus Jos Dijkhof, voorzitter van de jonge liberalen in Zwolle.

Afgelopen woensdag propageerde Landelijk JOVD-voorzitter Tom Leijte al een aangepast systeem, waarbij een ‘zeteldrempel’ kan worden ingesteld. Dit betekent dat een volksvertegenwoordiger pas bij het behalen van deze zeteldrempel zijn zetel kan meenemen. Volksvertegenwoordigers worden nu veelal gekozen dankzij hun partij en hun lijsttrekker. De JOVD Zwolle e.o. hoopt dat de heer Cetin alsnog tot inkeer komt en zijn zetel beschikbaar stelt aan de D66-fractie.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

32 gedachten over “JOVD verbolgen over zetelroof raadslid Cetin”

  1. Huurdersfront-Zwolle:
    Het bestuur van de plaatselijke d’66 is verantwoordelijk
    voor de aanstelling en het gedwongen vertrek van Dhr Cetin.
    Huurdersfront-Zwolle is, op basis van de haar bekende informatie, van mening dat van zetelroof geen sprake is.

  2. Vind dat het, voortbordurend op het voorstel van Plasterk, wel uitmaakt hoeveel stemmen de persoon in kwestie heeft gekregen. Citaat van John van Boven op een eerder bericht over Cetin

    Bericht door Johnvanboven, op 1 december 2014 18:40
    Lastig dilemma, vind ik.
    Criterium zou kunnen zijn of je zoveel stemmen hebt gekregen dat je de kiesdeler in je eentje zou hebben gehaald. Dat is dus wat anders dan met voorkeurstemmen kandidaten hoger op de lijst inhalen.
    Dat laatste is in ieder geval gebeurd: nummer 8 is verkozen in een fractie van 6 leden.

  3. Derk, als je mij bedoelt met Johan.
    Ik geef bewust geen oordeel omdat ik de ins en outs niet ken. De JOVD geeft wel een oordeel.
    Ik begrijp de bedoeling van Plasterk en daar is wat voor te zeggen.
    In Zwolle zit nu iemand in de raad die een eigen fractie heeft en binnen is gekomen via D66. Daar heeft hij 177 van de 7781 binnengebracht, ofwel 2,3% van de stemmen op D66.
    Ter vergelijk:
    Willem Lucht kreeg 208 stemmen
    Van t Slot (Opa) kreeg 747 stemmen
    Ronnie Popkema (Piratenpartij) kreeg 533 stemmen
    Alle drie kregen meer stemmen en zitten toch niet in de gemeenteraad.

  4. In een ander topic was je op onderzoek geweest Johan, vandaar. Maar ik ben het met jou eens hoor, als hij fatsoen uit zich zelf had ging die gewoon weg, hij verdiend het niet. Zijn niet jou woorden, zin boven maar die van mij.

    Maar nu gan twwe topics door elkaar lopen en is het verhaal niet meer duidelijk, wel knap dat de JOVD zich uitspreekt indeze.

  5. 177 stemmen is wel erg weinig, wat mij betreft heeft JOVD een punt. Ik heb bv op de Piratenpartij gestemt en heb veel liever dat er van die partij nu een persoon in de raad komt….!

  6. Derk, Ik heb bij de dienst Verkiezingen van de gemeente de uitslag op kandidaatniveau opgevraagd en gekregen.
    Daaruit komen de hierboven genoemde aantalle.

  7. Waarom staat die info niet meer gewoon op de site, John? Hoeveel raadsleden zitten er nog meer in de raad die minder stemmen kregen dan de kiesdrempel?

  8. Ik zie nu pas dat de partij Opa de meeste stemmen, die maakt m.i. meer aanspraak op die zetel.
    Verder heb je ook nog het belangrijke punt dat dhr. Cetin volgens D66 niet goed funktioneerde, dus zo iemand hoort ook op dat punt niet in de raad.

  9. Dame, de meeste stemmen gaan naar de lijsttrekker. Dat betekent dat er nogal wat raadsleden zijn die binnenkomen op de stemmen op hun partij. Dat is heel gewoon.
    Ik wil je het excelbestand wel sturen, maar dan heb ik je mailadres nodig.

  10. Dank je, John. Het zou mooi zijn als de info op de gemeentesite staat. Ik zoek weleens vaker naar dat soort info, maar Zwolle verwijdert dat snel.
    Ik vermoedde al dat hij niet de enige is met weinig stemmen die in de raad zit. Dat is dus geen argument in mijn ogen. Hij is uit de partij gezet en niet gestapt. Daarom is het mij onduidelijk of hij nu geen D66-ideeën meer heeft. Het gebeurt vaker dat er in een partij bij specifieke onderwerpen discussies zijn over de koers. Afijn, we zullen het wel merken aan zijn inbreng en stemgedrag.

  11. De meeste mensen stemmen inderdaad op de Nr.1 op de kandidatenlijst, dat is waar.
    Maar voor deze meneer Cetin geldt dat hij volgens zijn eigen partij D66 niet goed functioneerde, dat is niet in het belang van D66 en ook niet van de bewoners in Zwolle:

    DeStentor

    Ik vermoed dat hij nu minder het belang van D66 en de bewoners van Zwolle gaat vertegenwoordigen en nog meer zijn eigen (Turkse) achterban, meer info en openheid hierover lijkt me gewenst. Het is slechts een vermoeden wat ik heb.

    In een bedrijf wordt je ontslagen als je niet goed functioneerd en kun je echt niet blijven werken in bv een apart kantoortje van dat bedrijf, na je ontslag.

  12. Dat bedrijf waar hij voor werkt is niet D66, maar de gemeente. Opkomen voor een Turkse achterban – als hij die met z’n 177 stemmen al heeft – kan ook nog steeds in het belang van D66 zijn. Hij zit in ieder geval in de gemeenteraad en als hij daar doet wat hij denkt dat goed is, dan is zit hij daar nog steeds op zijn plaats. Bij de volgende verkiezingen zien we wel weer.

  13. @bernard
    Dat klinkt me nogal hypothetisch in de oren wat je schrijft, als hij in het belang van D66 zou handelen was hij namelijk niet uit D66 gezet. (!)

  14. Toch wel gek, JOVD maakt statement.
    Dat levert hier een gesprek/ discussie op.
    Je zou verwachten dat de JOVD aan de discussie een bijdrage levert.
    Tot nu toe niet gebeurd, jammer en gemiste kans.

  15. Ja nou je het zegt, het zou leuk zijn als de JOVD ook mee zou doen.

    Een beetje contact en communicatie met de gewone burger kan nooit kwaad.

    En ook voor de gewone burger (zoals ik) leerzaam om meer een inkijk te krijgen in politieke wereld.

  16. @ JOVD; zie het (wat mij betreft tenminste) als oproep

    Bericht door Johnvanboven, op 3 december 2014 12:23
    Toch wel gek, JOVD maakt statement.
    Dat levert hier een gesprek/ discussie op.
    Je zou verwachten dat de JOVD aan de discussie een bijdrage levert.
    Tot nu toe niet gebeurd, jammer en gemiste kans.

  17. Als ik even namens de JOVD mag spreken: het persbericht is een lokale afspiegeling van iets wat de landelijke JOVD ook riep in dit bericht:

    http://politiek.thepostonline.nl/column/zetels-moeten-ook-fractie-toebehoren/

    Het gaat erom dat burgers gaan inzien dat voorkeursstemmen juist van groot belang in de politiek. Persoonlijk stem ik altijd voor een bepaalde persoon op de lijst, liever dan een lijsttrekker. Het bericht is helaas misschien wat verlaat, maar ik hoop dat het alsnog wordt gelezen. Dit soort praktijken zijn ook kwalijk voor het vertrouwen dat men in lokale politiek heeft.

    @John Als je het excel-bestand naar bestuur@jovdzwolle.nl zou willen mailen, zouden we daar erg blij mee zijn.

    Kort off-topic: De situatie met Swollwacht is natuurlijk een andere, omdat hier wel een voorkeurszetel is behaald. Desalniettemin is het schadelijk voor het aanzien van de Zwolse politiek.

Reacties zijn gesloten.